Ştiri turism: sinteza lunii ianuarie 2017

Air France KLM reduce prețul biletelor de avion cu până la 40%. Roşia Montană ar putea fi inclusă în patrimoniul UNESCO. Eliminarea unor taxe din costul paşaportului

Anul 2017 a început destul de promiţător în ceea ce priveşte piaţa de turism şi sper să avem un an cât mai activ în acest domeniu.

 1. Între 26 si 29 ianuarie 2017 va avea loc o noua ediție a Târgului de turism FESPO Zürich, cea mai mare și importantă manifestare de acest gen pentru publicul din Elveția. Evenimentul se concentrează, mai ales, pe ofertele de turism și de golf, la ediția din acest an participând peste 650 de expozanți. La ediția din acest an, România participă cu un stand de 24 m². Țara noastră va oferi, pe lângă pachetele de vacanță, informații generale și degustari de vinuri și cozonaci românești.
 2. Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba organizează, duminică, 22 ianuarie, un eveniment dedicat Unirii Principatelor Române, programul îmbinând istoria, muzica şi teatrul. Evenimentul va începe la ora 18,00 la Muzeul Principia din Alba Iulia, iar intrarea este liberă.
 3. Cu ocazia campaniei de promovare a României ”Vreau să fiu turist în România” şi a oraşului Bucureşti, Vreau să fiu turist în BucureştiHoliday Boutique ne invită la un tur de Bucureşti duminică, 22 ianuarie 2017, pentru a admira clădirile reprezentative ale capitalei, printre care: Ateneul Român, Palatul Regal, actualul Muzeu de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie a României, cu cea mai valoroasă şi importantă zonă: Tezaurul, cu povestea să controversată, doar parţial restituit României, Palatul Parlamentului, simbolul perioadei comuniste (a doua cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafaţă din lume), Palatul Primăverii – reşedinţa privată a soţilor Elena şi Nicolae Ceauşescu. Turul Bucureşti! Merită să-l iubeşti!, continuă în cel mai frumos şi discret loc din Bucureşti, o bijuterie istorică şi arhitecturală: Muzeul Naţional Cotroceni, cu Palatul şi Mănăstirea, de o frumuseţe şi o elegantă desăvârşită. Cum puteţi vizita aceste obiective şi detalii despre tur puteţi obţine aici.
 4. Ministerul Turismului va participa, în perioada 19 – 22 ianuarie 2016,  la târgul internaţional de turism Matka – Nordic Travel Fair (târgul se desfășoară la Helsinki Expo & Convention Center). La Standul României îşi vor promova ofertele turistice 9 firme din România. De asemenea, pe perioada târgului, la standul țării noastre vor mai fi organizate degustări ale vinurilor româneşti. Târgul de Turism Matka este cea mai importantă manifestare de profil din Finlanda, adresându-se atât specialiştilor din turism, cât şi publicului larg. Peste 1.000 de firme din circa 80 de țări își promovează an de an oferta la această manifestare expozițională, considerată una dintre cele mai importante de pe piața scandinavă. matkaSursă foto
 5. În conformitate cu Legea 1/2017 privind eliminarea unor taxe şi tarife (art. III), prevăzute în anexa la Ordonanţă Guvernului nr. 24/1992 privind stabilirea anumitor servicii publice şi a taxelor percepute pentru prestarea acestora pe teritoriul României, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 213 din 28 august 1992, aprobată cu modificări prin Legea nr. 89/1993, cu modificările şi completările ulterioare, literele A, C punctele 1 şi 2, D şi F se abrogă, printre care cele referitoare la perceperea de taxe pentru eliberarea paşapoartelor. Astfel, începând cu data de 1 februarie 2017 din costul paşaportului vor fi eliminate:
  – Taxa pentru serviciul public prestat, respectiv 22 lei.
  – Tariful suplimentar pentru eliberarea paşaportului simplu temporar, respectiv 100 lei.
  Direcţia Generală de Paşapoarte informează că, de la 1 februarie 2017, noile taxe pe care le vom achita pentru eliberarea paşapoartelor româneşti (în cazul cererilor depuse în ţară) vor fi următoarele:
  – pentru paşaportul simplu electronic (cu valabilitate 5 ani, eliberat persoanelor peste 12 ani): 258 lei (în prezent 280 lei)
  – pentru paşaportul simplu electronic (cu valabilitate 3 ani, eliberat persoanelor sub 12 ani ): 234 lei (în prezent 256 lei)
  – pentru paşaportul simplu temporar: (cu valabilitate 1 an) 96 lei (în prezent 218 lei)
 6. În perioada 12-15 ianuarie, România va participa cu un stand național de 120 m² la târgul internațional de turism “Ferien Messe 2017″ din Viena, cea mai importantă manifestare de acest gen din Austria. În standul României vor fi prezenți 27 de expozanți, reprezentând agenții de incoming, destinații turistice și prestatori de servicii turistice. Regiune parteneră în standul României, în acest an, va fi Maramureșul, care va prezenta oferta sa turistică, meșteri populari, dansuri și muzică tradițională autentică. Printre expozanți se va afla și compania națională TAROM. În premieră, la standul României de la Viena își va prezenta oferta și o firmă specializată pe turismul ecvestru. Turismul de sănătate va fi reprezentat de către stațiunea Băile Felix. Dintre destinațiile românești, alături de Maramureș, vor mai fi prezente: Sibiul, Clujul, Timișoara și Oradea. Oferta de offroad și cea de ecoturism nu vor lipsi din stand, ambele fiind solicitate pe piața de profil din Austria. Pe toată durata târgului, România va fi prezentă zilnic pe scena târgului cu dansuri și muzică din Maramureș, se menționează pe site-ul ANT.

 7. Patronatele din turism oferă gratuit camere de hotel persoanelor ce au rămas blocate în București din cauza zăpezii. Persoanele din diverse localități, din țară, care nu se pot întoarce acasă, din cauza drumurilor blocate sau ale căror avioane nu decolează, pot beneficia în noaptea de sâmbătă spre duminică, 07.01.2016-08.01.2016, de cazare gratuită oferită de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Pentru a beneficia de această ofertă, persoanele care au nevoie de cazare, vor trebui să prezinte la recepția hotelului buletinul și biletul de tren sau autocar pe o ruta care este, la momentul cazării, închisă. De asemenea, pot veni cu biletul de avion pentru o cursă care a fost anulată. Pentru a putea fi luat în calcul, biletul trebuie să fi fost cumpărat anterior publicării acestui anunț. Cei interesați sunt rugați să sune la Dispeceratul de Urgență al FPTR, la numărul 0749.069.780.
 8. Vineri, 6 ianuarie, la orele 18.00, la Hotelul Tempo din Bucureşti a avut loc un briefing de presă, în care proprietarul hotelului, doamna Gulen Hashmi, investitor din Turcia, a făcut o analiză a evoluţiei turismului bucureştean şi a industriei hoteliere din Capitală, cu cifre şi tendinţe. Hotelul Tempo din Bucureşti a fost prima investiţie de acest gen (2004) a firmei cu capital turcesc. I-au urmat alte 6 hoteluri în Istanbul şi Izmir, sub brandul Tempo. Recent, hotelului Tempo i-a fost decernat  prestigiosul Premiu internațional “Best Enterprise” (Cea Mai Bună Companie) din partea Comitetului de Nominalizare Socrates din cadrul Europe Business Assembly, la Oxford, Marea Britanie. La evenimentul organizat de Innovation Travel, am aflat că hotelul se bucură de un grad de ocupare de circa 70%, un procent ce creşte de la an la an, datorită poziţiei centrale, a preţurilor competitive, dar mai ales a viziunii managerului, care a reuşit de-a lungul anilor să creeze acea atmosferă de familie turiştilor veniţi în Bucureşti. Aceştia provin în marea majoritate din România, Italia, Ungaria, Germania şi Turcia. Turiştii străini care se cazează la hotelul Tempo vizitează Parcul Herăstrău şi palatele din jurul Bucureştiului şi fac excursii la castelele Bran şi Peleş. Seara, însă, sunt fascinaţi de Centrul Vechi al capitalei.
 9. Roşia Montană ar putea fi inclusă în patrimoniul UNESCO. Ministerul Culturii a trimis la UNESCO, pe  4 ianuarie 2017, dosarul “Peisajul Cultural Minier Roşia Montană”, după cum se arată pe site-ul acestui minister.
 10. AIR FRANCE KLM lansează pe 5 ianuarie 2017 o campanie promoțională, reducând prețul biletelor de avion cu până la 40% în destinații exotice precum: Zanzibar, Bangkok, Mexico City, Punta Cana, Havana, Rio de Janeiro etc. Un bilet dus-întors la Delhi începe de la 409 euro, Beijing de la 419 și Bangkok de la 539 euro, Hong Kong și Singapore de la 549 euro, zbor dus-întors și Tokyo de la 619 euro. Pe continetul nord-american prețurile încep de la 510 euro un bilet dus-întors la New York, 522 euro un bilet dus-întors spre Miami și 607 euro pentru un bilet dus-întors la Toronto. Alte reduceri: bilete dus-întors începând de la 559 euro spre Johannesburg și 619 euro spre Nairobi. Rezervarea pentru destinația dorită trebuie făcută până pe 26 Ianuarie 2016, iar călătoria va trebui efectuată până pe 10 decembrie 2017.Reduceri de tarife sunt și pentru zborurile București – Amsterdam, un bilet KLM dus-întors începând de la 129 euro. Spre Paris, prețul biletelor de avion începe de la 159 euro, bilet dus-întors cu Air France. Totodată, KLM oferă reduceri și spre alte orașe europene: Copenhaga de la 149 euro, Manchester de la 163 euro, Aberdeen și Helsinki de la 179 euro. Tarifele expuse sunt pentru zboruri dus-întors, cu toate taxele incluse. Perioada de călătorie pentru Europa este până pe 30 iunie 2017. Prețurile promoționale sunt disponibile atât la achizițiile făcute pe platformele online www.airfrance.ro și www.klm.ro, cât și la agențiile de voiaj și tour operatorii autorizați.delhi_taj_mahal
 11. Asociația Națională a Agențiilor de Turism salută inițiativa înființării Ministerului Turismului în noul Guvern, conform unui comunicat de presă. ANAT va milita în continuare pentru adoptarea unor măsuri care să ducă la creșterea turismului la nivelul estimat de Organizația Mondială a Turismului, în cazul României de 6% din PIB.
 12. Pe Valea Prahovei, care a fost destinaţia de top a turiştilor pentru perioada sărbătorilor, petrecerea continuă, după cum anunţă Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahova. Cei peste 10.000 de turişti care au ales să îşi petreacă sărbătorile în această zonă au fost înlocuiţi de turiştii care serbează Crăciunul pe stil vechi, ce se serbează pe 7 ianuarie. Revelionul, conform calendarului Iulian este sărbătorit anul acesta în noaptea dintre 13 şi 14 ianuarie, cu o întârziere de 13 zile faţă de calendarul Gregorian.
 13. În data de 21 ianuarie 2017, la Câmpina, se desfăşoară Forumul de Incoming, un veniment organizat de InfoTravelRomania.ro. Deschiderea oficială a avenimentului, ce are loc la centrul Confind, va fi la ora 12.20. Printre speakeri se numără: Dordea Petre – CEO portal turism infotravelromania.ro, Ioanid Florina – CEO Equestrian Adventures, Aurel Borşan – Preşedinte Fundaţia Amfiteatru, Alin Burcea – CEO Paralela 45, Preşedinte ANAT. Invitat special este scriitorul/jurnalistul de travel Marian Constantinescu. Amănunte despre eveniment aici.
 14. Fundația Calea Victoriei ne invită joi, 19 ianuarie, de la ora 19:00, să descoperim Palatele și Castelele știute și neștiute ale României în cadrul cursului susținut de istoricul Anita Sterea. În cadrul celor trei întâlniri se vor descoperi poveştile palatelor faimoase ale României, palatelor adminstrative şi de cultură şi palatelor mai puţin cunoscute ale României, printre care se află Castelul Iulia Hasdeu, Palatul Brukental din Avrig şi altele.palatele-si-castelele
 15. VINVEST, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş şi Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România ne invită deja să ne pregătim pentru a participa la cea de-a 14-a ediţie a Salonului Internaţional de Vinuri VINVEST, ce se va desfăşura în perioada 31 martie – 2 aprilie 2017, la Timişoara, oraş desemnat Capitală Europeană a Culturii în 2021, dar care va deveni în această perioadă Capitala Vinului.cover-vinvest
 16. Ryanair lansează pe data de 3 ianuarie 2016 o promoţie de 20% reducere la biletele de avion achiziţionate până miercuri 4 ianuarie pentru călătorii efectuate între 6 şi 31 ianuarie 2016. Reducerea se aplică la peste 2 milioane de locuri din spaţiul european, după cum anunţă reprezentanţii acestei companii aeriene, Olga Pawlonka şi Robin Kiely, însă doar dacă veţi cumpăra biletele de pe Ryanair.com (pentru România rutele sunt: London Stansted-Bucureşti/Timişoara). Cu reducere sau fără reducere, Ryanair are bilete faine pentru multe destinaţii, de exemplu, poţi călători cu 4,99 euro/segment la Milano la sfârşitul lui februarie 2017.reducere-ryanair-commilan-4 milanoo
 17. Aproximativ 155.000 de români și-au petrecut Revelionul în stațiunile din țară, ceea ce reprezintă o creştere de 7% față de anul trecut, cheltuind circa 155 de milioane de lei, cu 8% mai mult față de anul precedent, precizează într-un comunicat, FPTR. În străinătate au călătorit, prin intermediul agențiilor de turism, pentru a petrece sărbătorile de iarnă din acest an aproape 10.000 de români, în creştere cu 22%. Aceştia au cheltuit în afara țării, numai pentru servicii turistice, peste 6 milioane euro, sumă cu 23% mai mare faţă de cea din anul anterior. Evenimentele din ultima parte a acestui an nu au influențat turiştii români și nu au existat săderi pentru rezervările de Revelion în stațiunile din țară. Ca de obicei, destinațiile cu tradiție au fost arhipline, înregistrându-se la nivel național o creștere a numărului de turişti cu 7% față de anul precedent. Peste 29.000 de români au ales să petreacă sărbătorile de iarnă în staţiunile balneare, în creștere de 3,5%, față de anul anterior. Creşteri s-au înregistrat și în Delta Dunării, dar nu și pe litoral. În continuare, cel mai mare număr de locuri vândute de Revelion se înregistrează în turismul rural. Astfel, 55.000 de turişti au preferat să-şi petreacă noaptea la pensiuni, cu 5% mai mult faţă de Revelionul trecut. Creșteri s-au înregistrat şi în zonele montane, unde 38.000 de persoane au optat să-şi petreacă vacanţa de Revelion la munte, în creștere cu 5% față de Revelionul precedent. Pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile oraşe ale României au plătit peste 35.000 de persoane, în creștere cu aproximativ 16% față de anul anterior. Cele mai căutate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Braşov, Păltiniş, Rânca, Straja, Călimăneşti, Felix şi zonele tradiţionale rurale Bran-Moieciu, Maramureş, Bucovina.

Citeşte şi Previziunile anului 2017 în turism

Pe măsură ce se anunţă evenimente, articolul va fi actualizat.

Nota bene:

Toate informaţiile (plus o parte din fotografii) sunt primite direct de la sursă, iar evenimentele de mai sus sunt cele la care am participat şi/ori am fost partener media.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

2 Responses

 1. Stirea nr. 1 este falsa. Nu exista nici o promotie de -20%. Intr-adevar sunt bilete la tarife promotionale (chiar de la 4,99 EUR/segment), dar aceste oferte sunt de la inceputul lunii decembrie pe site-ul RyanAir.
  Ar trebui sa verificati inainte sa lansati astfel de “gogosi”.

  • In primul rand este urat sa faceti astfel de afirmatii, tinand cont ca sunteti o colega ce are un site de turism si, probabil, si dvs. primiti comunicate de presa. Iata comunicatul primit, pe care l-am considerat ca este util pentru cititori, in care se mentioneaza promotia lunii ianuarie 2017, asa cum am anuntat-o:
   RYANAIR LAUNCHES MASSIVE JANUARY BACK TO WORK SALE

   20% OFF 2 MILLION SEATS FOR TWO DAYS ONLY

   Ryanair, Europe’s No 1 airline, today (3 Jan) launched a massive January Back to Work sale with 20% off on over two million seats on sale on the Ryanair.com website – for two days only.

   These Back to Work specials are available across Ryanair’s European network for travel from January 6th to January 31st, but must be booked by midnight (24:00hrs) Wednesday – only on the Ryanair.com website, the best place to beat the Back to Work blues.

   Ryanair’s Robin Kiely said:

   “The festive season is over, and like puppies, low fares are for life not just for Christmas and to help beat the Back to Work blues, we’ve launched a huge two day sale with 20% off on over two million seats, for travel throughout January.

   These sale seats are only available until midnight tomorrow, Wednesday, so customers should log on to the Ryanair.com website and banish the January blues with a bargain break today.”

   ENDS
   For further information
   please contact: Robin Kiely Olga Pawlonka
   Ryanair DAC Ryanair DAC
   Tel: +353-1-9451949 Tel: +353-1-9451768

   In 8 ani de cand activez in turism nu am intalnit ”colegi” care sa puna la indoiala credibilitatea si munca altora. Turismul este un domeniu foarte vast, in care sunt multe informatii si fiecare alege ce si cat doreste din ele, pentru a transmite mai departe. Faptul ca sunteti atat de virulenta in afirmatia dvs. si ca m-ati jignit nu poate decat sa imi lase un gust foarte amar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture