Știri turism: sinteza lunii august 2017

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România a încheiat refacerea marcajelor a 300 de trasee turistice montane. Ryanair recrutează echipaje de cabină. Festivalul Antic Tomis, ediția a VI-a va avea loc în perioada 25-27 august 2017 la Termele Romane
 1.  Mai mult de 1500 de turiști și sași întorși acasă au participat duminică, 13 august, la Săptămâna Haferland, în ziua dedicată satului Criț, iar, pe parcursul festivalului, desfășurat în perioada 9-14 august 2017, numărul acestora s-a ridicat la 5500. Cel mai mare eveniment cultural dedicat promovării zonei săsești din Transilvania a atras participanți de toate vârstele datorită programului variat de activități din Criț, Viscri, Roadeș, Meșendorf, Saschiz, Rupea, Cloașterf, Homorod, Bunești și Archita. Cu sloganul “Tradiții săsești în bucate de poveste!”, ediția din acest an a Săptămânii Haferland și-a propus să le deschidă apetitul turiștilor pentru mâncarea tradițională săsească, dar și alte preparate locale pregătite atât de localnici din zonă, cât și de chefi experimentați. Ajuns la cea de-a cincea ediție, Săptămâna Haferland a inclus, pe lângă brunch-urile cu preparate săsești, concerte în bisericile fortificate, piese de teatru, proiecții de film în aer liber, demonstrații de tradiții populare, precum și un bal săsesc. Organizatorii evenimentului: Fundația Michael Schmidt, împreună cu Fundația Tabaluga, susținute de Fundația Adept și Fundația Mihai Eminescu Trust și asociații ale sașilor din Transilvania. 
 2. ANAT (Asociația Națională a Agențiilor de Turism) respinge proiectul de ordonanță privind defalcarea TVA și avertizează că o astfel de măsură va afecta grav agențiile de turism și management al călătoriilor, deoarece o posibilă aplicare a ordonanței va aduce costuri suplimentare agențiilor, ceea ce va conduce la pierderi de clienți. Acest lucru va fi determinat de alocarea de resurse umane suplimentare,  creșterea numărului de tranzacții bancare, implicit a dublării costurilor bancare aferente, creșterea prețurilor din cauza creșterii costurilor agenției, închideri voluntare de companii și faliment în lanț.
 3. Festivalul Antic Tomis, ediția a VI-a va avea loc în perioada 25-27 august 2017 la Termele Romane (lângă Edificiul Roman cu Mozaic), evenimentul fiind organizat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunării.
 4. La intrarea în stațiunea Mamaia, într-o zonă cu acces facil, pe data de 9 august 2017 s-a deschis prima plajă pentru persoanele cu dizabilități. Proiectul ‘Plajă și mare pentru toți’ a fost gândit de asociația “Împreună pentru Viitor”, din Constanța, care a reușit să achiziționeze șezlonguri speciale și scaune plutitoare pentru a ușura intrarea în apele mării. Pe plajă sunt așezate și şase sezlonguri mai înalte, care să permită trecerea din cărucior pe sezlong (plaja Pupa Beach — zona hotelului Malibu).
 5.  Agenția de turism online Paravion, prezentă inclusiv in Turcia cu portalul Bavul.com, va intra în restructurare începând cu data de 8 august 2017. Decizia vine că urmare a scaderii dramatice a business-ului desfășurat de Paravion în Turcia, prin Bavul, pe fondul problemelor politice și de securitate traversate de Turcia în ultimele 12 luni. Reprezentanții companiei se așteaptă ca agentia să nu fie afectată, turiștii putând face în continuare rezervări de bilete de avion, cazare și achiziții de vacanțe pe Paravion.ro.
 6. Cea de-a 28-a ediţie a Academiei de vară Atlantykron, desfășurată între 28 iulie și 6 august, la Capidava, județul Constanța, sub genericul „Insula viitorului”, a adus mai multe noutăţi. Printre cele mai importante momente ale Academiei Atlantykron s-au numărat conferinţele virtuale interactive realizate cu personalităţi din România, Canada şi SUA. 
 7. Ministerul Turismului promovează turismul de afaceri la IMEX, cel mai mare târg de profil din Europa, care se va desfășura la Frankfurt în perioada 16-18.05.2017.
 8. Guvernul României a adoptat pe data de 04.08.2017, proiectul de Hotărâre privind aprobarea Programului Multianual pentru dezvoltarea investițiilor în turism şi pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiţii în turism. Actul normativ prevede activități majore în domeniul turismului: dezvoltarea turismului de sănătate, a domeniului schiabil, a infrastructurii turistice de agrement dar și dezvoltarea echilibrată şi integrată a zonei turistice din Delta Dunării și a stațiunilor de pe litoralul Mării Negre, a infrastructurii turistice de-a lungul Dunării și cea din zona montană înaltă și extinderea infrastructurii de vizitare din ariile naturale protejate, altele decât cele din zona montană.
 9. Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România a încheiat refacerea marcajelor a 300 de trasee turistice montane, în cadrul proiectului desfășurat în campania Culorile României. Astfel, 30 de structuri Salvamont din cele 38 existente în țară au beneficiat de materialele necesare renovării a 85 de refugii și 20 de cabane; din aprilie și până în iulie au fost refăcute marcajele şi au fost efectuate lucrări de întreţinere de-a lungul a peste 300 de trasee turistice montane, aproape jumătate din totalul existent la nivel național. Au fost vopsiți circa 1000 de stâlpi de marcaj, renovate 25 de baze, posturi și refugii Salvamont și au fost reamenajate zonele de chei și canioane din Canionul Oltețului- Munții Parâng, Cheile Corcoaia – Munții Mehedinți, canionul Valea lui Stan – Argeș și Vadul Crișului – Bihor.
 10. Ryanair recrutează echipaje de cabină în România. Nu se cere experiență. Pentru amănunte accesați linkul: http://www.crewlink.ie . Iată și zilele de recrutare a viitorului personal:
  1. 09/08/2017     Iași
  2. 06/09/2017     Timișoara
  3. 07/09/2017     București
  4. 12/09/2017     Cluj Napoca
  5. 26/09/2017     Iași

Citește și 12 motive să zbori cu Ryanair spre Londra

Pe măsură ce se anunţă evenimente, articolul va fi actualizat.

Nota bene:

Toate informaţiile (plus o parte din fotografii) sunt primite direct de la sursă, iar evenimentele de mai sus pot fi cele la care am participat/voi participa şi/ori sunt partener media.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *