Stațiunea Sovata și Lacul Ursu, un lac unic în Europa

De curând, am participat la Forumul Internațional pentru Turismul de Sănătate desfășurat în perioada 8-10 noiembrie 2013 la Târgu Mureș, forum la care au luat parte inclusiv medici de familie, profesori, dar și jurnaliști.

Forumul de sănătate a dezbătut, în principal, aspecte legate de potențialul turismului de sănătate în România, discutându-se despre turismul medical și dezvoltarea turismului balnear cu potențialul și modalitățile de valorificare, existând în prezent 20 de stațiuni balneare acreditate de Ministerul Sănătății, adică acele localități care dispun de factori naturali de cură. Aș putea aminti aici Băile Olănești, Covasna, Băile Felix, Sovata, Techirghiol, Amara, Băile Herculane, Băile Govora, Călimănești-Căciulata și Ocna Sibiului.

Cu această ocazie, am vizitat stațiunile Sovata și Băile Sărate Sangeorgiu de Mureș.

Staţiunea Sovata

Sovata este așezată chiar la poalele Munților Gurghiului, în inima Transilvaniei și este o stațiune balneoclimaterică destul de cunoscută printre români, chiar dacă în anii ce au trecut de la Revoluția din 1989, astfel de stațiuni și-au știrbit din popularitate ori s-au degradat.

Sovata (4)

În Sovata am vizitat bazele de tratament ale complexelor hoteliere Danubius și Aluniș și am aflat despre proprietățile curative ale Lacului Ursu din stațiune, declarat arie protejată, singurul lac helioterm din Europa și cel mai mare din lume. Povestea lacului am auzit-o de la un profesor chiar în autocarul ce ne îndrepta spre Târgu Mureș la forum și care ne-a povestit despre locurile minunate prin care treceam în drumul nostru spre destinație.

Sovata (47)

Ce face din acest lac un factor minunat de sănătate?

Numit după forma sa, lacul Ursu, născut în 1875, este un lac cu apă sărată, înconjurat de o vegetație extrem de bogată, o rezervație naturală ce se întinde pe 79 de hectare, din care numai lacul pe 4 hectare. Acesta a apărut datorită prăbușirii unei întinse zone de exploatare a sării, formându-se golul ce s-a umplut cu apa izvoarelor din apropiere.

Sovata (33)Sovata (40)

Întreaga rezervație este minunată, nu numai lacul în sine, aici găsindu-se numeroase specii de flori, vara explodând de frumusețe.

La adâncime lacul este sărat, iar la suprafață dulce, astfel se explică fenomenul de heliotermie a lacului, care îi conferă și caracterul unic în Europa. Tocmai de aceea, apa are proprietăți curative deosebite pentru cei care suferă de reumatism, boli neurologice, ginecologice sau endocrine, având și un conținut de săruri extrem de mare. Cu cât coborâm la adâncime, lacul este mai fierbinte, la suprafața nedepășind 20 de grade Celsius.

În stațiune oamenii vin și pentru nămolul care face minuni, mai ales pentru tratarea sterilității la femei. Chiar ni s-a explicat de către o asistentă de la complexul Aluniș cum se procedează, nămolul de Sovata devenind, astfel, celebru.

Sovata (25)

În Sovata sunt mai multe lacuri sărate, dar și un lac cu apă dulce, respectiv lacul Tineretului, așa că vara ai unde te bucura de soare și apă.

De asemenea, există posibilități de cazare la pensiuni și hoteluri, cum ar fi cele amintite anterior, hotelurile Aluniș și Danubius, despre care voi spune câteva cuvinte, având în vedere că le-am vizitat.

Hotelul Aluniș se află la numai 100 de metri de lacul Ursu. și dispune de propria bază de tratament. Consultând prețurile de pe site-ul acestuia am văzut că sunt destul de acceptabile.

Restaurantul este spațios și mâncarea a fost ok. Am văzut și o terasă drăguță, care poate fi ideală vara.

Sovata (14) Sovata (7) Sovata (15) Sovata (16) Sovata (19)

Hotelul Danubius este un complex balnear salin de patru stele, singurul din Sovata de această categorie care are și el bază proprie de tratament.

Acesta se află la 200 de metri de Lacul Ursu, iar iarna se pot face băi în bazinul hotelului, ce conține apă din lac.

Sovata (73)Sovata (60)Sovata (56)Sovata (71)Sovata (68)

În general, multe dintre staţiuni au făcut eforturi pentru a-şi dota bazele de tratament care să primească pacienţii la tratamente diverse, iar tarifele pentru un loc în hotelurile ce au astfel de baze de tratament sunt compatibile cu cele unui loc intr-o staţiune pur turistică, în care mai este inclusă si pensiunea completă, ori demipensiunea, consultul medical, dar şi tratamentul de balneofizioterapie.

Ar trebui să reconsiderăm petrecerea unui sejur într-o astfel de stațiune, atât datorită frumuseții zonelor în care acestea se află, cât și datorită proprietăților curative de care dispun. Să nu uităm că stațiunile balneoclimaterice din România au ocupat un loc important, însă după 1990 acestea s-au degradat continuu. Cred că este oarecum și vina noastră, după 1990 având mare deschidere către destinații din străinătate care nu ne erau accesibile și le-am preferat, ca o foame după nou, în detrimentul propriilor destinații. În lipsă de turiști, acestea nu s-au mai dezvoltat și au bătut pasul pe loc.

Bine că mai sunt astfel de stațiuni, cum este Sovata, care atrage turiștii prin bazele sale de tratament, însă depinde numai de noi ca acestea să fie exploatate la maximum.

Sovata (50) Sovata (49)Sovata (48)Sovata (3)Sovata (24)Sovata (45)Sovata (41)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

6 Responses

 1. Oana says:

  Sovata are si o pista de schi. Iarna asta am auzit destula lume, de la Cluj, care mergea un weekend sa combine piscina cu schiul la Sovata.

 1. 11 March, 2014

  […] turiștii interesați de turismul balnear provin din Germania, Israel, Austria, Federația Rusă, iar stațiunile solicitate sunt Buziaş, Călimănești, Sovata […]

 2. 24 March, 2014

  […] conceptul antistres la Hotelul Danubius-Brădet din Sovata. Atât despre hotel, cât și despre stațiunea Sovata am povestit și cu ocazia Forumului Internațional pentru Turismul de Sănătate, ediția din […]

 3. 1 April, 2015

  […] în Israel). Tocmai ne-a anunțat că, în această vară, vor veni 3000 de turiști israelieni la Sovata, turiști trimiși de organizațiile sindicale.“Vrem să atragem turismul de tineret în […]

 4. 15 October, 2016

  […] Vizitează Stațiunea Sovata și Lacul Ursu, un lac unic în Europa […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture