Sozopol şi Nessebar – unele dintre cele mai vechi oraşe ale Europei

Când ne gândim la Bulgaria, mintea ne zboară inevitabil spre litoralul bulgăresc, unde ajungem mulţi dintre noi aproape în fiecare an, însă Bulgaria ne poate dezvălui nişte oraşe cu adevărat spectaculoase, unele aflate chiar pe malul Marii Negre şi pe care ar trebui să le explorăm pe îndelete, nu doar să ne bucurăm de plaja acestora.

Sozopol

Sozopol – unul dintre cele mai vechi oraşe ale Bulgariei

Un astfel de oraş este Sozopolul vechi, ocupat pe rând de Imperiul Otoman, Bizantin şi Bulgar, fiind situat pe o peninsulă, la cca 35 de km de Burgas, reprezentând unul dintre cele mai vechi oraşe ale Bulgariei de pe coasta Marii Negre. Sozopol a avut mai multe denumiri, cea mai des întâlnită fiind Apollonia, după templul lui Apollo, iar dacă vrem să aflăm mai multe despre istoria acestuia o putem face vizitând muzeul arheologic aflat în incinta staţiunii, care adăposteşte colecţii remarcabile de vase antice greceşti, pietre şi ancore (care sunt o emblă a oraşului, după multitudinea acestora expuse în diverse locuri) şi amfore antice şi din Evul Mediu.

Primele aşezăminte ale oraşului datează chiar din Epoca Bronzului, după descoperirile arheologice care au dezvăluit vase din ceramică, pietre şi ustensile din acea vreme. Dealtfel, Apollonia Antica a fost vreme de secole centru naval şi comercial, având legături puternice cu oraşele Greciei Antice.

Spre deosebire de Nessebar, pe care pur si simplu il ador, în Sozopolul vechi, netrezit la viaţă la finele lui aprilie, când l-am vizitat a doua oară, predomină casele cu piatră la bază şi lemn supraetajat, străzile sunt mai înguste, pare mai sărăcăcios şi este mai puţin vizitat de către turişti primăvara, observând şi după puţinele restaurante şi magazine care îşi găsesc locul aici.

Pornind la pas într-o dimineaţă superbă de aprile, am descoperit câteva ruine ale vechiului oraş, dar şi câteva biserici:

  • Biserica Sf. Fecioara, o basilică din secolele XV-XVII, ce a fost construită pe locul unei biserici medievale, unde putem vedea un iconostas unic şi un scaun de episcop sculptat din lemn;
  • O altă biserica (ruinată), aşezământ al Episcopiei Sozopolului din secolele X-XVII (când a fost distrusă), ce a fost construită pe ruinele unor clădiri rezidenţiale din perioada Apolloniei clasice (secolele V-ÎI i. e. n. ). Templul avea ornamente bogate şi o podea mozaicată care a fost distrusă de focul din secolul al IX-lea, dar care a fost reconstruită la sfârşitul secolului al XI-lea, picturile fiind murale.

Tototdată, se poate vizita Galeria de Artă Laskaridis (după numele unui fost negustor de peşte). Oraşul nou Sozopol abundă, însă, de hoteluri, restaurante, terase şi magazine, majoritatea fiind închise în afara sezonului turistic, asa ca aş recomanda vizitarea acestuia începând cu finele primăverii.

În fiecare an în luna septembrie, în Sozopol se desfăşoară Festivalul de Artă şi Film Apollonia, denumit astfel după numele antic al oraşului, multe vedete călcând pe acest pământ bulgăresc.

În apropiere de Sozopol, mai precis la cca 1, 5 km se află insula Sf. Ivan unde regăsim ruinele unei vechi biserici (Sf. Ioan Botezătorul) şi Peştera Piraţilor.

Nessebar – unul dintre cele mai vechi oraşe din Europa

Nessebarul vechi sau Mesambria (unul dintre cele mai vechi oraşe din Europa), după numele vechii ruine ale aşezării tracice, aflat tot în regiunea Burgas, la un număr similar de km, cca 35 spre nordul Burgas-ului, abundă nu numai multitudinea de monumente istorice (Basilica Eleusa, fost complex monahal, construită în sec. al VI-lea, ruinele sale descoperindu-se în 1920), muzee de arheologie şi etnografice, dar şi în hoteluri cu denumiri de sfinţi (St. Sofia, St. George, St. Ştefan, St. Nikola, ) şi nu numai (Victoria, Nessebar Royal Palace), precum şi restaurante, terase, pub-uri şi cafenele (Zornitza, The Old Anchor, Pizzeria Bonco Pub, Dionis, Kalisto, Cristal, Sevina, Emona, Nemo, Bistro Pescăruşul, Bistro Aquamarin), unde te poţi opri să bei ceva după o alergătură straşnică prin magazinele care vând obiecte decorative realizate din scoici, icoane, bibelouri, obiecte diverse şi sculpturi din lemn (ceasuri, măşti), tablouri, farfurii, vase de lut pictate, lustre, naproane, carpete, covoare (2800 de leva un covor turcesc manual 1, 5 m/1 m ), mileuri, dar şi vinuri şi cosmetice cu apă de trandafiri şi lavandă.

Aflat tot pe o peninsulă, lungă de aproape 900 de metri, Nessebar şi-a pierdut în timp din teritoriu, datorită marii care a încercat să « înghită » din el, puţin câte puţin.

Ocupat pe rând de români, greci şi turci, oraşul Nessebar a jucat un rol important în primele secole de după Cristos, devenind un puternic centru episcopal şi, precum Sozopolul, un important port maritim, însă vasele ancorate aici astăzi sunt mai arătoase şi marea mai curată.

Poate că aspectul său din prezent, cu casele mult mai frumoase decât ale celui din urmă, se datorează faptului că oraşul a cunoscut o dezvoltare rapidă în timpul domniei lui Alexandru I.

Dacă Apollonia se poate lauda cu peste 180 de case construite pe teritoriul său între secolele 18 si 19, Mesambria se poate lauda cu cele peste 40 de biserici existente de-alungul timpului (unele încă în picioare, altele sunt doar ruine).

Parcă şi marea e mai frumoasă aici, dar şi panorama asupra staţiunilor alăturate Nessebarului este mai faină (cum priveşti dinspre peninsulă: Ravda şi Pomorie la stânga şi Sunny Beach şi Elenite la dreapta, unde poţi ajunge cu vaporaşul în 20 de minute). E mai viu, mai însorit parcă şi mai elegant, dar şi mai romantic, încât este aproape imposibil să nu te pierzi în el ore în şir, uitând de griji şi de cotidian, încercând să distingi în apa cristalină a marii ce îl înconjoară, ruinele zidurilor fortăreţei din trecut, în anul 1974, vechiul Sozopol fiind declarat un adevărat sanctuar arheologic şi arhitectural.

Alte amănunte despre Nessebar poţi citi aici: Nessebar, un oraș aflat în patrimoniul Unesco

Atât Nessebar, cât şi Sozopol, ambele în patrimoniul mondial UNESCO, sunt două dintre oraşele cele mai fascinante ale Bulgariei, purtându-te pe aripile unor timpuri străvechi, ce încă mai păstrează acea atmosferă şi parfum de altădată…

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture