Sofia, un oraș surprinzător!
Cine ar fi crezut că Sofia poate fi așa de uimitoare? Plimbarea de câteva ore prin capitala Bulgariei m-a făcut să o văd dintr-o altă perspectivă, greu de imaginat înainte, fără să fi bănuit că orașul a fost locuit încă din anii 7000 i.e.n., fapt ce îl poziționează ca unul dintre cele mai vechi orașe ale Europei. Abia în anul 1879 a devenit capitala Bulgariei independente, după ce fusese cucerită de ruși cu un an mai devreme.
Așezată la poalele Munților Vitosha, în Valea Sofiei, Sofia beneficiază de o poziție centrală în Peninsula Balcanică, ceea ce și justifică dezvoltarea sa.
Amfiteatrul Serdica
În mijlocul celui mai important oraș din țara vecină, denumit Ulpia Serdica (derivat de la Serdi-nume de origine celto-tracică și împăratul Marcus Ulpius Traianus), pe când făcea parte din Imperiul Roman, se află ruinele foarte bine conservate ale acestuia, descoperite când s-au făcut excavații pentru lucrările la metrou, dar și pentru construcția unui hotel, prin anul 2004. Amfiteatrul, construit prin secolele al III-IV-lea e.n. pe vremea împăraților Dioclețian și Constantin cel Mare, avea o arenă de 10 metri și chiar dacă era mai mică decât Coloseumul din Roma, era una dintre cele mai mari din parte de est a Imperiului Roman.
Acesta fusese ridicat peste ruinele unui teatru roman de 55 de metri, care a funcționase pe în timpul lui Septimius Severus. Amfiteatrul din Serdica a fost abandonat în secolul al V-lea, după doar un secol de folosință, iar în perioada otomană (secolele XIV-XIX) au fost utilizate bucăți din el pentru construirea de locuințe, așa cum se proceda cu construcțiile lăsate în paragină.
Aceste ruine aflate în centrul antic al orașului m-au surprins realmente, inclusiv o micuță biserică ortodoxă medievală (Sf. Petka), care pare, mai degrabă, o machetă. Nu e de mirare că a supraviețuit atât timp, câtă vreme pereții ridicați din cărămidă și piatră au o grosime de un metru. Unele surse indică faptul că aici ar fi îngropat eroul național Vasil Levski.
Ruinele se întind la vedere în mijlocul Sofiei, sub nivelul șoselei, obiective la care se poate ajunge prin pasaje de trecere protejate de plafoane de sticlă, chiar în apropiere de muzeul orașului, reprezentând o moștenire incontestabilă lăsată de români.
Cam așa s-a întâmplat cu orașele cucerite de romani. Au ridicat teatre, biserici, bazilici, băi publice, ziduri de protecție, clădiri administrative, forumuri și piețe, o parte din ele supraviețuind până în ziua de astăzi în toate colțurile lumii. Împăratul roman Constantin cel Mare numise Sofia ‘Sardica mea Roma est’, adică ”Serdica este Roma mea” și chiar vroia să facă din Serdica capitala Imperiului Bizantin.
Am fost realmente copleșită de valoarea acestui oraș care a făcut față multor ocupații și războaie care au distrus foarte multe clădiri de valoare istorică. Să mai spun că Sofia aproape 50 de izvoare minerale și termale?
Ce atracții turistice mai putem vedea în centrul Sofiei?
Centrul capitalei bulgare abundă în clădiri impunătoare fie prin arhitectură, fie prin ceea ce reprezintă, parte din ele sedii administrative și politice, pe care le putem admira, precum:
- Parlamentul Bulgar;
- Ministerul de Justiție;
- Palatul Regal, construit de turci și refăcut de bulgari în stil vienez, aduce aminte bulgarilor de eroul național Levski care a fost torturat aici înainte de execuția sa. Acum găzduiește Galeria Națională de Artă si Muzeul Etnografic.
- Teatrul Național Ivan Vazov, fondat în anul 1904, cel mai vechi teatru din țara amplasat chiar în fața Grădinii Orașului;
- Clădirea Universității;
- Moscheea Banya Bashi, ultima care mai funcționează în oraș, construită de arhitectul turc Sinan, prin secolul al XVI-lea;
- Biserica Sf. Nedelya (Mănăstirea Sf. Duminică), care datează din perioada medievală;
- Monumentul Sfintei Sofia, considerată protectoarea orașului. Statuia se află în Piața Libertății, punctul central al orașului și reprezintă o femeie care poartă pe cap o coroană din bronz, pe brațul stâng un vultur și în mâna dreaptă ține o coroană de lauri. Statuia are o înălțime de 8 metri fără piedestal și a fost ridicată în anul 2000 în locul alteia care îl reprezenta pe Lenin;
- Muzeul Regional de Istorie. Clădirea muzeului, altădată Băile Minerale ale orașului, ridicată între anii 1904-1915 peste o fostă baie turcească, într-un amalgam de stiluri (vienez, bulgăresc, bizantin). Acesta mi-a adus aminte de marile muzee ale lumii pe care le-am vizitat, un palat fenomenal care include o istorie de zi cu zi a orașului, așa cum am văzut în Liverpool, cu îmbrăcămintea pe care o purtau bulgarii în anumite timpuri, o trăsură, o mașină, un tramvai, ziarele vremii, piese de mobilier și lenjerie. Baia publică a funcționat chiar până în anul 1986, iar muzeul a fost deschis publicului abia în anul 2015 în actuala clădire și chiar dacă pare greu de crezut, expozițiile permanente ne duc în timp până în mileniul al VI-lea i.C.
Sofia este un oraș viu și prin prisma distracțiilor pentru că este plin de cafenele și baruri, cluburi și restaurante care atrag nu numai tinerii dornici de petreceri, ci pe oricine care dorește să petreacă momente de relaxare într-un ambient plăcut și cu preparate din bucătăria tradițională bulgărească. Eu am vizitat Sofia într-un tur al destinațiilor EDEN ale Bulgariei pe care va invit sa le descoperiți aici.
Sofia este, cu siguranță, un oraș turistic care are ce arăta. Mai mult decât atât, face parte din Top 10 cele mai ieftine capitale europene.
De reținut:
- Cum ajungi: cu avionul din Bucuresti, în circa o oră sau cu mașina în 5-6 ore.
- Adresă Muzeul Regional de Istorie: Piața Banski nr. 1.Sofia, Bulgaria. Site oficial: http://www.sofiahistorymuseum.bg/ . Tarif bilete: de la 1 leva/adult, până la 40 de leva pentru tururile ghidate.