Soci, comoara “ascunsă” a Rusiei

Când spui Rusia și vacanțe, te gândești inevitabil la Moscova și la a ei Piață Roșie, dar și la Sankt Petersburg și ale sale palate. Am vizitat ambele orașe și sunt impresionante. Un alt oraș care își câștigă popularitatea din ce în ce mai mult pe piața de turism, mai ales datorită sporturilor, este Soci, care a devenit o atracție turistică după Jocurile Olimpice din 2014.

Soci (Sochi) este un mic oraș la coasta Mării Negre, în sud vestul Rusiei, în Regiunea Krasnodar, aproape de granița cu Georgia. Cu puțin peste 300.000 de locuitori, poziționarea orașului lângă Munții Caucaz, dar și lângă Marea Neagră poate oferi posibilități nenumărate de petrecere a timpului. Este o stațiune balneară și de agrement cunoscută și ca “riviera rusească” sau “riviera caucaziană”. Soci oferă plaje extrem de atrăgătoare și temperaturi ridicate cea mai mare parte a anului, din aprilie pana in octombrie. Are de asemenea și o arhitectură sovietică impresionantă, mai ales după reconstrucția orașului din 1934. Și la capitolul gastronomie, Soci iese în față. Fructele de mare și felurile nenumărate de pește oferă o experiență culinară deosebită. Și ca vizita să fie una inedită, puteți să mergeți să vedeți și Trout Farm, care este un veritabil muzeu biologic unde pescuitul este perimis, dar și unde putem afla toate detaliile necesare despre pești și lumea fascinantă a acestora. Au de asemenea și un delfinariu spectaculos, iar Teatrul de Vară este un alt punct de atracție. Mai mult, la o distanță nu foarte mare de Soci, există districtul Lazarevskoe care oferă cascade incredibil de frumoase, în Parcul Național “Regatul Berendeev”, numite după eroi de poveste.

Ce-i drept, popularitatea orașului a crescut inimaginabil de mult după ce s-au organizat aici Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014, prima Olimpiadă de Iarnă găzduită de Rusia și cea de-a doua oară când Rusia a găzduit Jocurile Olimpice. Clădirile în care s-au ținut JO sunt deschise turiștilor tot timpul anului, cum ar fi Bolshoy Ice Dome. Cine vrea să afle mai multe despre Jocurile Olimpice moderne, o poate face vizitând Muzeul Sportului din București.

Din anul 2014 și până acum, la Soci s-au organizat foarte multe evenimente sportive. În 2018, Rusia a fost gazda turneului FIFA Football World Cup, iar Soci a fost unul din orașele-gazdă unde s-au jucat meciuri importante.

Dacă plănuiți o excursie anul acesta în micul resort de pe coasta Marii Negre, aveți mari șanse să vedeți alte turnee sportive de anvergură. Ca de exemplu, pe 29 septembrie 2019, va avea loc F1 Grand Prix Sochi 2019. Evenimentul a avut loc și în 2017 și în 2018. Mai mult, între 4-13 octombrie, la Soci se va organiza European Poker Tour. EPT Sochi Tournament este organizat și sponsorizat de PokerStars, cel mai mare website de poker din lume, unde aveți șansa să vă întâlniți cu membri PokerStars PRO team, jucători profesioniști de poker la cel mai înalt nivel. Puteți chiar să jucați live partide de poker și, dacă veniți special pentru acest eveniment, procesul obținerii vizei pentru Rusia va fi rapid și fără bătăi de cap.

Indiferent dacă sunteți un pasionat al sportului sau nu, Soci este o destinație ideală pentru relaxare, tratamente balneare sau excursii în natură.

Ce nu trebuie ratat în Soci?

Pe lângă plajele frumoase și natura incantătoare, există multe locuri interesante care trebuie văzute. Orașul Soci se bucură de o mulțime de atracții, precum monumente, roți de observare, băi, temple, mănăstiri, fântâni și grădini publice. Parcul botanic “Arboretum” este cea mai vizitată atracție din Soci, deoarece deține o colecție impresionantă de plante exotice. În cadrul sitului se află o rezervație de pini, considerată una dintre cele mai bogate din Europa. De asemenea, există un acvariu și un terariu, unde trăiesc cei mai rari reprezentanți ai reptilelor și amfibienilor. “Arboretum” este situat aproape de centrul orașului, iar o telecabină conectează parcul magnific de oraș. Cel mai mare acvariu, însă, este situat în cartierul Adler. Pe teritoriul său există numeroase specii de pește și mai multe acvarii separate pentru țestoase, șopârle și alte reptile. În Oceanarium există un tunel uriaș, prin care se pot vedea deasupra capului, rechinii și peștii care înoată. Lungimea tunelului este de 44 de metri.

Parcul Național Riviera din centrul orașului oferă o oază de relaxare în cele 14 hectare pe care le ocupă. Acesta se află chiar lângă plaja cu același nume. Cel mai bun moment pentru a-l vizita este seara, mai ales că se poate poposi la o cafenea sau un restaurant.

Soci a devenit cea mai importantă stațiune balneară și de agrement din Rusia și cred că această țară poate să reprezinte o destinație de vacantă inedită.

De reținut:

 Când vine vorba de prețuri, orașul oferă un raport calitate-preț extrem de bun și cu sigurantă o vacantă în “riviera caucaziană” va costa mult mai puțin decât pe “riviera franceză”. O noapte la un hotel de trei stele nu costă mai mult de 50-60 de euro (bineînțeles, depinde de perioadă). La patru stele, ar costa ceva mai mult, în jur de 90 de euro. Și la restaurante, prețurile sunt mai mult decât accesibile, pentru că nu este deloc un oraș scump. În ceea ce privește transportul, dacă alegeți să mergeți cu avionul, drumul v-ar costa undeva în jur de 300-400 de euro dus-întors, în funcție de perioada aleasă, de companie (de exemplu, cu escală la Istanbul, Moscova sau Tel Aviv) și de momentul în care cumpărati biletul. Dacă vă decideți pe ultima sută de metri, este foarte posibil să fie ceva mai scump biletul.

povestidecalatorie

Blog de travel si evenimente din industria de turism.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture