Side (1) – orasul vechi, port la Marea Mediterana

Imi doream sa vizitez Turcia de ceva vreme si desi am avut un sejur all inclusive la un hotel din Okurcalar, am preferat sa nu fim statici si sa vizitam cateva orase aflate nu departe de locatia noastra. Astfel, intr-un din zile ne-am hotarat sa mergem in Managvat si in Side, un fost sat pescaresc pe care eu l-am asemuit cu un Nessebar mai mare, poate de aceea mi-a placut atat de mult.

P1240955

In trecut, Side a reprezentat un important centru comercial al zonei, ceea ce se poate vedea si astazi, fiind plin de magazine, aviz amatorilor de shopping!

Pozitionarea sa este la cca 70 de kilometri est de Antalya si asa cum este si Nessebarul bulgaresc, se afla pe o peninsula bogata in vestigii antice.

Am ajuns in Side cu un microbuz turcesc (dolmus) care ne-a lasat intr-o zona arida a orasului, astfel ca nu imi imaginam ce urma sa ni se dezvaluie in fata noastra!

Parcarea este una generoasa si masina te lasa chiar la intrarea in peninsula. Noroc ca eram in luna mai si macii erau peste tot in jurul nostru, bucurandu-ne ochii si sufletul…

Pe o caldura toropitoare am purces in vizita noastre prin oras chiar pe malul marii, nu inainte de a face o incursiune in amfiteatrul antic.

Pana sa intram noi in zona amfiteatrului, ne-am oprit la o carciuma numita “Rock Café Route 66”, nu pentru o bautura spirtoasa, ci pentru ca in fata ei turcii faceau suc de portocale! De altfel, peste tot pe unde am mers in Turcia, erau tarabe cu portocale si aparate de facut suc, asa ca nu aveti nesansa sa va deshidratati, ba din contra, sa va energizati cu ceva vitamine.

P1240793

Am luat si noi suc si cafea si am pornit la drum mai departe sub soarele arzator de mai. Va recomand sa vizitati Turcia in luna mai, deoarece este destul de cald si preturile la sejururi sunt mult mai mici decat in plin sezon turistic.

Fiind un oras plin de istorie, gasim la tot pasul indicatoare care ne indruma si ne povestesc ce a fost odinioara in acele locuri.

Am pornit pe Strada Coloanelor, nu inainte de a trage o privire generala asupra altor atractii turistice, precum Termele, Agora, Spitalul Bizantin, Palatul Episcopal si Templul lui Apollo. Bineinteles ca toate acestea erau in stare de ruine, dar hartile de pe panouri incercau sa ne lumineze cum erau odata.

P1240802

Cand vizitez astfel de vestigii incerc sa imi imaginez cu ochii mintii cum era pe vremuri, cand era forfota de lume atunci cand au fost “vii”, cand trecutul era, de fapt, prezent…
Agora, de exemplu, era o piata centrala inconjurata de porticuri de coloane, unde se intalnea lumea si unde se vindeau sclavii. Acum, mandre altadata, coloanele sunt fragmentate si unele cazute la pamant, printre alte bucati de pietre ce formau civilizatia unei epoci.

P1240855

Latrina, Baile, Teatrul din Side (Amfiteatrul), alte constructii ce completau constructiile de odinioara, din care au ramas conservate cateva marturii.

P1240819

Am strabatut intreaga strada a Coloanelor, un loc de promenada, practic, indreptandu-ne spre Amfiteatru.

In fata, se ridica maiestuos Monumentul lui Vespasian, care inainte isi avea locul langa Arcul ce face intrarea in oras, acum fantana. Templul lui Dionysos se face vizibil in momentul in care trecem pe sub arc, alta marturie a istoriei.

P1240830

Daca nu pleci cu lectia invata de acasa, nu este bai, poti afla de la fata locului intreaga istorie! Planul orasului vechi Side era urmatorul: Zidurile orasului, Fantana Monumentala a Nimfelor, Apeductul, Case, Agora, Amfiteatrul, Baile, Arcul de Triumf, Templul lui Dionisos, Strada Colonadelor, Bazilica, Baia din port, Templul lui Apollo, Templul Ahtenei, Bazilica din Sud, Templul, Fantana Monumentala, Baia Mare, Agora, Cladirea Bizantina, Batiseriul, Palatul Episcopal si Bazilica, Zidurile Atius.

P1240844

Dintre toate cele enumerate mai sus, putine sunt cele pe care nu le-am vazut si asta pentru ca erau in stare prea degradanta pentru a fi distinse ca atare, Amfiteatrul si Templul lui Apollo fiind cel mai vizibile dintre toate.

P1240889

P1250023Despre acest oras frumos, despre zona portuara si turistica o sa povestesc in partea a doua, fiind multe de zis, dar si multe fotografii care sa va incite la o vacanta de vis in Side!

P1240930 P1240921 P1240898 P1240851 P1240836 P1240825 P1240800P1240913 P1240905 P1240909 P1240910 P1240911P1240943P1240981

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

4 Responses

  1. Foarte frumos! Eu am ales din Antalia excursia la Demre-Mira.

  1. 25 March, 2013

    […] mare lucru despre acest oras port, dar ruinele vechiului oras, despre care am vorbit mai intai in primul articol despre Side, vorbesc de la […]

  2. 8 April, 2013

    […] Side si alte minunatii ale orasului puteti citi in Side (1) – orasul vechi, port la Marea Mediterana si Side (2) – una dintre cele mai frumoase statiuni de pe litoralul […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture