Schitul Stipoc – mănăstirea Sfântul Atanasie din Delta Dunării

Am reușit să ajung la Schitul Stipoc aflat pe grindul cu același nume, între Mila 23 și Chilia, în mini sejurul pe care l-am petrecut în Delta Dunării la început de iulie.

Delta Dunarii 2 (838) Delta Dunarii 2 (840)

De pe mal, nici nu îți dai seama cât de frumos poate fi locul în care este amplasat. După ce urci un pic malul și mergi câțiva metri ajungi în dreptul acestuia, însă abia după ce pătrunzi în curte te copleșește micul paradis aflat oarecum în mijlocul pustietății.

IMG_8966

Delta Dunarii 2 (843)

Flori de toate culorile, în special trandafiri, inundă drumul pe care intri în curtea mănăstirii, îmbătându-te cu mireasma lor dulce. Cu cât pășești mai mult, cu atât intri într-o altă lume. Atmosfera este cu totul diferită față de alte lăcașuri similare. Poate unde singurul acces către schitul ortodox de rit vechi este pe calea apei.

Delta Dunarii 2 (873)

Delta Dunarii 2 (880) Delta Dunarii 2 (878)

Doar câțiva călugări moldoveni viețuiesc aici și n-ai zice după cât de îngrijit este locul. O bărcuță se odihnește în curtea Mănăstirii, plină de flori și ea. Câteva băncuțe ingenios făcute peste care cădeau nestingherite zarzărele de la pomii ce făceau umbră, te îndemnau la un scurt popas înainte de a intra în casa Domnului.

Delta Dunarii 2 (867)

Delta Dunarii 2 (852)

Minionă, biserica construită cu 15 ani în urmă din lemn, în stil moldovenesc, pare o mică bijuterie în interior. Cred că s-a muncit mult la ea, judecând după cât lemn sculptat ni se dezvăluie privirii. Starețul ne-a povestit cu aplomb despre trecut, despre istoria locului, despre creștinism. Avea o privire pătrunzătoare, de parcă încerca să te citească… Am aflat că sunt mulți cei care vin să își găsească aici liniștea, chiar dacă drumul este greu accesibil.

Delta Dunarii 2 (848)

Delta Dunarii 2 (846)Delta Dunarii 2 (853)

Chilii, o trapeză, o grădină și o fântână pentru cei însetați se mai adaugă bisericii. Lângă fântână, o casă veche cu acoperiș din stuf a rămas ca amintire că aici și-au povestit viața alți oameni.

IMG_8974

IMG_8984

După o jumătate de oră de popas și reculegere ne-am continuat drumul dinspre Letea spre Mila 23 cu aceleași sentimente minunate pe care le-am avut cu fiecare loc pe care l-am vizitat în Delta Dunării!

Delta Dunarii 2 (841)Delta Dunarii 2 (891)Delta Dunarii 2 (842)IMG_8979Delta Dunarii 2 (862) Delta Dunarii 2 (863) Delta Dunarii 2 (864)Delta Dunarii 2 (886)IMG_8976 IMG_8987 IMG_8988 IMG_8989 IMG_8990

Delta Dunarii 2 (882)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

9 Responses

 1. Aurelian Luca says:

  Schitul este foarte frumos. Este multa liniste acolo. Am vizitat si eu schitul zilele trecute, in cadrul unei excursii de 4 zile organizate de Omnia Turism. Delta Dunarii este minunata, dar este insuficient promovata. La multi ani!

 2. Stelica Nicoara says:

  Articolul este frumos dar inexact.
  Nu este singura manastire din Delta Dunarii si exista cale de acces si pe uscat, nu doar pe apa.

 3. Huides Sorin says:

  Bunaziua,as avrà nevoie de un Numar de telefon, de la Manastire, daca este posibil?Multumesc.

 1. 28 August, 2014

  […] 23 și pe lângă lacurile Deltei am vizitat Pădurea Letea și singura mănăstire din Deltă, Schitul Stipoc. Și câte obiective turistice unice și minunate sunt în zona românească a Dunării! Cum să nu […]

 2. 7 November, 2014

  […] În zona satului Crișan din Delta Dunării se va desfășura Cupa Deltei la Știucă, pe brațul Sulina și va include concursuri de pescuit știucă, pe parcursul a trei manșe, timp de trei zile. Pescuitul se va face în zonele lacurilor Bogdaproste, Trei Iezere și Căzănel, iar peștii prinși vor fi aruncați în apă. Cred că este una dintre ultimele ocazii în care putem admira în 2014 acest paradis unic în lume, ținând cont că ne bate iarna la ușă…Și dacă ajungeți în Delta Dunării, vizitați Schitul Stipoc. […]

 3. 5 November, 2016

  […] lume, ținând cont că ne bate iarna la ușă…Și dacă ajungeți în Delta Dunării, vizitați Schitul Stipoc. Programul complet […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture