Sărbătoarea Mușcatelor, un festival plin de culoare și voie bună!
În perioada 17-18 mai 2014 s-a desfășurat în cadrul Muzeului Etnografic din Bran, Sărbătoarea Mușcatelor, ediţia a II-a
La poalele Castelului Bran, într-o zi capricioasă de primăvară, a început a doua ediție a Sărbătorii Mușcatelor, un festival care a strâns laolaltă atât vizitatori de pe meleagurile brănene, cât și veniți de prin alte părți ale țării. Evenimentul a fost organizat de către ANTREC Brașov cu sprijinul ANT și al Primăriei din Bran.
În afară de explozia de flori, în special de mușcate, care ne-a atras ca un magnet, am avut ocazia să vedem și expoziții de pictură, cioplituri în lemn, ouă încondeiate și broderii având că leitmotiv mușcata.
A fost o deosebită bucurie pentru mine să o revăd pe doamna Gabriela Clinciu cu ouăle sale minunat încondeiate, pe care o mai văzusem la la ediția a XI-a Zilei Naționale a Turismului Rural Românesc, ce s-a sărbătorit la Fundata, județul Brașov, în perioada 12-13 aprilie 2014. Dânsa a venit de data aceasta și cu ouă încondeiate cu imagini din Bran și cu muşcate!
Impresionată am rămas și de măiestria cu care realizează obiecte din dantelă lucrată cu suveica, doamna Roman Violeta Karmen, a cărei poveste o puteți asculta în filmulețul de mai jos. Guleraşe, mănuşi, rochii, braţări şi cercei făcuţi din dantelă, cu multă migală, ţinând cont ca într-o zi obişnuită de lucru nu poate realiza decât trei perechi de cercei, atât de mult efort cere! Nu degeaba a fost contactată de designeri celebri şi execută numai la comandă. Dar pentru că îi place atât de mult şi pentru că este atât de talentată, participă şi la astfel de târguri, având ocazia să îi admirăm munca.
Pe lângă meșterii populari care au venit și cu sculpturi în lemn, de la obiecte utile (linguri, suporturi de condiment) și până la obiecte decorative (suporturi de ghiveci, icoane) și să nu uităm de lemnocicleta cu care a venit Nicolae Ioana din Stâlpeni, Argeș, curtea Muzeului Branean, ce a fost un prilej de a revedea arhitectura brăneană autentică, a fost invadată și de producători de produse bio, respectiv de dulcețuri, sucuri și siropuri naturale, în prima zi având ocazia să gust din prăjiturile de casă oferite de cei din comuna Izvoarele pe care îi lăudasem pe bună dreptate și la Congresul Mondial al Tradițiilor Culinare.
Mi-au plăcut deosebit de mult păpuşelele îmbrăcate în costume populare și nu m-am abținut să nu iau una pentru fetița mea cea mică. Atât de frumoase și autentice până la ultimul detaliu! Aveau până și opincuțe în picioruşe!
De asemnea, am admirat arta rustică și decorativă realizată pe scoarță de copac (mesteacăn, gorun, nuc), blidele din lemn pictate, aranjamentele florale, semnele de carte cu flori presate la cald, suporturile de sticle și magneții realizați din boabe de cereale!
Din Bacău a venit un cultivator de plante medicinale în sistem ecologic, prinse în permuţe anitstres. Amestecul de plante din aceste pernuţe este făcut în așa fel încât să fie util diferitelor afecțiuni, prin mireasma pe care o degajă. Mai avea oțet de trandafir de damasc bun pentru dureri de cap şi gât, creme bio pe bază de trandafiri care pot concura cu cele realizate de vecinii noştri bulgari!
Palinca de Bistrița a fost deliciul multora și am înțeles că este obținută prin dublă distilare cu reflux după o tradiție veche (din 1938), transmisă de generații, de către familia Galben. Cu această ocazie am aflat și care e diferența dintre palincă și țuică. Palinca este obținută din mai multe fructe (mere, prune, pere, gutui), în timp ce țuica se face numai din prune.
Și ca sărbătoarea să fie veselă, în curtea Muzeului Brănean a fost montată o scenă pe care au dansat ansambluri populare din Bran și Izvoarele care ne-au încântat şi prin vocea frumoasă a soliștilor care au urcat pe scenă, revăzând-o cu mult drag pe Liliana Oncioiu.
Nu au lipsit, evident, diplomele de apreciere acordate pensiunilor și meșterilor de către oficialitățile prezente (Dna Mioara Vișan Stoian – președinte ANTREC Brașov), Dl. Răzvan Filipescu – președinte ANT, Gheorghe Hermeneanu – primar în Bran), dintre care amintesc Pensiunea Agroturistica Curtea Brăneană, unde am petrecut clipe minunate și Pensiunea Mama Cozonacilor (de al cărui cozonac nu mă satur de câte ori ajung în Bran!).
Duminică, am ascultat Legenda Branului spusă cu foc de elevi ai Școlii Gimnaziale din Moieciu și am admirat desenele inspirate de floarea mușcatei și realizate de elevi ai școlilor din zona Bran care au participat și la un concurs cu această ocazie, fiind premiate cele mai frumoase lucrări.
Este imposibil să nu te umpli de bucurie participând la o asemenea sărbătoare, când vezi în ochii artizanilor acea sclipire de fericire pe care le-o dă pasiunea cu care meșteresc ei obiectele, când vezi dansatorii prinzându-se în horă înainte de a urca pe scenă, nerăbdători să ne încânte cu dansurile lor frumoase și când vezi atâta lume cu brațele pline de flori, pentru a le atârna cu dragoste la fereastra casei lor.
Pot spune că sunt mândră că am participat la un asemenea festival și că am văzut că mai există oameni care păstrează și perpetuează obiceiurile și tradițiile noastre.
Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns acasă a fost un bulz pe care l-am devorat cu întreagă familie! Cineva, nu spun cine ( 🙂 ), mi-a promis că mă învață să fac și balmoș! Ei bine, aștept să se țină de cuvânt când ajung la Târgul de Fete de pe Muntele Găina!
”Legănul turismului rural românesc este la Bran”, dar este păcat că alte locuri minunate nu sunt la fel de povestite de ANT… România trebuie ”asumată” în totalitate așa cum o face ANTREC-ul!