Salonul Național de Fotografie Turistică 2016 – România ești faină!

Ediția a XX – a SNFT – România ești faină!

A început ediția a XX – a Salonului Național de Fotografie Turistică 2016 (SNFT), unul dintre cele mai longevive concursuri de fotografie din România, reunind de-a lungul a 12 ani peste 10.000 de concurenți din țară și peste 30.000 de fotografii înscrise în concurs. Concursul este online, adresându-se tuturor celor pasionați de arta fotografică, fie că sunt amatori, fie profesioniști, indiferent de vârstă, ocupație, statut social, sex sau naționalitate. Scopul său este să ofere o viziune în imagini a potențialului României pentru practicarea unui turism responsabil.

INSPIRED

În acest an, Salonul Național de Fotografie Turistică aduce o nouă provocare iubitorilor artei fotografice. Fundația Amfiteatru, organizator principal al SNFT, dorește ca anul 2016 să fie un an fără bariere, un an în care concurenții au posibilitatea de a se exprima liber. Tema celei de-a XX-a ediții SNFT este „România ești faină!”.

De ce am ales acest termen, „fain”? L-am ales pentru că ne interesează comunitățile cât mai diverse și pentru că ne pasă de identitatea lor. L-am ales pentru că îl folosește toată lumea și pentru că este un termen care simbolizează puntea care creează unitate în diversitate. Vrem să descoperim cele mai faine comunități din România, cele mai faine stiluri de viață, evenimente, produse, locuri și frânturi din natură! Așadar, vrem să ne arătați cele mai tari locuri de văzut, de ieșit, de dormit și cele mai grozave povești, lucruri de făcut și de cumpărat, declară organizatorii.

Iată şi categoriile de concurs, cu  recomandările organizatorilor:

 1. De văzut. Vrem să vedem ceea ce ar trebui să vedem, „must-see”s – de la clădiri impresionante, vechi, noi sau abandonate până la parcuri, păduri, munți sau orice colțuri de natură în care oamenii se refugiază, fie ele turistice sau izolate.
 2. De ieșit. Vrem să aflăm unde putem ieși în oraș și vrem să simțim atmosfera locului – unde ne putem petrece diminețile, după-amiezile, serile și nopțile în urbea voastră.
 3. De dormit. Căutăm locuri călduroase și primitoare în care ne putem odihni, dar care ne și spun o poveste de adormit, fie povestea lor, fie a oamenilor locului – pot fi pensiuni, hosteluri, hoteluri sau chiar și campinguri.
 4. De povestit. Fiecare țară este un mozaic, un puzzle format dintr-o mulțime de comunități, fie ele sociale, profesionale, etnice sau artistice – apliniști, skateri, pictori, sculptori, vânzători de kürtőskalács, antreprenori sau romi. În ultimii ani, aceste comunități au început să aibă nevoie unele de altele din ce în ce mai mult. Vedem colaborări între pictori și sculptori, între programatori și desenatori, între producători și antreprenori, între cei care locuiesc la munte și cei care locuiesc la câmpie. Poveștile acestor oameni vrem să le aflăm!
 5. De făcut. Vrem să știm ce se întâmplă în localitățile voastre sau în împrejurimile lor, vrem să știm ce activități se pot face acolo și ce evenimente au loc. Au început să ia o amploare din ce în ce mai mare festivalurile, care, prin natura lor, atrag comunități foarte diverse: olărit și gătit, activități civice și muzică etc. Pe lângă diversitate, festivalurile, dar și alte evenimente care adună un număr mare de oameni, generează și alte motive care ne interesează – am vrea să vedem și o serie de stări și faze prin care trec cei care iau parte la asemnea manifestări, euforie, plictiseală, curiozitate, frustrare șamd.
 6. De cumpărat. Ce ne recomandați să cumpărăm? Noi preferăm produsele locale, tradiționale, „brănduite” sau „nebrănduite”. [fotografie de produs]

Înscrierea în concurs este gratuită și se poate face în perioada 18 august – 17 octombrie 2016 pe site-ul www.snft.ro. Regulamentul concursului îl puteţi consulta aici.

Update octombrie 2016:

Calendarul SNTF 2016 este următorul:

 • Etapa 1. Perioada de înscriere: 18 august – 17 octombrie 2016. Fotografiile pot fi înscrise prin intermediul site-ului www.snft.ro unde vă puteți crea un cont de utilizator. Înscrierea fotografiilor va lua sfârșit în data de 17 octombrie 2016 la ora 12.00.
 • Etapa 2. Prejurizare: 17-21 octombrie 2016. Un juriu de specialitate va selecta 300 de fotografii, care vor fi expuse în cadrul Salonului Național de Fotografie Turistică și care vor fi supuse unui vot public pentru Premiul Publicului. De asemenea, cele 300 de fotografii se califică pentru următoarea etapă, cea de jurizare.
 • Etapa 3. Jurizarea și centralizarea voturilor publicului: 24 octombrie – 30 octombrie 2016. Juriul va aprecia cele 300 de fotografii selectate pentru noutate, creativitate, originalitate și valoare artistică. Membrii juriului vor vota lucrările înscrise, separat pe fiecare secțiune, fără a cunoaște numele lucrării sau al autorului. Se vor acorda note de la 1 la 10 pentru fiecare lucrare în parte. „Premiul publicului” va fi acordat în urma votului on-line pe site-ul www.snft.ro. Votul publicului va începe și se va desfășura în aceeași perioadă ca și jurizarea, respectiv 24 octombrie – 30 octombrie 2016. Deciziile juriului sunt incontestabile.
 • Etapa 4. Afișarea rezultatelor pe site-ul www.snft.ro: 31 octombrie 2016

Premiile SNFT:

Anul acesta concursul va avea 20 de premii: 18 premii pentru cele 6 categorii de concurs – locurile I,II,III, „Premiul Publicului” și Marele Premiu SNFT. Ediția XX. „Premiul publicului” va fi acordat în urma votului online pe site-ul www.snft.ro. Votul publicului va începe și se va desfășura în aceeași perioadă ca și jurizarea, respectiv 24 octombrie – 30 octombrie 2016. Printre premiile ce vor fi oferite câștigătorilor se numără: Pachete de Ghiduri Turistice și colecții de vederi Merg.In, participare gratuită și vouchere de discount la Workshop-urile de fotografie și explorare urbană „Walk and Shoot” și, în plus, pentru Marele Premiu o excursie de două persoane, timp de 3 nopți într-o locație pitorească din România, în perioada noiembrie/decembrie 2016.

Povestidecalatorie.ro este partener media la Salonul Național de Fotografie Turistică 2016, astfel că vă voi ţine la curent cu detaliile şi parcursul concursului.

Succes!

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

1 Response

 1. 10 November, 2016

  […] de fotografie „Salonul Național de Fotografie Turistică” ajuns la ediția cu numărul XX s-a încheiat. Juriul de specialitate a selectat din peste 900 de […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture