România are nevoie de un Minister al Turismului şi de Organizaţia Română de Turism!

În data de 11 noiembrie a avut loc la Hotel Ibis Gara de Nord  din Bucureşti, Conferinţa de presă organizată de Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (F.A.P.T.).

La Conferinţă s-a prezentat poziţia F.A.P.T. cu privire la organizarea şi promovarea turismului românesc în actualul context, de formare a viitorului Guvern al României.

Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică din România, prin cele 13 Asociaţii regionale de Dezvoltare şi Promovare a Turismului membre (Asociaţiile LITORAL-DELTA DUNĂRII, BUCOVINA, PRAHOVA, BRAŞOV, RÂŞNOV, SIBIU, SIGHIŞOARA, BUZĂU, NEAMŢ, MARAMUREŞ, GORJ, TIMIŞ şi BUCUREŞTI) consideră esenţială înfiinţarea unui Minister al Turismului şi a Organizaţiei Române de Turism, ca semnal al importanţei şi priorităţii pe care o alocă Guvernul României pentru Turismul Românesc.

IMG-20151112-WA0003

Astfel, Ministerul Turismului ar urma să stabilească şi să reglementeze cadrul legislativ de funcţionare a turismului, considerându-se că nu ar necesita costuri publice mari de funcţionare, nefiind necesar un aparat public stufos.

În schimbul oficial de relaţii internaţionale, se apreciază ca România nu este reprezentată, în continuare, de nici un ministru al turismului, iar acest fapt dă un semnal negativ pe plan extern, cu privire la locul pe care îl ocupă Turismul în politicile guvernamentale, ceea ce continuă să afecteze imaginea şi indicatorii turismului românesc.

În acelaşi timp, se consideră că România nu îşi mai poate permite să întârzie înfiinţarea ORGANIZAŢIEI ROMÂNE DE TURISM, în parteneriat public-privat, aşa cum prevede Master Planul pentru Turism realizat în anul 2007 de către Organizaţia Mondială a Turismului, la solicitarea Guvernului de atunci al României. O.R.T. ar urmă să preia şi să administreze promovarea României că destinaţie turistică, în parteneriat public-privat, împreună cu federaţiile, asociaţiile şi patronatele din turism ce reprezintă industria.

Aceasta este forma de organizare a promovării turismului în cele mai multe din ţările dezvoltate turistic în Europa şi este recomandarea fermă a Organizaţiei Mondiale a Turismului pentru România, încă din 2007, neglijată însă până acum.

“Solicităm primului ministru desemnat, dl. Dacian Cioloş şi preşedintelui României, dl.Klaus Iohannis, să ia în considerare că a sosit momentul unei schimbări fundamentale de abordare a turismului românesc, o schimbare structurală şi absolut necesară. Forma de organizare a dezvoltării şi promovării turismului românesc şi întreaga abordare a acestui sector economic trebuie să treacă la pasul pe care România l-a întârziat deja nepermis de mult. Industria a făcut deja paşi importanţi, înaintea deciziilor administraţiei publice centrale, întrucât noi am convins deja 13 “guverne locale” să înfiinţăm Asociaţii de Promovare şi Dezvoltare a Turismului la nivel local, Asociaţii în care lucrăm împreună, în echipă, atât autorităţile locale (primării şi consilii judeţene), cât şi patronatele locale (ANAT şi patronatele hoteliere), aeroporturi, camere de comerţ, operatori privaţi din industrie. Nu am convins până acum guvernul României, şi considerăm că momentul şi conjunctura actuală în care ne aflăm ne obligă să ne asumăm această răspundere acum. Parteneriatul public-privat este cheia şi motorul dezvoltării rapide şi eficiente a turismului românesc”, a declarat doamna Corina Martin, Preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România şi Preşedinte  al Asociaţiei Litoral – Delta Dunării.

La conferinţa de presă au fost prezenţi:

  • doamna Corina Martin – Preşedinte F.A.P.T., Preşedinte Asociaţia de Promovare şi Dezvoltare a Turismului Litoral – Delta Dunării;
  • domnul Călin Île, Vicepreşedinte Asociaţia de Promovare a Turismului Bucureşti (Bucharest Tourism Board)
  • domnul Adrian Voican, Preşedinte Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahova

Corina Martin

De asemenea, s-a discutat despre participarea la Târgul de Turism al României, ce se desfăşoară în perioada 12-15 noiembrie 2015), la Complexul Expoziţional Romexpo din Bucureşti.

Sursă foto 2: InfoTravelRomania.ro.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture