Revelion la Istanbul – orașul aflat pe două continente!
Atunci când se apropie sărbătorile de iarnă ne gândim la zilele petrecute alături de familie, la bucatele tradiționale romanești, la colinde, la mirosul de brad și scorțișoară… Foarte mulți dintre noi preferăm să ne petrecem Crăciunul acasă, însă pentru Revelion vă sugerez să vă gândiți la o vacanță specială. Cum ar fi să vă petreceți noaptea dintre ani pe două continente? O puteți face dacă alegeți un sejur de Revelion în Istanbul. O croazieră pe Bosfor, strâmtoarea care desparte Europa de Asia, în care să porniți de pe malul european și să ajungeți pe partea asiatică reprezintă o experiență unică. Fostă capitală a trei imperii, un oraș bogat în tradiții și cultură, Istanbul impresionează prin decorurile uimitoare de sărbători. În cele câteva zile pe care le puteți petrece în metropola turcească, veți avea ocazia să vizitați și atracțiile turistice faimoase de peste secole. Porniți dis de dimineață spre Moscheea Albastră, Marele Bazar și opulentul Palat Topkapi.
Moscheea Albastră, care a împrumutat numele de la culoarea plăcilor de ceramică realizate manual este cea mai mare moschee din Turcia și singura din lume care are șase minarete. Moscheea care a fost ridicata la porunca sultanului Ahmet, poate găzdui 10.000 de pelerini și este a doua moschee din istorie în care a intrat un papă. Nu ratați nici Moscheea Süleymaniye, unul dintre cele mai recunoscute repere ale Istanbulului, care fost construită pentru Süleyman Magnificul.
Biserica Hagia Sophia sau Biserica Sfintei Înțelepciuni, care se afla la mică distanță de Moscheea Albastră, a fost transformată în moschee după cucerirea otomană, iar acum este nu numai un lăcaș de cult, dar și un muzeu. Cupola sa este unul dintre simbolurile iconice ale orașului și una dintre atracțiile de top pentru turiști. Astăzi, o veți putea admira doar din exterior, deoarece se rediscută reconversia în moschee a bazilicii, care este acum un edificiu-simbol pentru creştinism.
Nu departe se află Palatul Topkapi, care a fost ridicat de Mehmet Cuceritorul în secolul al XV-lea și care a fost reședință sultanilor pentru 400 de ani. Palatul impresionant decorat cu mozaicuri aurite și lucrări complexe de tiglă pictată manual, un spectacol amețitor de artă islamică, vă va introduce fară doar și poate în atmosfera opulenței Imperiului Roman. Veți ajunge chiar și în haremul și camerele private ale sultanilor, dar și în Trezoreria Imperială unde vei fi orbit de obiectele strălucitoare din aur și pietre prețioase.
Pe malul Bosforului veți putea admira și Dolmabahce, ultimul palat al sultanilor, supranumit și Versailles-ul Istanbulului, care vă va uimi cu numeroasele cristaluri, porțelanurile fine, covoarele orientale și candelabrele spectaculoase. De Ramadan, aici era adus de la Palatul Topkapi tronul sultanului, care primea onorurile prinților și ambasadorilor și tot în acest palat a fost încoronat Murad al V-lea. Veți rămâne uimiți de scara cu balustrade din cristal și de uriașul candelabru de Baccarat.
Nu puteți pleca din Istanbul fară să dați o tură de shopping prin Marele Bazar, una din cele mai mari piețe acoperite din lume, în care veți găsi nu mai puțin de 5.000 de magazine care atrag zilnic intre 250.000 și 400.000 de vizitatori. Aici veți găsi bijuterii, ceramica pictata manual, covoare și broderii, dar și produse din piele. Pentru o vedere panoramică a Istanbului urcați în Galata Tower, unul dintre cele mai recunoscute repere din Istanbul.
Evident, delectați-vă cu delicioasele preparate turcești, cum ar fi menemen, care nu este altceva decât o omletă cu diverse legume și ierburi aromate din abundență, ori cu kebap sau meze care sunt servite că aperitive în restaurante. Ați putea încerca și manti, adesea numite ravioli turcești umplute cu carne de vită sau miel și servite cu iaurt rece și usturoi, dar lăsați loc și pentru faimoasele baclavale.
Faptul că Istanbul a inspirat mulți artiști ai lumii, nu reprezintă decât un motiv în plus pentru a vedea cu ochii voștri frumusețea acestui oraș și a-i simți cu adevărat magia.