Retete culinare si meniuri de altadata

In week-end-ul ce tocmai a trecut am avut o predispozitie nostalgica, asa ca dupa ce am purces la pas prin Bucuresti-ul de azi, am gasit cateva fotografii facute cu doi ani in urma la o expozitie temporara de la Arhivele Statului, intitulata “Retete culinare si meniuri de altadata”.

Arhivele statului - expozitie temporaraIn cadrul expozitiei au fost expuse retete, meniuri, note de plata, fotografii, atat de la restaurantele celebre, cat si de la mesele regale…Cu cat erau mai elegante restaurantele, cu atat meniurile erau prezentate intr-un decor ornamental, elementele primordiale fiind cele florale.

Am aflat ca la Masa Regala se serveau “melci cu branza” la felul I, dar si ciorba de fasole si de peste, deserturile preferate fiind compoturile si fructele. Diferenta trebuie sa fi fost rafinamentul si bunul gust, tinand cont ca marile familii regale dadeau startul la arta culinara si lansau practic o moda in acest domeniu. In orice caz, la Curtea Regala a Romaniei era preferata gastronomia franceza, aceasta fiind preocupata de dezvoltarea unui stil de mancare sanatos, cu multe minerale si vitamine, un bun exemplu de urmat, nu?P1250460

Pe atunci, meniurile se mai numeau “carte de mancari”, in epozitie intalnind si meniuri de banchete si sarbatori, cum ar fi cel de la restaurantul si braseria Miclescu, de exemplu, unde de un revelion se serveau tot preparate frantuzesti si se canta muzica jaz si clasica…
In acele vremuri cafeaua putea fi britanica, astazi, in meniurile cafenelelor si restaurantelor, la loc de cinste sta cafeaua americana!

P1250468La Baile Herculane, statiune asemuita odata cu Karlovy Vary, la terasa – restaurant “Bolta Rece” se serveau in fiecare seara “ fripturi si pescarie la gratar”.
De atunci si pana astazi au aparut sute de tratate de gastronomie, bucataria a evoluat, iar la restaurante comenzile se iau electronic.

Totusi, gustul preparatelor trebuie sa fi fost altfel, iar cei care ne servesc astazi la masa sunt mai taciturni si mai blazati.

Daca m-as putea intoarce in timp as face-o, macar pentru gustul mancarurilor de altadata, daca nu pentru bucuria cu care ospatarul te servea cu cel mai bun meniu al zilei!

P1250479P1250471P1250455 P1250443 P1250454P1250478 P1250472 P1250474 P1250475 P1250476 P1250477

  • P1250457P1250466

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

3 Responses

  1. veteranul1 says:

    Am ramas placut surprins de postarea ta mai ales ca mi-a scapat evenimentul. Chiar mi s-a facut foame.

  1. 11 May, 2013

    […] ale Romaniei, care are sediul vizavi de Parcul Cismigiu si care a prezentat o expozitie intitulata Retete si meniuri gastronomice de-alungul timpului, insistand pe meniule regale, despre care am povestit […]

  2. 10 January, 2015

    […] meselor de la Curte, programul şi meniul zilnic cu felurile de mâncare preferate. Despre rețetele și meniurile de altădată am mai povestit pe blog, când am văzut o expoziție temporara de la Arhivele Statului. Atunci am […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *