Retete culinare si meniuri de altadata
In week-end-ul ce tocmai a trecut am avut o predispozitie nostalgica, asa ca dupa ce am purces la pas prin Bucuresti-ul de azi, am gasit cateva fotografii facute cu doi ani in urma la o expozitie temporara de la Arhivele Statului, intitulata “Retete culinare si meniuri de altadata”.
In cadrul expozitiei au fost expuse retete, meniuri, note de plata, fotografii, atat de la restaurantele celebre, cat si de la mesele regale…Cu cat erau mai elegante restaurantele, cu atat meniurile erau prezentate intr-un decor ornamental, elementele primordiale fiind cele florale.
Am aflat ca la Masa Regala se serveau “melci cu branza” la felul I, dar si ciorba de fasole si de peste, deserturile preferate fiind compoturile si fructele. Diferenta trebuie sa fi fost rafinamentul si bunul gust, tinand cont ca marile familii regale dadeau startul la arta culinara si lansau practic o moda in acest domeniu. In orice caz, la Curtea Regala a Romaniei era preferata gastronomia franceza, aceasta fiind preocupata de dezvoltarea unui stil de mancare sanatos, cu multe minerale si vitamine, un bun exemplu de urmat, nu?
Pe atunci, meniurile se mai numeau “carte de mancari”, in epozitie intalnind si meniuri de banchete si sarbatori, cum ar fi cel de la restaurantul si braseria Miclescu, de exemplu, unde de un revelion se serveau tot preparate frantuzesti si se canta muzica jaz si clasica…
In acele vremuri cafeaua putea fi britanica, astazi, in meniurile cafenelelor si restaurantelor, la loc de cinste sta cafeaua americana!
La Baile Herculane, statiune asemuita odata cu Karlovy Vary, la terasa – restaurant “Bolta Rece” se serveau in fiecare seara “ fripturi si pescarie la gratar”.
De atunci si pana astazi au aparut sute de tratate de gastronomie, bucataria a evoluat, iar la restaurante comenzile se iau electronic.
Totusi, gustul preparatelor trebuie sa fi fost altfel, iar cei care ne servesc astazi la masa sunt mai taciturni si mai blazati.
Daca m-as putea intoarce in timp as face-o, macar pentru gustul mancarurilor de altadata, daca nu pentru bucuria cu care ospatarul te servea cu cel mai bun meniu al zilei!
Am ramas placut surprins de postarea ta mai ales ca mi-a scapat evenimentul. Chiar mi s-a facut foame.