Restaurantul Najee, o călătorie culinară în Orient

O călătorie în țările asiatice și țările arabe poate fi o provocare, iar încercarea de a gusta din preparatele lor tradiționale poate fi o provocare și mai mare.

Bucătăria orientală se remarcă printr-o mare varietate de gusturi și nu e de mirare. Fiecare țară din Orient și-a pus amprenta asupra preparatelor culinare pline de arome exotice, fie că îmi vin în minte Turcia, Egipt, Vietnam, Iran, India sau Thailanda.

Gastronomia orientală se evidențiază prin aromele puternice și condimentele picante, precum cuișoarele ori ardeii iuți. Legumele joacă, poate, cel mai important rol, astfel că rețetele pe baza acestora nu pot fi decât sănătoase și delicioase.

În București am descoperit un restaurant cu specific oriental și, după ce am gustat un orez arăbesc cu legume făcut ca la mama lui, m-am decis să particip și la o seară orientală ocazionată de împlinirea unui an de la deschiderea restaurantului Najee, pentru că despre el este vorba.

Pe lângă faptul că locația este de vis, spațioasă și cu o terasă generoasă, cu decoruri care încearcă să te poarte în povestea celor o mie și una de nopți, mâncarea este apetisantă și gustoasă.

Preparatele care ne-au încântat simțurile în deschiderea serii au fost platourile mezze Najee cu mutabal și tabuleh (pătrunjel, roșii, grâu, lămâie, ceapă, ulei de măsline), humus cu Beyruti (cu boia și pastă de ardei iute), babaganuj (vinete cu legume, ardei, lămâie și semințe de rodii), labne, care este un fel de cremă de iaurt, salată de iaurt cu castraveți mentă și usturoi, salată Coban, ce include roșii, ceapă, castraveți, rodii și pătrunjel, sos tarator și warak enab (sărmăluțe în foi de vită cu legume).

Nu numai că sunt niște preparate ușoare, cu calorii puține, mai sunt și gustoase și cred că sunt foarte potrivite pentru o gustare de seară.

Și gustările calde au fost savuroase, de la falafel (chifteluțe din năut cu roșii, pătrunjel, ceapă, pastă de susan și condimente), sambusek mixt cu carne, brânză și spanac, kebbe prăjite făcute din carne de vită, grâu și nucă, până la piesa de rezistentă a serii, adică mielul tradițional arăbesc – turcesc asezonat cu orez cu carne, cu șofran, lămâie uscată și condimente arăbești.

Sunt convinsă că v-am făcut poftă și ca să vă ispitesc mai tare, deserturile sunt fabuloase. Baclava, kunafe (fidea cu cremă de kaimak, sirop de trandafir și fistic) sau un kataif cu kaimak, sunt suficiente motive care să va facă să reveniți la Najee.

Chef Mohamed s-a întrecut pe sine cu aceste bunătăți, cei două zeci de ani de experiență în bucătărie spunându-și cuvântul. Și ca seara să fie mai picantă, a fost condimentată de belly dance, cum altfel? 🙂

Etajul este rezervat restaurantului Babanowaque și este decorat în stil chinezesc, ceea ce nu face decât să îmi întărească convingerea că povestea nu se încheie aici și că îi voi mai trece pragul și cu alte ocazii.

Najee este doar unul dintre restaurantele care fac parte din Max Grup Company, unul din cei mai importanți jucători pe piața de Horeca din România, care deține în București și alte restaurante, tratorii sau terase ori saloane de evenimente precum Trattoria Monza, Santorini, Bistro 37-39, Berăria Park, Taverna Covaci, Babanowaque,La Estancia, Wahaka Street Food Park, Barrio, Taverna cu Raci, The Lake, La Ciurucuri Shrimpmania, Mystic, Zamon, Scoici și creveți, Salon Traian, Ballroom Monza, Ballroom Park ori Ballroom Ferdinand.

De reținut:

 • Adresa: Strada Păpădiilor nr. 16-18, colț cu Baba Novac (cartierul Titan)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

3 Responses

 1. Cati says:

  I love this place!

 2. Roxana says:

  Intr-adevar calatoresti in orient in orele petrecute la acest restaurant! In plus, caldura gazdelor sustin vibratiile locatiei, preparatele sunt delicioase, totul este un vis devenit realitate pentru bucuresteni!

 3. Cosmin says:

  Știți cumva la ce restaurant o fi acum chef Mohamed?
  Mulțumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture