Propuneri de weekend: 8-9 octombrie 2016
”Afară plouă că şi toamna şi-i urat”…îmi răsună în minte un cântec frumos al Angelei Similea. Ce poţi face când vremea e urâtă, dar nici să stai în casă nu îţi vine?
Poţi merge la un film, de exemplu! La Arad, este în plină desfăşurare Festivalul de film documentar “fARAD”, un festival în cadrul căruia au loc inclusiv proiecţii speciale pentru copii şi pentru nevăzători, dar şi întâlniri şi dialoguri cu realizatorii filmelor prezentate. În acest an, tema ediţiei este „prezenTrecut”, cele mai valoroase documentare ale anului, premiate la cele mai importante festivaluri de film din lume putând fi vizionate la “fArad”, multe dintre ele în premieră în România („Cameraperson”, „Fuocoammare” (sâmbătă de la ora 18.30) şi „Porno e Libertă”), la Cinema Arta.
Iaşi este în sărbătoare. Sărbătorile Iaşului 25 ani includ un program diversificat, în care are loc şi Festivalul de Muzică şi Dans pentru Tineret ”Iaşi Junior Fest”, ediţia a II-a, la Atrium Palas. De asemenea, Târgul Internaţional Apicol – APIMOLDOVA poate fi vizitat la Centrul Expoziţional Moldova. „Iașul studențesc în sărbătoare” oferă ieşenilor concerte în cortul montat în parcarea laterală a Facultăţii de Chimie (splai Bahlui). Vor fi trei zile de concerte indoor (de la ora 20:00), cu organizare tip food & drinks. Iată aici programul complet al evenimentului.
Caricaturişti, epigramisti, actori, umorişti, scriitori, dramaturgi, fotografi, regizori şi solişti de muzică populară şi uşoară participa în acest sfârşit de săptămâna la Slatina cu ocazia Festivalului “Oltenii & Restu’ Lumii”, un adevărat maraton de evenimente cultural artistice, în cadrul căruia a fost inaugurat târgul meşterilor populari tradiţionali, şi Mustăria „La cățeaua leşinată”. Festivalul include şi lansări de carte, concursuri de recitaluri dramatice ori de epigrame, expoziţia naţională de fotografie umoristică, gala filmului pentru adulţi şi copii, premiere teatrale (locaţii: Biblioteca Judeţeană Olt „Ion Minulescu, Esplanada Casei Sindicatelor, Centrul Cultural „Eugen Ionescu“). Programul aici.
De voie bună, delicatese culinare şi relaxare avem parte şi la Toamna Orădeană, cel mai important festival cultural desfăşurat în Oradea chiar în Piaţa Unirii. În cadrul acestuia au loc activităţi pentru copii, o expoziţie de mobilă pictată manual, concerte, proiecţii de film, dans sportiv, street food, teatru, expoziţii de fotografie şi pictură. Iată programul complet.
Toamna este sărbătorită la Târgu Jiu, duminică, 9 octombrie 2016, cu prilejul Festivalului Toamnei, eveniment dedicat celebrării recoltei şi redescoperirii tradiţiilor, obiceiurilor şi meşteşugurilor autentice, în acelaşi timp cu Ziua Recoltei, ce se va ţine în Piaţa Centrală. Tot duminică, în zona pietonală din centrul orajului, toată lumea fi întâmpinată cu preparate tradiţionale, must, spectacole de muzică populară şi lăutărească, dar şi cu demonstraţii de zdrobit struguri la teasc.
Toamna aduce cu ea şi tradiţionala sărbatoare din staţiunea Buziaş, jud. Timiş, Festivalul papricaşului şi vinului”, când vreme de două zile, gurmanzii dornici de bucate gustoase şi de petrecere, sunt invitaţi să deguste o mulţime de bunătăţi. Bucătari profesionişti şi amatori se vor întrece în a găti cel mai bun papricaş (duminică, între orele 13:00 şi 13:30 are loc desemnarea câştigătorului), iar dacă ajungem la acest festival vom avea parte şi de un program artistic bogat, pe scena acestuia (la intrarea în Parcul Central dinspre Baia 1).
„Zilele Bacăului” 2016 şi-a deschis porţile în în Parcul Olimpic, de lângă bazinul de înot (Sala Sporturilor), unde au loc spectacole de muzică populară şi uşoară. De asemenea, cu această ocazie se desfăşoară un Târg cu meşteri populari, produse handmade şi produse alimentare tradiţionale, între orele 10:00 – 20:00, la Piaţeta Casei de Cultură, iar în Parcul Cancicov (lângă fântâna arteziană) au loc ateliere de creaţie pentru copii, un spectacol de păpuşi şi un spectacol de animaţie (între orele 10:00 – 12:00).
Casa de Cultură “I.L. Caragiale” a Municipiului Ploieşti îi aşteaptă pe iubitorii de muzică la cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Concurs Naţional de Interpretare a Muzicii Folk “Festivalul Castanilor – In memoriam Gabi Dobre”. Evenimentul se va desfăşura la Teatrul “Toma Caragiu” din Ploieşti, până pe data de 8 octombrie, când are loc Gala Laureaţilor (începând cu ora 18.30).
Grădina Botanică „D. Brândză” din Bucureşti ne invită să admirăm superbele orhidee sălbatice ale României, cu ajutorul fotografiilor, prin Expoziţia foto deschisă între 4 şi 21 octombrie 2016 (zilnic între orele 10:00-16:00), în cadrul Centrului de Educaţie Ecologică din incinta Grădinii Botanice „D. Brândză” (Şoseaua Cotroceni nr. 32). În ţara noastră există aproximativ 70 de specii diferite de orhidee sălbatice.
Un weekend minunat!