Propuneri de weekend: 7-8 octombrie 2017

Afară plouă ca şi toamna…şi-i urat! Tocmai de aceea o să încerc să vă propun mai multe evenimente indoor, în cazul în care doriţi să profitaţi de weekend, dar să nu vă afecteze vremea urâtă de început de octombrie.

În Bucureşti, iubitorii de literatură pentru copii pot participa la prima ediţie a Târgului de carte pentru copii BOOKerini – la Librăria Cărtureşti Verona. Tot pentru copii a început şi cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii, sub titlul „100, 1.000, 1.000.000 de poveşti” care oferă celor mici un program complex de educaţie teatrală. Locaţii: Teatrul Ion Creangă – Sala Mică, Teatrul de Comedie – Sala Nouă şi Sala Studio, Teatrul Excelsior, Opera Comică pentru Copii, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti şi Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie.

În Parcul Naţional din capitală are loc Târgul de Pâine, în cadrul căruia suntem invitaţi să retrăim atmosfera tipică dintr-un “Sat al pâinii”, construit în jurul acestui simbol care este pâinea. Nu vor lipsi turta dulce, mierea, cozonacii, kurtosii, ţuica, pastrama şi mustul, brânzeturile şi afumăturile.

Ca să ne întoarcem tot în preajma cărţilor, la Slobozia are loc ,,Salonul anual de carte”, ajuns la ediţia cu numărul XXVI, care se va desfăşura la Galeriile Arcadia din incinta Centrului Cultural UNESCO ,,Ionel Perlea”.

Amatorii de artă, au ocazia de a participa la Noaptea Albă a Galeriilor, eveniment care va avea loc în galerii de artă, spaţii alternative, huburi creative şi ateliere din Bucureşti şi oraşe – Arad, Baia Mare, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Reşiţa, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara şi Petrila – între orele 19:00 şi 3:00.

A V-a ediţie a Festivalului de muzică electronică de avangardă „Mioritmic”, îi aşteaptă pe iubitorii genului, începând cu ora 22:00, în Parcul Naţional Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca.

Suntem aşteptaţi şi la cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania care se desfăşoară în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

A început şi cea de-a XXIII-a ediţie a Festivalului „Sinaia Forever”, ediţie care va include spectacole pentru copii ale Teatrului Ancuţa, un show interactiv, street entertainment, statui vivante, târg de producători, dar şi concerte. În cadrul festivalului vor fi expuse produse locale – mâncare, dulciuri dar şi produse meşteşugăreşti tradiţionale. Sloganul din acest an este: Povestea oamenilor şi a locului.

La Timişoara are loc a VII-a ediţie a Festivalului European de Teatru Eurothalia, organizat de Teatrul German de Stat Timişoara (TGST), în cadrul căreia vor performa artişti ai unor companii importante de teatru şi dans din Europa, majoritatea dintre acestea aflându-se în premieră în România. Începând cu ora 18:00, în sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”. Tot în acest oraş are loc “Festivalul Internaţional de Dans Timişoara”.

Toamna aduce şi o mare tradiţională sărbătoare în staţiunea Buziaş, când toţi gurmanzii dornici de petrecere, sunt invitaţi să deguste o mulţime de bunătăţi la Festivalul Papricaşului şi al Vinului. Sâmbătă, 07 octombrie, startul petrecerii se dă la orele 14:00, cu spectacole ale ansamblurilor folclorice din Serbia şi România, iar de la orele 21:00 va fi concertul susţinut de Daggu Project. Duminică, 08 octombrie, sărbătoarea continuă începând cu orele 13:00, cu muzică populară bănăţeană.

Tot de bunătăţi avem parte la Salonul de Vinuri şi Gastronomie “Vicii şi Delicii”, care se desfăşoară la Expo Arad, aşteptându-ne cu vinuri, bere artizanală, băuturi spirtoase, trabucuri, mezeluri, brânzeturi şi dulciuri de calitate superioară.

Festivalul Toamnei din Târgu Jiu ne aşteaptă cu o mustărie rustică, în care va cânta un taraf şi se va servi mustul în căni de pământ, iar de jur împrejur, personaje îmbrăcate în costume populare, vor împărţi din coşuri de nuiele mere, pere, nuci şi vor crea atmosfera pe muzica tarafului, în cele 20 de căsuţe din lemn care sunt amplasate în centrul oraşului, unde vom găsi şi comercianţi de produse tradiţionale şi artizanat.

Toamna bogată îşi prezintă roadele câmpului şi în cadrul Sărbătorii Recoltei de la Mioveni, pe platoul din Centrul Civic, unde suntem aşteptaţi cu must şi bucate tradiţionale pregătite pe jar, bere, dar şi programe artistice oferite de Ansamblul Plai de Dor şi artiştii Centrului Cultural Mioveni.

În Pavilionul Expoziţional Constanţa are loc Sărbătoarea recoltei şi a vinului dobrogean, iar la Alba Iulia se desfăşoară Festivalul internaţional de teatru POVEŞTI, până pe 15 octombrie. Organizat de către Teatrul de Păpuşi ”PRICHINDEL” Albă Iulia şi Consiliul Judeţean Alba, festivalul se adresează tuturor categoriilor de vârstă prin: spectacole de teatru, lansări de carte/CD, expoziţii, conferinţe şi ateliere de creaţie.

Un weekend minunat!

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture