Propuneri de weekend: 6-8 mai 2016
Au trecut şi sărbătorile pascale, ne-am mai linisit, acum ar trebui să facem mişcare mai multă, să mai dăm jos din kilogramele puse pe noi de la atâta drob, sarmale, fripturi, cozonac şi alte bunătăţi pe care le-am savurat de Paşte.
Începând din 6 mai, Braşovul îmbracă din nou haine de sărbătoare cu ocazia Zilelor Braşovului. În acest an, sărbătoarea oraşului ne oferă de la muzică pop-rock la populară, de la şlagărele anilor ’80 la hiturile de azi, însoţite de târgurile de meşteri populari, de hand made, de flori şi slow food, iar iubitorii de film vor putea urmări două producţii reprezentative: Vacanţă la Roma şi Marele Gatsby pe zidurile Cetăţuii.
Duminică vom avea unul dintre cele mai importante şi reprezentative evenimente ale Braşovului, coborârea Junilor în cetate. Această sărbătoare se desfăşoară în fiecare an, în Duminica Tomii, ce mai este cunoscută şi ca Duminica Junilor, având un rol ceremonial. Ce semnifică Parada Junilor, am povestit aici. Sărbătorile oraşului vor începe vineri dimineaţă cu deschiderea târgurilor: Târgul de flori, în Piaţa Sfatului, Târgul de produse hand-made, pe str. Politehnicii, Târgul meşterilor populari, pe aleea de la Parcul Titulescu şi Târgul slow-food, pe str. Michael Weiss. Tot duminică, iubitorii de folclor au ocazia să participe la două concerte folclorice: unul la Pietrele lui Solomon, începând cu ora 14.00 şi cel de al doilea în Piaţa Sfatului, de la ora 18.00.
Avem şi Zilele Maramureşului, ediţia a II-a, eveniment ce se desfăşoară sub semnul costumului tradiţional, la Baia Mare. Ziua de 7 mai reprezintă, de altfel, Ziua Naţională a Costumului Tradiţional din România. În cea de-a doua zi a sărbătorii, se va organiza o paradă a portului popular, care va porni de la Consiliul Judeţean Maramureş, va străbate Centrul Vechi şi Parcul Regina Maria, ajungând la Muzeul Satului unde, pe scena din amfiteatru, va avea loc o paradă a modei cu creaţii de inspiraţie etno. Programul complet aici.
Festivalul Național Sâmbra Oilor – Țara Oașului, care este cel mai mare festival din Țara Oașului, se desfășoară anul acesta pe 8 mai pe dealul de la Huta-Certeze. Sâmbra oilor este sărbătorită prin muzică și dansuri în port popular, având loc la Ruptul Sterpelor, adică separarea și numărarea oilor ca și măsurarea laptelui de către ciobani care pornesc cu turmele spre pajiștile din munți (pe DN 19 Satu Mare – Sighetu Marmației, la 61 km distanță de Satu Mare, pe un platou ce poartă chiar numele de Sâmbra Oilor).
Nu se poate să nu ne bucurăm, totuși, și de un festin culinar în acest weekend, astfel că avem ocazia de a merge la Festivalul Peștelui Durabil Românesc, ce are loc pe 6 și 7 mai la Hotelul Victoria din Mamaia. Aflat la a doua ediție, Festivalul va cuprinde, un Seminar culinar, o Expoziție de Artă Culinară, demonstrații de gastronomie românească și sesiuni de degustări. Pe 7 Mai organizatorii au pregătit o competiție culinară profesională, Live Cooking Show cu echipa Masters of Flames, prezentări de vinuri românești și, la final, ceremonia de premiere a concurenților. În cadrul evenimentului va exista o cherhana tradiţională românescă. Vom putea degusta ciorbe de pește, borș de pește lipovenesc, zacuscă din pește, saramură din crap, mămăligă cu brânză și jumări de rață.
Festivalul Magia Baloanelor aduce pentru prima dată în Moldova un spectacol de culoare al baloanelor cu aer cald și promovează zborul cu balonul, atât în văzduh, cât și ancorat. Acesta va avea loc la Războieni, comuna Ion Neculce, Iaşi. Vor fi invitate între 7 şi 9 baloane din România, Ungaria şi Moldova. Lansările în masă ale acestora vor avea loc de două ori pe zi, la 7 am şi la 6.30 pm (în funcţie de vreme). În plus, se vor organiza după – amiază sesiuni de zbor captiv. Pe lângă admirarea spectacolului oferit de baloane, programul e completat cu diverse activităţi atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari: tobogane gonflabile, tir cu arcul, tenis de masă etc. Zborul cu balonul ne poate oferi experienţe unice!
Citiţi şi 5 idei prin care puteţi descoperi România prin experienţe unice!
În perioada 6-8 mai 2016, Bucureşti va găzdui finalul evenimentului “The Gumball 3000 Group”. În cadrul acestui eveniment se organizează şi o expoziţie de maşini de lux. Vineri 6 mai 17.00-23.00 este intervalul orar în care vor ajunge pe rând participanţii, iar sâmbătă 7 mai 9.00-23.00 vor fi expuse maşinile, vor fi concerte, demonstraţii sportive (Palatul Parlamentului).
Adrenalina ajunge şi la Alba Iulia cu ocazia Festivalului Apullum, ce se desfăşoară între 6 – 8 mai şi adună peste 200 de reenactori – soldaţi şi civili români, războinici daci, gladiatori, meşteşugari sau dansatoare. Un eveniment cu demonstraţii militare romane, cu războaie între daci şi romani, cu lupte de gladiatori, cu ateliere de lucru, cu jocuri şi târguri de sclavi (în mai multe zone din incinta Cetăţii Alba Carolina: întreaga esplanadă a Catedralei Romano-Catolice, Poarta a III-a şi Poarta a IV-a, Piaţa Cetăţii şi Muzeul Principia).
Duminică se va derula o nouă ediție a festivalului interjudețean „Datină străbună pe Secașe”. Anul acesta gazdă va fi comuna Ciugud. A doua parte a zilei este dedicată prezentării datinilor și obiceiurilor din localitățile Miercurea Sibiului, Loamneş, Berghin, Cergău, Mihalţ, Şpring, Păuca, Apoldul de Jos, Daia Tomână, Roşia de Secaş, Ciugud. Festivalul se va încheia cu recitalul Ansamblului de folclor Augustin Bena. Amănunte aici.
Muzeul Etnografic al Transilvaniei ne invită să participăm duminică, 8 mai 2016, începînd de la ora 10,30, la manifestarea culturală intitulată Împreunişul – măsurişul oilor în Transilvania Tradiţională (Reconstituire interactivă). Evenimentul se va desfăşura în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, str. Tăietura Turcului din Cluj Napoca, primul muzeu în aer liber din România. Măsurişul oilor, numit şi împreunat-împreuniş sau sâmbră, este un eveniment rural tradiţional cu funcţii magice şi festive, ce marchează debutul sezonului pastoral activ. Acesta va include toate etapele acestei practici tradiţionale, de la protejarea magică a gospodăriei şi a staulului de muls, intrarea turmei în staul în frunte cu doi flăcăi îmbrăcaţi în frunze (vlojoi), udaţi cu apă de către cei prezenţi, mulsul turmei de 300 de oi, măsurarea laptelui cu carâmbul, închegarea laptelui şi obţinerea caşului, servirea balmoşului şi caşului proaspăt, până la petrecerea finală cu muzică tradiţională şi dans, în curtea gospodăriei.
Pe 8 mai ajunge la Alba Iulia si Pianul Călător, un turneu organizat de Radio România, la Casa de Cultură din oras. Amănunte aici: http://www.pianulcalator.ro/ .
Pe scurt, în Bucureşti, se desfăşoară Spotlight – Bucharest Internaţional Light Festival, ce inundă Calea Victoriei de lumină, Târgul Secuilor şi Pet Expo la Romexpo, Bucharest Coffee Festival pe Calea Rahovei 198A, cu demonstraţii de latte art şi degustări de cafea şi Etnorama în Parcul Herăstrău, un târg cu demonstraţii ale meşteşugarilor şi o zona gastronomică reprezentând principalele comunităţi etnice din ţară.
Un weekend minunat!
As adauga si Jurilovca pe lista destinatiilor Dvs.