Propuneri de weekend: 6-8 ianuarie 2017
Iată-ne în primul weekend al anului 2017, un an pe care toţi îl aşteptăm mai bun, mai frumos, mai interesant. După euforia Revelionului, haideţi să vedem ce putem face în acest sfârşit de săptămână, în care, poate, unii dintre noi încă mai suntem în vacanţă.
In data de 7 ianuarie suntem invitaţi la Făgăraş la Festivalul Cetelor de Feciori din Țara Făgărașului, organizat în centrul municipiului, ce va deveni o scenă deschisă a tradiţiilor populare păstrate din moşi-strămoşi, unde se vor cânta colinde şi se vor face urări. Prezenţi inclusiv la slujba religioasă oficiată în catedrală, cetele de feciori colindă în faţa celor veniţi să îi admire într-o paradă a costumelor populare specifice fiecărui sat făgărăşean, având ocazia de de a se prinde din nou în hore sau învârtite. Acest festival tradiţional încheie perioada sărbătorilor de iarnă.
Opera Națională Română din Cluj-Napoca ne invită în seara de 8 ianuarie 2017, la cea de-a XI-a ediție a evenimentului artistic caritabil “Serbările iernii”, cu tema “Mariachi de Anul Nou”. Concertul va fi susținut de renumiții soliști clujeni, incepand cu ora 18.30.
La Cârţa, în judeţul Sibiu, în data de 8 ianuarie se sărbătoreşte Ziua urşilor şi burduhoşilor, ziua în care tinerii se împart în două cete, în burduhoşi şi în urşi şi mâzgălesc oamenii cu untură şi funingine pentru a alunga spiritele rele. Cetele pornesc pe uliţele satului, însoţiţi de muzicanţi, iar în fruntea alaiului merg burduhoşii, după care vin urşii, în drumul lor mâzgălind pe cei care le ies în cale. Oamenii sunt consideraţi astfela curaţi şi se pot alătura alaiului. Evenimentul se încheie seara cu un foc aprins în curtea gazdei cetei, unde urşii îşi ard costumele pentru a arde definitiv răul.
Ajuns la a 6-a ediție, Concursul de Săniuțe îi provoacă pe toți practicanții la două ture cronometrate pe Pârtia de Sănii de la Arena Platoș Păltiniș, in data de 7 ianuarie. Înscrierea este gratuită și urcarea se face cu Telescaunul. Concursul începe la ora 14.00.
Tot pe Arena Platoș, însă duminică, pe 8 ianuarie, are loc Concursul de slalom Family Race, un concurs ce se adresează exclusiv familiilor. Pentru a participa la concurs, fiecare familie trebuie să fie reprezentată de minim 3 membri, 2 adulți și 1 copil sau 2 copii și 1 adult. Amanunte aici.
La Slătioara, judeţul Olt, pe 7 ianuarie are loc Botezul Cailor, un eveniment tradiţional, când caii localnicilor, de ziua Bobotezei sunt ţesălaţi şi împodobiţi pentru a participa la o paradă şi un concurs hipic cu probe de frumuseţe sau de tracţiune, caii fiind botezaţi de trei preoţi, chiar înainte de concurs.
Filarmonica Banatul din Timișoara ne invită la un Concert Simfonic cu violoncelista Alexandra Guțu vineri, 6 ianuarie 2017, de la ora 19.00, la Sala Capitol. Dirijor, Radu Popa.
Muzeul Cetății și Orașului Oradea organizează până pe 31 ianuarie 2017 (corp A, parter, latura nordică), o expoziție inedită cu imagini în premieră din perioada vizitelor lui Gheorghe Gheorghiu Dej în regiunea Crișana și a lui Nicolae Ceaușescu în județul Bihor. Expoziția este intitulată „Oradea – Deceniile roșii, unde sunt expuse peste 100 de imagini surprinse în timpul vizitei lui Dej realizată în regiunea Crișana în anul 1961, instantanee cu cuplul prezidențial Ceaușescu, din perioada acelor vizite.
Dacă tot ajungeţi în Cetate, puteţi vizita Muzeul Pâinii, în spaţiul în care a fost amenajat, funcţionând mai bine de 300 de ani brutăria Cetăţii. Prin amenajarea Muzeului Pâinii, specialiştii şi-au propus să redea istoria acestui preparat. Muzeul Pâinii poate fi vizitat de luni până duminică, inclusiv, de la ora 9.00 la 17.00. Un bilet de intrare costă 3 lei. În perioada sărbătorilor de iarnă, în weekend, Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea va fi deschis între orele 12.00 -20.00.
O expoziţie interesantă are loc la Biblioteca Judeţeană Gh. Asachi Iaşi, una dintre cele mai frumoase bibloteci din lume: Expoziţia de fotografie “Swedish Dads”, ce prezintă fotografiile a 25 de taţi din Suedia, cu bărbaţi aflaţi în concediu paternal, alături de copiii lor. Expoziţia de fotografie Swedish Dads prezintă modul în care taţii suedezi percep rolul bărbatului modern, în contrast cu rolul stereotipului tradiţional, paternal. Intrarea este liberă.
Şi tot în Iaşi suntem invitaţi de Casa de Cultură ”Mihai Ursachi”, Clubul Fotografilor şi Galeria de Artă ”La Gard”, Parcul Copou Iaşi la Expoziţia de fotografie ”Jurnal de călătorie – Qatar”, semnată Vasile Iacob, ce prezintă în 60 de imagini o zi din viaţa unuia din statele Orientului Mijlociu, Qatar. Sunt fotografii surprinse în zona Doha şi vecinătăţi, 7 ianuarie fiind ultima zi de vizitare a expoziţiei.
Citeşte şi “E-un miros de tei în crânguri”…în Copou!
Şi Braşovenii pot participa la expoziţia Patrimoniul tehnic. Măiestrie. Creativitate. Diversitate la Muzeul Casa Mureşenilor, expoziţie ce conţine 178 bunuri culturale de patrimoniu aparţinând Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”, în care cei pasionaţi pot afla informaţii cu privire la apariţia şi evoluţia meteorologiei, telefoniei, radiocomunicatiei, aviaţiei, înregistrarea şi redarea sunetului. Aceasta este însoţită de o componentă interactivă – proiectul „Expoziţii călătoare” care permite participarea vizitatorilor la procesul ştiinţific şi tehnic, expoziţia putând fi vizitată până pe 31 martie 2017, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 9.00-17.00.
Citeşte şi Fatzada Istorică, o nouă atracție a Brașovului
În luna ianuarie 2017, în fiecare seară de joi, vineri şi sâmbătă, la orele 18:45, 19:30 şi 20:15, au loc Prezentări de planetariu la sediul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Bucureşti, Bd. Lascăr Catargiu nr. 21, care s-a redeschis după o renovare a clădirii. Prezentările în luna ianuarie 2017 au loc în fiecare seară de joi, vineri şi sâmbătă, la orele 18:45, 19:30 şi 20:15, iar duminică 11:30, 12:30 şi 13:15. Proiecţia se face într-o cupola gonflabilă. Prezentările durează între 20 şi 30 de minute şi sunt accesibile atât copiilor de peste 6 ani, cât şi adulţilor.
La Sun Plaza putem vedea în premieră în România expoziția “Epoca de Gheață”, în cadrul căreia exponate animatronice în mărime naturală, înfățișând zece mamifere aparținând megafaunei, dispărute în timpul glaciației, ne vor ”spune” povestea lor impresionantă, fiind așezate în decoruri specifice perioadelor în care au trăit. Expoziția este cu intrare liberă, deschisă până pe 31 ianuarie 2017.
Un weekend minunat!