Propuneri de weekend: 30 aprilie – 1 mai 2016

Unde ne-am mai putea dori să mergem în weekend-ul în care sărbătorim Sfintele Sărbători de Paşti, dacă nu suntem încă în vacanţă împreună cu familia sau prietenii, tocmai pentru a petrece aceste sărbători în tihnă? Am putea da o fugă pe la un Târg de Paşte pentru a lua cadouri sau ceva bunătăţi care să completeze masa de duminică.

Târguri de Paşte

afis_targul_de_PastiSibienii pot ajunge până în Piaţa Mare pentru a participa la Târgul de Paşti din Sibiu 2016, început de săptămâna trecută şi care ţine până pe 3 mai 2016, reunind peste 40 de expozanţi din toate colţurile ţării, care îşi prezintă produsele de sezon. Ajutoarele Iepurasului şi-au dat întâlnire la Sibiu, unde s-au pregătit cu dulciuri, colaci secuieşti, ouă încondeiate şi multe jucării în cele 40 de căsuţe de poveste. Anul acesta, în centrul târgului, a fost aşezat caruselul tradiţional, un trenuleţ, dar şi alte atracţii, nelipsită fiind Căsuţa Familiei de Iepuraşi.

Şi timişorenii pot ajunge în Piaţa Victoriei la Târgul de Paşti, unde se găsesc ouă încondeiate, dulciuri, cozonaci, pască, flori, icoane, produse handmade şi ornamente de sezon. Tot aici este amenajat şi un cuib cu ouă colorate şi decoraţiuni specifice sărbătorilor pascale. Programul cuprinde un concert de muzică de promenadă susţinut de Fanfara “Timişoara Big Band”. Târgul este deschis până pe 4 mai 2016.

pasteLa Braşov, suntem invitaţi la Târgul de Paşti de la Muzeul de Etnografie (B-dul Eroilor nr. 21A), organizat până pe 10 mai 2016. Aici ne bucurăm de produse tradiţionale: ouă încondeiate,”inchistrite” cu măiestrie după metode vechi, ouă pictate cu ceară cu personaje desprinse din universul satului, icoane pe sticlă, şervete cusute şi brodate manual, lumânări, linguri şi sfeşnice din lemn, ceramică cu motive tradiţionale, troiţe şi alte obiecte din lemn. Intrarea este liberă.

afis-Targ-de-Pasti-MediasUn alt Târg de Paşti are loc la Mediaş, în Piaţa Corneliu Coposu. În zilele dedicate târgului, medieşenii  pot admira, achiziţiona şi degusta diferite produse tradiţionale specifice sărbătorii pascale. Totodată, sunt amenajate ţarcuri speciale, în care cei mici se vor putea juca cu miei şi iepuraşi. Programul se va desfăşura zilnic, între orele 10.00 – 17.00.

suceavaÎn cele 10 căsuţe de lemn de pe esplanada Casei de Cultură din Suceava, meşterii populari ce expun diferite obiecte meşteşugăreşti începând de la ouă încondeiate sau pictate, icoane pe sticlă şi lemn, costume populare, la ceramică, cusături, ţesături, împletituri, marochinărie, podoabe, diverse obiecte cioplite din lemn sau os, ne invită la Târgul de Paşti sucevean, până pe 3 mai (orele 10.00-16.00). Tot în Suceava, până pe 2 Mai 2016, Iulius Mall ne aşteaptă la Târgul de Paşte al Meşterilor Populari, cu excepţia zilei de duminică, 1 Mai 2016, prima zi de Paşte. Iscusiţii artişti populari din regiune îşi vor prezenţa creaţiile, astfel că putem cumpăra ouă încondeiate, sculpturi în lemn, artă sacră, ţesături, cusături, broderii cu motive autentic româneşti şi podoabe tradiţionale.

Capela romano-catolică „Sfânta Varvara” din salina de la Cacica, aflată la o adâncime de 21 metri, este gazda tuturor celor care vin să ia lumină de Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului, iar apoi să sfinţească coşurile cu mâncarea ce urmează să fie pusă pe masa de Paşti (în localitatea Cacica din județul Suceava, ora 23.00).

În perioada sărbătorilor Pascale, în Vișeul de Sus, se organizează trenuri speciale pe Valea Vaserului, cu renumita ,,Mocăniță”. Dacă ne aflăm în această perioada în judeţul Maramureş, suntem aşteptaţi să descoperim această zona minunată. Se pleacă de la ora 10.0 din gara CFF Vişeu de Sus, în perioada 1-3 mai 2016. Traseu: Vişeu de Sus – Paltin (km 21,6). Sosire la Vişeu, ora 15:30.

traditii si floriÎn Bucureşti, putem ajunge în Parcul Cişmigiu, la evenimentul „Tradiţii şi Flori de Sărbători”, pentru a ne întâlni cu meşterii, artiştii plastici şi produsele lor unice. Bucureştenii sunt invitaţi să intre în atmosfera de sărbătoare din Parcul Cişmigiu printr-un program special, între orele 10:00 – 21:00, ce include un târg tradiţional de Paşte, concerte, expoziţie de iepuri şi miei, ateliere recreative şi interactive pentru copii şi plimbări cu ponei. Intrarea la eveniment este liberă.

Alte evenimente de weekend

jazzBucureştenii mai pot participa la un dublu Concert Extraordinar ocazionat de Ziua Internaţională a Jazz-ului, sâmbătă 30 aprilie, ora 19.30, unde se întâlnesc cele mai reprezentative voci din jazz-ul din românesc (la Green Hours).

targ carteCei mici sunt chemaţi în Parcul Lumea Copiilor din Bucureşti (Parcul Tineretului – Intrare Palatul Copiilor), în fiecare zi între orele 10:00-20:00, să ia parte la workshop-uri şi ateliere de creaţie inedite, spectacole de teatru şi improvizaţie, concursuri şi tombole, la un Târg de Carte dedicat acestora. Ca să fie bucuria deplină, copiii au ocazia de a se întâlni cu personajele preferate din desene animate: Mickey Mouse, Frozen, Spiderman, Donald Duck şi mulţi alţii (organizat până pe 10 mai 2016, la standul librăriei Delfin).

Afis_1-2_MaiFestivalul Kulturestock, un festival de muzică, teatru, dans și film la firul ierbii, reîncepe în forță pe data de 1 mai, în Mogoșoaia, în Târgușorul Brâncovenilor. Ziua de Paști este dedicată muzicii populare, unde avem ocazia unică s-o ascultăm pe Maria Ciobanu – ”Ciocârlia muzicii populare româneşti”, într-un concert de neuitat. În aceeași zi începând cu ora 15.00 vor urca pe scenă Taraful Balada și Elisabeta Turcu. A doua zi de Paști este dedicată muzicii pop și dansului. Tot de la ora 15.00 pe scena vor urca Delia, Lee Heart și Paper Magic.

sunwaves-festival-sw19-de-1-mai-2016-la-mamaia-i124269Şi cum tradiţia mai cere să fim de 1 mai la mare, chiar dacă în acest weekend sărbătorim Paştele, o putem face şi pe litoral, ocazie cu care suntem aşteptaţi la Festivalul de muzică electronică Sunwaves (Bulevardul Mamaia Nord, Mamaia Sat, Năvodari, Sunwaves Beach). Putem participa şi la Slujba de Înviere la malul marii, ce va avea loc pe plajele de la Mamaia şi Mangalia. Mii de credincioşi vor fi prezenţi în Portul turistic din Mangalia pentru a lua Lumina Sfântă adusă direct de la Ierusalim.

gigahertz-music-festival-2016-i124982Tot la un festival de muzică electronică suntem invitaţi în judeţul Bihor, la Suncuius. Este vorba de Gigahertz Music Festival 2016, ce se desfăşoară în faţa peşterii Unguru Mare.

liliacSărbătoarea Liliacului de la Ponoarele (judeţul Mehedinţi) ce se desfăşoară în acest an  pe data de 30 aprilie şi 1 mai pe scena amplasată în Pădurea de liliac, aflată pe Valea Prislopului, rezervaţie unică în ţară având o suprafaţă de aproximativ 20 ha, ne incită cu miresmele acestei flori, chiar în weekendul pascal. Mii de oameni sunt aşteptaţi pe 30 aprilie şi 1 mai pentru a petrece în singura pădure de liliac sălbatic din ţară noastră, eveniment ce este însoţit de spectacole de muzică populară.

afis_classical_music_BUSTENI_micÎn sala de festivităţi a Castelului Cantacuzino din Buşteni, melomanii îi pot asculta pe cei mari artişti ai operei moscovite de la Teatrul Balshoi, la o noua ediţie a evenimentului Classic Nights. Într-o atmosferă marcată de stil şi eleganţă, sopranele şi tenorii ruşi dau viaţă celor mai celebre partituri ale muzicii clasice, pe 30 aprilie 2016, ora 19.00. Pentru a veni în sprijinul doritorilor, se asigură transport gratuit dus – întors București-Bușteni (Castelul Cantacuzino) și Brașov-Bușteni (Castelul Cantacuzino). Pentru informații suplimentare despre transport sunați la tel: 0731144950 / 0731144960.

Nu îmi rămâne decât să vă doresc sărbători pascale de poveste alături de cei dragi şi multă lumină şi căldură în suflete! Cristos a Înviat!

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture