Propuneri de weekend: 3-5 iulie 2015

Chiar dacă unii blamează vara că e prea călduroasă, pentru mine este perfectă! Cu atât mai mult cu cât poți petrece seri minunate în aer liber la concerte și festivaluri.

bucharest-jazz-festival-i114076Și pentru că amintesc de astfel de evenimente, în acest weekend, Bucharest Jazz Festival transformă București într-o veritabilă capitală a jazzului. Peste 50 de muzicieni, adevărate legende ale jazzului mondial, dar și cei mai buni muzicieni ai jazzului românesc, precum și expoziții, filme, lansări de disc și carte ne vor capta și fascina deopotrivă.

zilele-prieteniei-bergenbier-2015-bucuresti-i114462Ne vor încânta în cele peste 12 concerte din Piața Enescu saxofonistul Lee Koni la Roy Hargrove, unul dintre cei mai mari trompetiști, Marcin Wasilewsky, care se numără printre cei mai originali pianiști europeni de jazz, dar şi cea mai populară cântăreață de jazz din România – Luiza Zan. Iată și programul festivalului aici. Cei care iubesc alt gen muzical, pot participa la un Festival al Berii ce are loc în Piața Constituției, unde vor concerta  Șuie Paparude, Vița de Vie, Zob și alții,  după ora 17.00.

Avem parte si de rock la cea de-a cincea ediţie a Festivalului “Rocker’s Challenge în localitatea Sasca Montană, sat Sasca Română, judeţul Caraş-Severin. Printre trupele invitate se numără Byron, Kumm şi Luna Amară. Concertele vor avea loc în serile de vineri, 3 iulie, şi sâmbătă, 4 iulie. Activităţile outdoor la care sunt invitaţi participanţii la festival sunt: tiroliană, rapel, rafting, mountain biking sau vizitarea obiectivelor turistice din Cheile Nerei sau împrejurimi.

miciDe la muzică trecem la festinuri culinare, în primul rând la unul pescăresc din cadrul Târgului Boieresc din Parcul IOR (zona Bisericii Maramureşene), București. Rechin la grătar şi alte preparate din peşte de toate felurile, pe grătar, clătite cu ciocolată şi dulceaţă proaspătă,  smântâna și mărar. Producători şi comercianţi din toată ţara aduc preparate pentru toate gusturile. Nu lipsesc micii boiereşti şi fasolea cu ciolan!

piata-taraneasca-si-mester-esti-i114711Ne așteaptă și Piața Țărănească și Meșter(Ești)! în curtea interioară a Muzeului Național al Țăranului Român și pe Aleea Samurcaș.

Vom regăsi producători și meșteri, artizani și colecționari din toate zonele țării cu: țesături și icoane, veșminte și podoabe, ceramică și obiecte din lemn și sticlă, jucării din lemn și din pânză, bijuterii și decorațiuni, cofeturi și prăjituri tradiționale din Maramureș, Magiun de Topoloveni, miere și prăjituri de la Brăila, Ilfov și Sibiu, Cozonac Domnesc tradițional și poale-n brâu, brânzeturi și ghiudem tătăresc, fructe și legume proaspete, dulcețuri, siropuri și zacuști.

festival-arcanul- radauti- 2-5 iulieIeșim din București tocmai spre județul Suceava pentru a participa la Festivalul Internațional de Folclor “ARCANUL”, ce are o tradiție de 24 de ani, festival ce aduna pentru rădăuțeni și nu numai, ansambluri folclorice din: România, Anglia, Franța, Germania, Grecia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Israel, Turcia, Macedonia, Italia, Cipru, Georgia, Ucraina și Republica Moldova. Fiecare dintre aceste ansambluri aduc, în inima Bucovinei, câte o părticică din țara lor, astfel,  Rădăuți devine ca în fiecare an, timp de trei zile, un veritabil centru de promovare a folclorului.

capalnaTot o sărbătoare a bucuriei, a jocului și a cântecului popular, adică o sărbătoare a satului, are loc pe 5 iulie (începând cu ora 14.00) la Căpâlna, în județul Alba, “un sat adunat ca într-o căldare în care viața izbucnește ca un murmur năvalnic de ape…” , după cum spunea Lucian Blaga. La Festivalul Folcloric La Căpâlna pe Valea Frumoasei răsună și fanfara, iar călușarii din Săsciori vor încânta pe cei prezenți cu acest joc specific românesc, intrat în Patrimoniul Imaterial al Umanității UNESCO, alături de doină, ceramica de Horezu și colindatul în ceată bărbătească. Locul de  desfășurare la Căminul cultural din Căpâlna.

image43Un eveniment, devenit deja tradiție la Oarda de Jos (județul Alba) strânge, și în acest an, peste 12 echipe, ce se vor întrece în arta gătitului la ceaun. ”La ceaune” ne invită duminică, începând cu ora 16:00, pe terenul de fotbal din Oarda de Jos să degustam din cele mai bune preparate culinare la ceaun si să ne bucuram de muzică bună alături de cunoscuți interpreți de muzică populară.

Zilele Cetății Neamț (Târgu Neamț) ne asteaptă cu demonstraţii şi întreceri sportive, spectacole de dansuri şi lupte medievale, prezentări interactive, activităţi de tabără, manifestare în cadrul căreia se desfășoară Festivalul de Artă Medievală MedievArtFest 2015. 

photolvl1_obor-fest-2015_events_posters_29_40229_largeAjungem și la Sibiu, pentru a participa la Obor Fest 2015, care se laudă a fi cel mai mare parc de distracții din Transilvania, vizitatorii fiind  întâmpinați cu utilaje specifice unui parc de distracții, dar care nu au mai fost în România (25 de tiribombe). Pentru prima dată  în Sibiu există Cinema 7D, tunelul groazei și multe alte surprize.

Distracția și spectacolul vor fi pentru întreaga familie, până pe 12 iulie. Pe copii îi așteaptă  jocuri, ateliere de pictură și creație, dulciuri, concursuri, concerte de muzică modernă, iar pentru părinți și bunici petrecerea va fi susținută de muzică populară, grătarele cu mici și feluritele cărnuri aromate. Evenimentul este organizat în târgul Obor.

Aflați în județul Sibiu putem să ne distrăm la Festivalul Bujorul de Munte, Gura Râului (ora 19.00, în aval de baraj).

siIubitorii Sighișoarei pot ajunge la Târgul Meșteșugarilor,  în Piața Muzeului. La ediția din acest an vor participa circa 50 de meșteri populari din județele Mureș, Cluj, Sibiu, Bistrița, Harghita, Covasna, Vâlcea, Suceava etc., cu meșteșuguri populare vechi și noi, toate purtând amprenta talentului și pasiunii pentru arta populară.

În județul Buzău se desfășoară a-45-a ediție a Festivalului Folcloric și Ziua Localității Mânzăleşti pe Platoul Meledic, în data de 5 Iulie (11.30). Invitații sunt tineri interpreți de muzică populară de la Centrul De Creație Buzău și din localitate.

descărcareSă nu uităm și de  cea de-a şasea ediţie a “Zilelor Monteoru”, Sărata Monteoru. Anul acesta sunt organizate evenimente pentru toate vârstele, de la competiţii sportive, până la ateliere meşteşugăreşti şi un spectacol susţinut de artişti de muzică uşoară şi populară (la Sala de Sport).

Ultima recomandare din acest weekend ar fi Aeromania,  festivalul care celebrează aviația pe litoral! Asociația Regională pentru Promovarea Aviației cu sprijinul Regional Air Services – Aeroport Tuzla organizează pe 4 iulie AEROMANIA – un spectacol complex, care include acrobație aeriană, concerte, târg de aviație, expoziție de aeronave, mașini de epocă, motociclete și altele. Seara se va încheia cu spectacolul pirotehnic oferit de cele patru avioane jucând rolul de Air Bandits.

Pe scena așezată în fața zonei de evoluție a aeronavelor, se vor desfășura concertele lui Mihai Mărgineanu și ale trupelor Taxi, Desant, The R.O.C.K., Colonist pe Lună și alții (RATC pune la dispoziţia celor care vor să vadă spectacolul, 3 autobuze care oferă transport gratuit – în limita locurilor disponibile. Plecarea acestora se face din fața gării CFR Constanța la orele 15.00, 15.30 și 16.00, iar întoarcerea este la orele 20, 20.30 și 21.00).

Nu pot decât să vă urez un weekend minunat!

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture