Propuneri de weekend: 29 iunie – 1 iulie 2018
Să sperăm că după atâtea ploi, o să avem și zile însorite pentru a ne bucura de evenimentele care se desfășoară în acest sfârșit de săptămână.
Ambasada Republici Kazahstan în România, Fundația Primului Președinte – Elbasy și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, ne invită în perioada 29 iunie – 1 iulie 2018 la Astana City Festival, pentru a sărbători cea de-a 20-a aniversare a uneia dintre cele mai tinere capitale din Asia Centrală. Festivalul va avea loc la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, aducând publicului participant o expoziție unică de fotografii și o iurtă tradițională amplasată în incinta Muzeului. Astana, aflată pe malurile Râului Ishim, a devenit capitala Kazahstanului în anul 1997.
Tot la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” se desfășoară Târgul de Sfinții Apostoli „Petru și Pavel”. Evenimentul face parte din tradiția Muzeului Satului din București și prin el se dorește refacerea târgurilor de altădată, precum și reconstituirea obiceiurilor din perioada Moșilor de Vară, care era și o perioadă importantă în calendarul agricol, Sfântul Petru fiind considerat patronul agricultorilor. Acțiunile și târgul tradițional au loc în incinta Muzeului, iar pentru participare este necesară achiziționarea biletului de intrare.
Anatolian Food Festival, un eveniment care își propune să promoveze cultura turcă prin ceea ce reprezinta: ospitalitatea turcească, arta veche, folclorul și arta gastronomică, ne așteaptă în Parcul Titan din București, Centrul Cultural Casa Artelor. Conceptul festivalului are la bază trei principii: să consolideze prietenia româno-turcă, să deschidă drumul spre un dialog intercultural și să creeze punți de legătură între cele două țări.
Bucureştiul este un oraş care s-a dezvoltat şi cu sprijinul comunităţilor evreieşti, armeneşti sau greceşti. Comunitatea armească a Bucureştiului a dat nişte nume importante pentru istoria capitalei. Fundația Calea Victoriei ne invită la evenimentul Descoperă Cartierul Armenesc, vineri 29 iunie 2018, începând cu ora 19.00. Loc de întâlnire: curtea Bisericii Armenești, Bulevardul Carol nr. 43 (cost 40 de lei/persoană).
Tot în capitală, la Arenele Romane, are loc Shine Festival 2018, din 30 iunie 2018, începând cu ora 16.00, iar Maluma concertează, la Romexpo pe 30 iunie 2018, în cadrul celui mai mare festival de muzica latino, „El Carrusel”. Tot sâmbătă, Muzeul Hărţilor va putea fi vizitat până la ora 21:00. După ora 19:30, suntem invitați pe terasa muzeului, pentru a asculta muzică de jazz, între orele 19:30 – 21:00.
În acest sfârșit de săptămână suntem invitați și la cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în Cișmigiu“, pentru a sarbatori 12 ani de diversitate culturală. Vor urca pe scenă artiști și trupe consacrate, minorități, comunități naționale și ansambluri din Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, China, Georgia, Israel, Republica Moldova și Ungaria. Festivalul este deschis vineri de parada costumelor populare și cuprinde un târg de meșteșuguri și produse autohtone, ateliere de creație și spectacole de teatru pentru copii, un spațiu gastronomic, zona de folclor reinterpretat – Fân Zone, o secțiune de cântece și dansuri interpretate de copii, dar și spectacole de folclor la Scena Principală din Parcul Cișmigiu.
Festivalul Frăția Lupilor va avea loc la Costești în acest weekend, în comuna Orastioara de Sus, organizat de Asociația Culturala Valea Dacilor. Un eveniment de reconstituire istorica, intercalat cu concerte în aer liber, ateliere meșteșugărești, preparate gastronomice dacice și tradiționale si care va aduna pasionați de trecutul dacilor din toata tara. In prima seara, vineri, vor concerta cinci trupe: Nexxt Band, Wild Angels, Odyssey, Focul Viu și Pragu’ de Sus; sâmbătă: trupa rock An Theos, Mircea Florian si Nicu Covaci cu trupa Phoenix. Ziua de duminică va fi dedicata artiștilor și formațiilor de muzica tradițională.
In acest weekend se vor desfășura ultimele manifestări ale evenimentului „Zilele credinţei şi culturii la Deva – ediţia a V-a, cu ocazia prăznuirii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii spirituali ai oraşului Deva. Vineri, 29 iunie 2018, începând cu ora 9:00, la Catedrala Episcopală din Deva se va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească cu ocazia celui de-al doilea hram al acesteia.
Zilele Cetății Neamț (ediția a XVIII-a) îmbracă orașul Târgu Neamț într-o manta a timpurilor de altădată. Deschiderea oficială va fi vineri, 29 iunie 2018, urmată de diverse manifestări cultural-artistice. În Parcul Cetate și la fortificația medievală de pe Culmea Pleșului, vremurile din trecut vor fi aduse în prezent de cavaleri și străjeri, domnițe și spectacole live de muzică medievală. Festivalul include turniruri, demonstrații de spadă, prezentare de arme și tehnici de luptă, dansuri tematice medievale, spectacole de reconstrucție istorică, vânătoare de comori, parade cu torțe. Nu vor lipsi preparatele culinare tradiționale, iar dacă ajungem în parcul de la poalele Cetății Neamț vom putea să degustam bucate, în cadrul Festivalului „Ceaunul Fermecat”. Meșterii populari vor expune în Parcul Cetate obiecte tradiționale.
Diplomație și bun gust este numele evenimentului gastronomic rganizat în data de 1 iulie 2018 în curtea Muzeului Civilizației Populare Tradiționale „ASTRA” din Sibiu, unul din cele mai mari muzee în aer liber din lume, care pune în valoare atât tradițiile, cât și multiculturalitatea românească. 9 echipe concurente vor găti live, la ceaun, cu foc de lemne. Pe parcursul desfășurării concursului de gătit ne vom delecta cu muzică live și alte mici surprize.
În Piața Ovidiu din Constanța are loc Festivalul Înghețatei. Festivalul reunește producători și importatori de înghețată, prăjituri, gaufre, ice coffee, fresh-uri, smoothie-uri și limonade naturale.Festivalul Înghețatei oferă multe surprize, iar bunătățile aromate sunt însoțite de spectacole pentru copii, concursuri, face painting, baloane colorate, mascote și animatori. Intrarea este liberă.
La Concursul de Eleganță de la Sinaia, devenit o tradiție printre pasionații de mașini de epocă, vor participa autoturisme istorice aparținând unor colecționari din Serbia, Bulgaria, Germania și România.Toate autoturismele vor fi admirate pe domeniul Peleș sâmbătă, între orele 10.00-16.00, iar începând cu ora 17.00 acestea vor trece în paradă pe străzile din Sinaia. Cele mai frumoase modele vor fi premiate în fața Cazinoului. Concursul de Eleganță Sinaia este organizat de Retromobil Club România.
În Parcul Copou din Iaşi, are loc Târgul Național de ceramică „CUCUTENI 5000” care are ca scop cunoașterea și promovarea ceramicii tradiționale din cele mai importante centre de olărit din ţară. Meșterii olari sunt invitați inclusiv din Republica Moldova și Ucraina.
Citește și Muzeul de Artă Eneolitică din Piatra Neamț – cultura Cucuteni, străveche civilizație europeană
Țineți cont ca unele evenimente desfășurate în aer liber ar putea fi anulate în ultimul moment din cauza vremii nefavorabile.
Un weekend minunat!