Propuneri de weekend: 29-31 mai 2015, dar și de Ziua Copilului

Ultimul weekend din mai, primele zile de vară adevărată! E cald și bine și după ce că sunt Rusaliile mai urmează și Ziua Internațională a Copilului, ca să ne bucurăm din plin de câteva zile relaxante! Tocmai din acest motiv, multe evenimente includ și această zi.

Evenimente în weekend-ul de Rusalii

statui1Lansat de Teatrul Masca în anul 2011, Festivalul de Statui Vivante, un eveniment stradal pe care l-am prins de două ori, revine în acest weekend în Parcul Crângași din București. Teatrul Masca va prezenta peste 20 de statui și grupuri statuare care ne vor duce într-o lume a poveștilor, prin personajele pe care le personifică, a bucuriei de a fi, pentru câteva momente magice.

 expozitia-de-violete-africane-si-alte-gesneriaceae-i113247Avem și o Expoziție Națională de Violete Africane în București, chiar la Grădina Botanică, tema expoziției fiind curcubeul (ROGVAIV), realizată sub auspiciile Anului Internațional al Luminii. Musai de vizitat și Grădina Botanică,  înființată în 1885, numele ei provenind de la cunoscutul botanist român Dimitrie Brandză.

targrusalii(1)(2)Un Târg de Rusalii, avem în curtea Muzeului Național al Țăranului Român, în perioada 29-31 mai 2015. Cei mai iscusiți meșteri populari vin la târg cu oale de Horezu și de Corund, obiecte din lemn, ceramică pictată cu motive tradiționale, icoane pe lemn și sticlă, țesături și costume populare, ii brodate, covoare și tapiserii, podoabe tradiționale, măști, ouă încondeiate.

La târg se pot găsi și brânzeturi de capră și cașuri afumate sau în coajă de brad, cozonaci moldovenești, cornete boierești, turtă dulce și miere, zacuscă, ghiudem tătăresc și murături, vin și palincă, siropuri și dulcețuri. Bucătarii pregătesc borș de pasăre la ceaun, saramură de crap cu mămăliguță, sarmale în foi de varză și orez cu lapte în strachină!

basarabeanLa Muzeul Naţional al Satului ,,Dimitrie Gusti“ din Bucureşti au loc o serie de evenimente sub genericul Costumul Popular Basarabean. Sâmbătă de la ora 10.00, meşterii populari vor realiza, în incinta muzeului, demonstraţii de artă populară înfăţişând etapele producerii costumului popular, dar şi pictarea icoanelor pe sticlă, încondeiatul ouălor. De la ora 13.00, ansamblul Dor Basarabean va susţine un spectacol de muzică şi dansuri populare româneşti.

oradea plazaSâmbătă, între orele 12.00-18.00, va performa cel mai renumit ansamblu de dansuri populare românești, Călușarii din Sârbii Măgura, județul Olt.

Un Târg de Rusalii și de Ziua Copilului are loc la până pe 7 Iunie la Oradea Plaza, Piața Cetății, Nr.1, pe platoul exterior, dar și în interior. Evenimentul reunește expozanţi din România şi Ungaria, ce aduc pentru degustare şi vânzare, produse tradiționale alimentare și nealimentare specifice sărbătorii de Rusalii.

Afis-50x70Pe circuitul special amenajat la Maritimo Shopping Center din Constanţa are loc etapa I a evenimentului automobilistic „Smart Driving Series” (organizator Smart Driving, partener oficial Asociaţia Litoral – Delta Dunării). Unul dintre punctele de atracţie ale campionatului Smart Driving Series din acest an este prezenţa pe pistă a opt maşini BMW Seria 2 Coupe versiune 228i, model lansat în 2014. Vor fi şi dansuri greceşti susţinute de Ansamblul de dansuri al Comunităţii Elene Elpis din Constanţa (sâmbătă între 15.00-15.15). Programul este între orele 9.00-19.00, respectiv 18.00 în ziua de duminică).

Alte evenimente de 1 iunie

1iunie bran 2015 3j (1)O lume de basm va invada Castelul Bran chiar pe 1 iunie 2015, sub patronajul ASIR Dominic Habsburg. Cavaleri și domnițe, meșteri populari, dansuri populare, păpuși mânuite cu dibăcie de actori profesioniști, dulciuri și multă veselie  ne așteaptă în această zi minunată în care ne bucurăm împreună cu piticii noștri.

Contele Dracula îi invită pe cei mici să se bucure de multe daruri dis de dimineață de la ora 9.00 și până la ora 18.00. Va fi o petrecere cu iz medieval, ce se va desfășura în curtea exterioară a Castelului Bran și va cuprinde ateliere tematice, turnir, atelier de tir cu arcul, de luptă cu spada și scutul, atelier de dans și de pictură pe sticlă și lemn, dar și atelier de olărit și ceramică medievală.

1-iunie-cetatea-copiilor-202x300.jpeg.pagespeed.ce.MFeXSeGg2PDe 1 iunie, Alba Iulia devine Cetatea Copiilor. Un nou prilej de bucurie pentru cei mici, dar şi pentru cei care încă nu au uitat ce înseamnă joaca. Festivalul Cetatea Copiilor, ajuns la a 8-a ediţie, este un eveniment unic în România, ce reprezintă un prilej atât pentru copii, cât şi pentru părinţi de a petrece mai mult timp în aer liber cu ei, bucurându-se împreună de jocurile copilăriei.

Întreaga zi va însemna un tur de forță cu jocuri şi concursuri susţinute de voluntari şi animatori profesionişti: jocuri gonflabile, baloane, face painting și multe altele.

09b416ae239c196ad7ac8d290e451689Ziua Internaţională a Copilului se sarbatoreste si la Muzeul Satului din Bucuresti. Copiii de toate vârstele, părinţi şi bunici sunt invitaţi să sărbătorească între orele 09:30 – 17.00, unde vor avea parte de multe surprize, distracţie, jocuri, muzică populară, teatru comic, ateliere de creaţie, dar şi activităţi de grădinărit. Totodată, suntem invitaţi la vernisajul expoziţiei Copilăria în sat, expoziţie în care sunt prezentate desene, picturi şi grafică realizate de copii.

Ziua Copilului se sărbătorește și în parcuri, cum ar fi în Parcul Lumea Copiilor din București.

Un weekend minunat vă doresc de la malul Mării Negre!

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture