Propuneri de weekend: 29-30 iulie 2017
Cred că acest weekend este unul dintre cele mai bogate în evenimente de mare anvergură din această vara și cu greu vom reuși să ne decidem care dintre ele ne-ar plăcea mai mult pentru a petrece câteva ore plăcute la sfârșit de săptămână.
„Insula viitorului” ne asteaptă cu o nouă ediție a Academiei de Vară pentru Tineret, Stiintă, Viitorologie și Science Fiction ATLANTYKRON. Amănunte în articolul dedicat. Totodată, tot la Dunăre, în Cernavodă (Centrul Civic) se va desfășura Festivalul Dunării, organizat de Innovation Travel în parteneriat cu Primăria Cernavodă. Evenimentul are ca scop dezvoltarea turistică a rivierei dunărene din județul Constanța și promovarea tradițiilor celor 18 minorităti etnice din Dobrogea (turci, tătari, greci, lipoveni, ucrainieni, italieni, evrei, rromi etc). Detalii aici.
Pe plaja Europa FM (plaja dintre stațiunile Venus și Saturn) vor avea loc super concerte live, primul începând sâmbătă cu ora 17:00. Vor urca pe scenă Carla’s Dreams, Antonia, Smiley, Voltaj, Loredana Groza, Bere Gratis, Nicoleta Nuca, Vama, The Motans, Mihail Sandu, Jean Gavril și Alina Eremia.
Festivalul Strada Armenească revine în București, unde vom avea ocazia să petrecem în stil armenesc, bucurându-ne de concerte, dansuri, bucate tradiționale, expoziții, tururi ghidate și multe alte activități. Cea de-a patra ediţie a Festivalului Strada Armenească, pe strada cu acelaşi nume şi în cadrul complexului armenesc- curtea interioară a Bisericii Armene, sediul Uniunii Armenilor din România, Muzeul Dudian, Centrul Cultural Armean şi Strada Armenească, ne invită, de fapt, să cunoaștem cultura armeană. Intrarea este liberă. Citește aici cum a fost la o ediție trecută.
Cea de-a 5-a ediție a Festivalului Intregalde Folk va celebra, anul acesta, 5 ani de muzică folk, in satul din munții Apuseni, Ivănis. Mâncarea la cazan, plăcintele si pâinile coapte la foc de lemn, drumețiile, ciupercile, fructele de pădure și plantele medicinale, jocurile pentru copii și focurile de tabără vor fi prezente la Întregalde Folk, ca în fiecare an.
Festivalul Internațional de Folclor ”Nunta Zamfirei” reuneşte în acest an ansambluri folclorice din Indonezia, Singapore, Turcia, India, Sri Lanka, Ucraina, Vietnam, Grecia, Serbia și Italia, iar organizatorii promit un program pentru toate gusturile. Sute de dansatori se vor afla la Bistrița și vor aduce în fața noastră cultura poporului pe care îl reprezintă. Ansamblurile invitate vor susţine momente de animaţie stradală şi vor evolua pe scena festivalului, prin cântec, dans şi vestimentaţie, în mai multe puncte din oraş.
Complexul Muzeal Național ”Moldova” Iași organizează, la inițiativa Ambasadei Poloniei la București, în colaborare cu societatea ARANEUS din Polonia, expoziția „Instrumente medievale de tortură”. Dispuse în trei săli cu o suprafață totală de circa 140 mp, cele aproximativ 50 de instrumente de tortură prezentate ilustrează gustul pentru atroce și fascinația morbidă pentru suferință a omului în Evul Mediu. Expoziția a fost prezentată anterior la Muzeul Municipiului București, imagini și descrieri ale exponatelor putând urmări aici.
Casa de Cultură “Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi, ”O iniţiere în Fotografie”, cu Dan Mititelu, Clubul Fotografilor Iaşi și Galeria de Artă “Labirint” din Parcul Copou, Iaşi ne invită la expoziţia colectivă de fotografie “Urme”. Expoziția va putea fi vizitată până pe 4 august 2017.
Zilele Orașului Râșnov și Festivalul Național Ecvestru, sărbătoare ce își are originea în „Ziua Cetății” când localnicii celebrau întoarcerea comunității locale în cetate, transformă orașul într-o scenă dedicată istoriei și respectului datorat moștenirii culturale. Nu lipsește defilarea prin centrul orașului a Călușarilor și nici spectacolele de cântece și dansuri populare. Festivalul Ecvestru include o paradă a trăsurilor de epocă, demonstrații de dresaj, sărituri peste obstacole, cascadorii, dar și o prezentare a raselor lipițan și frizian.
În acest weekend are loc si Festivalului Sighișoara Medievală 2017, ce cuprinde un program foarte complex pe care îl puteți urmari aici. În cetate sunt câteva locații unde puteți savura o masă delicioasă, iar atât de multe activități ce au loc în cadrul festivalului, sigur vă vor face poftă de mâncare! Nu ratați o ciorbă de fasole în pâine…
Citește și Romantism la cafeneaua Casa Cositorarului din Sighişoara
Festivalul “Floare de Colț”- Zilele orașului Zărnești, cea mai importantă sărbătoare locală, aduce pe scenă numeroase ansambluri folclorice din zonă, dar și soliști ai muzicii populare românești. Evenimentul include sâmbătă 29 iulie, un spectacol de parașutism și duminică, 30 iulie de o paradă a costumelor populare din zona Țării Bârsei, dar și recitaluri cu artiștii Corina, Alex Velea, Nicole Cherry, Cargo, Hevito, Campania 13 și Psycholies.
Citește și Pensiunea Hora cu Brazi din Zărnești, o surpriză plăcută
Filmul de Piatră sărbătorește între 27 și 30 iulie 2017, la Piatra Neamț, în stil #VolunteerPower cu cele mai proaspete scurtmetraje, evenimente și invitați speciali. Evenimentul va fi găzduit de Curtea Domnescă. Programul complet al tuturor proiecțiilor puteți vedea aici.
Citeşte despre Curtea Domnească din Piatra Neamț – loc de întâlnire pentru romantici
În satele situate în Țara Lăpusului din Județul Maramureș, vor avea loc o serie de evenimente culturale, organizate în cadrul evenimentului ,,Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”- Ediția a VIII-a. Aflat la cea de-a opta ediție, festivalul “Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” se desfăşoară anul acesta în două etape, prima până pe 30 iulie, în Țara Lăpusului și a doua în perioadă 13 — 20 august, în Țara Maramureșului. In fiecare zi, un alt sat din Țara Lăpuşului găzduieşte un eveniment în cadrul festivalului: Lăpuşul Românesc (sâmbătă), culminând cu o mare nuntă tradițională lăpuşeană, pe 30 iulie, la Groşii Tibleşului.
Citeşte despre Cimitirul Vesel din Săpânța, în topul celor mai frumoase cimitire din lume!
Ediţia din acest an a “Paradei Clătitelor” din Moneasa ne aşteaptă cu o gamă foarte mare de preparate, fiind pregătite zeci de feluri de clătite, printre care cu brânză, cu dulceaţă, cu cremă de ciocolată, cu scorţişoară, cu nuci verzi. Pe lângă clătite, organizatorii ne-au pregătit şi un amplu program artistic cu multă muzică şi dansuri. Sâmbătă, 29 iulie, Consiliul Judeţean Arad organizează, începând cu ora 16.00, la Teatrul de Vară din Moneasa, un concert. Duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 13.00, tot la Teatrul de Vară, va avea loc un spectacol de muzică populară, organizat de Primăria Moneasa. Parada Clătitelor se desfășoară pe parcursul a două zile, 29 și 30 iulie 2017.
Alte evenimnte de weekend puteți alege din grupul special dedicat acestora pe facebook.
Un weekend minunat!