Propuneri de weekend: 26-27 august 2017
Ultimul weekend din luna august ne aduce multe evenimente interesante, parcă să ne facă în ciudă că vara e pe sfârșite…
A şasea ediţie a Festivalului Antic Tomis ne invită în zona Termelor Romane de lângă Edificiul Roman cu Mozaic din Constanţa, ediţie la care participă asociaţii de reconstituire istorică din România: Asociaţia Culturală Tomis (Constanţa), Geto-dacii Sudcarpatici (Piteşti) şi Bulgaria: Legio IIII Scythica (Dobrici). Printre activităţile care au loc în cadrul Festivalului se numară evocări istorice – organizarea unei tabere, cu corturi ale legiunii romane şi dacice: ateliere de ceramică, prelucrarea metalului, gastronomie antică; demonstraţii militare – lupte între daci şi romani, lupte de gladiatori; parada reenactorilor; muzică şi dansuri antice.
Nici Sibiu nu se lasă mai prejos și ne invită la Festivalul Medieval „Cetăți Transilvane”, în care vor veni artiști din România și alte câteva state europene. Piața Mare va fi animată de dimineața și până seara târziu de momente de animație stradală, concerte de muzică medievală, spectacole de dansuri medievale, spectacole de teatru pentru copii, ateliere meșteșugărești, demonstrații de lupte medievale, tabere medievale și spectacole pirotehnice.
Vizitează Sibiu, un oraș al recordurilor!
Street Food Festival, dedicat mâncării stradale, ajunge și în Brașov, la poalele Tâmpei, cu produse apetisante autohtone sau internaționale, concerte, activități interactive, muzica live (jazz, blues și world music), filme vizionate outdoor (cu specific culinar la Cinema Culinary Outdoor). De asemenea, ne putem distra alături de cei mici la Kids Zone cu activități interactive. Festivalul este deschis până duminică și face parte din turneul culinar ce ajunge în acest an în 9 oraşe din România: Oradea, Iaşi, Sibiu, Arad, Cluj-Napoca, Braşov, Alba-Iulia, Timişoara şi Bacău.
Hai la o plimbare Hai-hui prin Brașov!
Delicii culinare găsim și la Golești la “Ziua Fiilor și Fiicelor Argeșului și Muscelului”, eveniment ce are loc în cadrul “Sărbătorilor Argeșului și Muscelului” – ediția a XI-a, o serbare câmpenească cu produse culinare tradiționale, muzică și voie bună…Fasolea cu ciolan, micii, bulzul, cașcavalul sau covrigul de la Lerești – sunt doar câteva din produsele pe care le putem degusta la Muzeul Golești, unde se desfășoară acest eveniment.
Festivalul Dilema veche ne așteaptă la Alba Iulia în Cetatea Alba Carolina, unde avem avem ocazia de a trăi o experienţă memorabilă, într-un weekend cultural care aduce la un loc scriitori, artişti şi muzicieni invitaţi să ne lămurească dilemele, în spaţiul unic al Cetăţii Alba Carolina, fiind unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale lunii august, în Cetate. Pe lângă filme, dezbateri în aer liber şi alte „provocări” culturale, ne putem întâlni cu personalităţi ale vieţii culturale româneşti.
Rămânem în județul Alba, pentru că la Horea, se desfșoară ,,Ziua lemnarului din Munții Apuseni”, sărbătoare tradițională în care avem concursuri de meșteșuguri în arta lemnului, expoziții ale meșterilor populari, expoziții de gastronomie, spectacole folclorice, o paradă a portului tradițional românesc, o horă moțească și alte surprize. Totodată, are loc și Tabăra Națională de Sculptură “Dâmbul lui Gaf” la Horea, cu sesiuni de sculptură piatră sau lemn, pe tema “Eros”.
Să nu uităm și de Concertul de clavecin din la Alba Iulia, o premieră muzicală în stagiunea Orchestrei de Cameră „Augustin Bena”. Dacă iubim muzica clasică, suntem invitați duminică seara la un concert extraordinar de la ora 19.30 la Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia.
Citeşte şi Pensiunea Danciu, un loc binecuvântat în Apuseni
Cei care iubim jazzul putem participa la Smida Jazz Festival, axat pe promovarea jazz-ului contemporan şi a abordărilor inovatoare în muzica de jazz. Smida Jazz Festival este organizat de Asociația Transylvanian Cultural Development, care își propune să contribuie activ la dezvoltarea regiunii Transilvaniei, prin promovarea locului de desfășurare (în Parcul Natural Apuseni, comuna Beliș, Cluj, la circa 90 de km de Cluj-Napoca), cât și a produselor, respectiv tradițiilor locale. Cei trei headlineri sunt GoGo Penguin (Marea Britanie), Bugge Wesseltoft’s New Conception of Jazz (Norvegia) și Tingvall Trio (Germania).
Jazzul ne încântă și la Castelul Bran, care va redeveni amfitrionul jazzului internațional la cea de-a cincea ediție a Festivalului Jazz at Bran Castle, care va avea loc în curtea interioară a Castelului și la Biserica Evanghelică din Râșnov. Concertele vor avea loc în fiecare seară, în curtea interioară a Castelului Bran, iar sâmbătă și duminică, la Biserică Evanghelică Râșnov.
În cadrul Târgului Mare al Bistriței, în Piata Palatului Culturii, între orele 14.00 – 21.30, se desfășoară Tabăra Medievală: Ordinul Cavalerilor Lup – cu animație, farsă populară interactivă – Farsa Jupânului Pathelin, scoală de dans medieval, animație medievală, tabără cavalerească, școli cavalerești, retrageri cu torțe, paradă, spectacole cu foc, școli ale Lupoaicelor de Foc, momente pirotehnice, salve de tun medieval, școli ale Gardienilor de Mureș, școli ale stegarilor. Pe Scena pietonală Liviu Rebreanu, de la ora 17.00 va fi o Paradă auto (mașini de epocă) pe traseul Palatul Culturii – Ecaterina Teodoroiu – Grigore Bălan – Andrei Mureșanu – Decebal – Gării – Alexandru Odobescu – Nicolae Titulescu – Piața Centrală. Seara, de la ora 20.00 – Concert simfonic.
Până vineri, 1 septembrie, pe străzile Craiovei se dă startul la parada păpușilor gigant și care alegorice, ce va deschide oficial cea de-a IV-a ediție a Puppets Occupy Street, primul festival de arta animației din România. Festivalul Păpușilor aduce la Craiova companii și artiști din Brazilia, Argentina, Turcia, Italia, Spania, Ucraina, Rusia, Bulgaria, Polonia, Marea Britanie, Elveția, Germania, Franța și România. Păpuși, personaje și artiști vor defila pe străzile, cartierele și parcurile Craiovei, într-o varietate de manifestări, precum: parade, spectacole, ateliere de creație, concerte, expoziții, proiecții video, video mapping, happening-uri, animație stradală, arte vizuale, arte plastice.
Până duminică, 27 august, în șanțul de apărare de la Cetatea de Scaun a Sucevei se desfășoară Festivalul “Bucovina Rock Castle”. Concertele au loc astfel: sâmbătă, 26 august – ora 20:00 – Sky Swallows Challenger, 21:00 – Fluturi pe Asfalt, 22:00 – E.M.I.L,, 23:00 – Luna Amară, 00:30 – Planet Of Zeus; duminică, 27 august – 20:00 – Unflicted, 21:00 – White Walls, 22:00 – Dirty Shirt, 23:00 – Kempes și 00:30 – Uli Jon Roth And The Tokyo Tapes Revisited. Biletul de intrare pentru o seară de concerte costă 10 lei pentru elevi și studenți și 20 de lei pentru adulți.
Evenimente în Bucureşti
De showuri gastronomice avem parte într-un cadru de sărbătoare la “Festivalul Plăcintelor” din Parcul Național din București, a cărui vedetă este “Plăcinta Uriașă” compusă din trei sortimente: cu mure, cu magiun de prune curate, cu afine. Plăcinta va măsura circa 30 de metri și este însoțită de surata ei din Bucovina, Aliveanca Bucovineană, cu brânză dulce sau sărată, scăldată într-o baie de smântână proaspătă! La festival vor fi, însă, plăcinte din toate colțurile țării: plăcintă dobrogeană cu brânză sărată, plăcintă de casă sârbească cu dovleac, cu mere și scorțișoară, cu brânză și spanac, cu brânză dulce și stafide, plăcinte poale-n brâu, plăcinte crete din Maramureș, turte țărănești coapte pe plită simple și umplute, dulci sau sărate, pentru toate gusturile.
Tot în capitală putem participa la Festivalul Înghețatei Artizanale la Roaba de Cultură din Parcul Herăstrău (între orele 10:00 și 22:00.). Scopul Festivalului îl reprezintă promovarea consumului de înghețată preparată din ingrediente naturale dar și prezentarea celor mai cunoscuți și gustoși gelatieri existenți pe piața de profil.
Sun Plaza găzduiește până 8 octombrie expoziția aeronautică și aerospațială ABOVE AND BEYOND, prezentată de Boeing și realizată în colaborare cu NASA și Muzeul de Aeronautică „Smithsonian” din Washington. lui. De la mașini zburătoare și avioane supersonice până la lifturi spațiale și mega rachete, expoziția ne poate oferi o experiență unică. Intrarea este gratuită (la etajul 1).
Atât cei mari, cât și cei mici, suntem așteptați in Parcul Bazilescu pentru a petrece Vacanța de vară cu EXCELSIOR (între orele 18.00 – 22.30). Teatrul Excelsior organizează o serie de evenimente de weekend pană pe 10 septembrie 2017, în care ne putem bucura împreună cu copiii de magia spectacolelor de teatru și de dans, concerte și filme românești. Se vor desfășura inclusiv ateliere de joacă. Puteți vedea programul aici: http://www.teatrul-excelsior.ro/program/ .
A.R.C.E.N. organizează în fiecare duminică, în perioada 6 august – 10 septembrie, de la ora 17.30, traseul cultural „Cu bastonul prin București”, desfășurat prin labirintul cartierelor istorice Icoanei și Armenesc care pornește de la librăria Cărturești Verona (str. Arthur Verona nr. 13-15).
Sigur te interesează și Plimbări pietonale prin București, ateliere de blogging, branding și fotografie cu Fundația Calea Victoriei
Muzeul Municipiului București ne invită la concertul „Seară de vară”, cu Arlinda Morava (soprană), Andreea Ștefănescu (vioară) și Bucharest Ladies Cvintet, ce are loc duminică, 27 august, ora 19:30 la Muzeul Theodor Aman.
Muzeul Național de Geologie ne invită la evenimentul Vara Cristalelor 2017. La ediția din acest putem găsi și achiziționa minerale din regiuni miniere renumite din România: Baia Mare, Banat, Munții Apuseni. Cea mai mare parte din exponatele prezente provin din tări cu tradiție în exportul de minerale: Brazilia, India, Mexic, Peru, Namibia, Algeria, Madagascar, Norvegia, Islanda, Măroc, Africa de Sud, Spania, Australia, Rusia. Prețul unui bilet de intrare este de 4 lei, intervalul orar de vizitare fiind: 10.00-18.00.
Sub deviza “Observatorul se întoarce”, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, aflat în Bd. Lascăr Catargiu nr. 21, ne așteaptă duminică 27 august după următorul program: 11:30 şi 13.15 – Cerul în această noapte. O plimbare printre cele mai frumoase obiecte care se pot observa în această noapte; 12:30 – Universul cunoscut. Structura Universului folosind date astronomice reale. Pleacă de la Pământ şi mergi până la marginea Universului.
Alte evenimente, pe scurt:
În Piaţeta Casino din Mamaia continuă evenimentele organizate în cadrul festivalului Mamaia Fairytale, sub deviza REMEMBER Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia. Paula Seling, Nico, Ileana Șipoteanu, Daniel Iordăchioaie, Corina Chiriac și Luminița Anghel.
Până pe 27 august, suntem invitaţi să asistam zilnic la concerte pe faleza Cazino Constanţa, între orele 20:00 – 21:00, în cadrul evenimentului Sunset Sea-mphony, dedicat atât iubitorilor muzicii clasice, cât celor care preferă alte genuri
La Casa de Cultură din Mangalia se desfăşoră PIFF – Festivalul INDIE al Producătorilor de Film Independent, în cadrul căruia au loc proiecţii de film pentru toate vârstele, filme de scurt şi lung metraj, de ficţiune şi documentare.
Vama Veche şi 2 Mai găzduiesc până pe 26 august 2017, un maraton de filme sub cerul liber, Stelecinemateca – Vama sub Lumini de Oscar. Proiecțiile au loc zilnic, de la ora 21.00 pe ecranele amplasate în 2 locaţii din Vama Veche (Papa la Şoni şi Acolo) şi o locatie din 2 Mai (Acvamarin). Programul complet al proiecțiilor să găsește pe site-ul festivalului, www.vslo.ro.
Hai la Vama Veche, pentru o altfel de vacanță la mare!
Un weekend minunat!