Propuneri de weekend: 25-26 octombrie 2014

În weekend-ul trecut îmi făceam probleme vizavi de toamna ce se lăsa așteptată și cred că toamna s-a supărat pe mine și nu a mai venit, lăsând loc iernii friguroase care s-a instalat fără drept de apel, astfel că evenimentele în aer liber par să nu mai fie prielnice.

Totuși, dacă sunteți mai temerari, vă propun câteva evenimente în weekend:

muscate2 (129)Sâmbătă, 25 Octombrie 2014, Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti“, ne invită la “Ospitalitate în satele românești, eveniment organizat de Antrec Romania, ce include un program folcloric tradițional cuprinzând dansuri şi muzică populară, ocazie cu care îi vom admira pe copiii și tinerii din ansamblurile Voinicelul din zona Bran-Moieciu-Fundata și Nedeuța din Pestișani-Hobița.

sf dumitruÎn același timp, în cele două zile de weekend, în cadrul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” are loc Târgul de Sfântul Dumitru, o manifestare tradiţională ce reuneşte meşteşugari, artizani populari şi ansambluri folclorice. Altădată numit Sâmedru, sărbătoarea Sfântului Dumitru marchează al doilea sezon pastoral al anului, respectiv iernatul, natura şi vietăţile ei pregătindu-se de hibernare până la venirea primăverii.

Calendar Focul lui SumedruNu întâmplător are loc și Focul lui Sumedru în Șirnea, în noaptea dintre 25/26 octombrie, marcat printr-un ceremonial nocturn de înnoire a timpului calendaristic, ce se desfășoară în jurul unui rug imens aprins de tineri pe cel mai înalt deal din sat.

După stingerea acestuia, participanții adună cărbuni aprinși cu ajutorul cărora își fertilizează grădinile și livezile. Spectacolul este întregit de momente artistice de muzică și dans cu trupe din zona Branului.

vintest-2014-la-sala-palatului-i101175Și în Argeș are loc un ceremonial similar de purificare, în unele localităţi (Corbi, Tigveni, Topoloveni), unde se vor aprinde focuri  sâmbătă seara, după lăsarea întunericului.

Cu frigul de afară, numai bine să ne încălzim în jurului focului sau la un pahar de vin! Bucureștenii au ocazia să ajungă la Vintest 2014, ce se desfășoară la Sala Palatului, un eveniment dedicat vinului românesc, ce reunește branduri de mare popularitate în lumea vinului.

festivalul-de-gusturi-romanesti-camara-de-toamna-i105108Poate ajungeți și la Târgul de Sfântul Dumitru din Parcul Lumea Copiilor ori la Festivalul de Gusturi Românești “Cămara de Toamnă” din Parcul IOR.

Dacă nu ne speriem de vremea urâtă și nici expozanții nu dau bir cu fugiții 🙂 , în cadrul Festivalului, avem ocazia să ne înfruptăm din deliciosul bulz la ceaun, fasolea cu ciolan afumat, tochitura ardelenească, sărmăluţele cu mămăliguţă, plăcintele maramureşene şi din pâinea pe vatră, pregătită în cuptoarele amenajate în aer liber. 

focsaniNici festivalurile bahice de weekend nu s-au terminat, fiind așteptați la Festivalul Vinului din Timișoara, un festival cu preparate culinare obținute din recolta toamnei, pe lângă vinurile din podgorii renumite ale țării. Oferta gastronomică este completată de concerte de muzică populară. Festivalul are loc în Parcul Rozelor din centrul orașului.

La Focșani suntem întâmpinați la Festivalul Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2014”. Viticultorii își etalează roadele muncii podgorenilor vrânceni, în speranța că ploaia ne va scoate din casă să le admirăm și să le cumpărăm.

La Sibiu avem Jazz Festival 2014, la Arad Festivalul de Artă Contemporană Medieval Art Festival (la Muzeul de Artă), la Iași, Festivalul Tango Vlaho 2014 (Restaurant Casa Boierească), iar la Gura Humorului suntem invitați la Festivalul de film și artă fotografică ”Toamna la Voroneț”.

Un weekend frumos să aveți, cu evenimente din plin! Hai să facem în ciudă ploii și vremii friguroase…

Pentru a vedea care sunt evenimentele de săptămâna viitoare, accesați Propunerile de weekend, în timp util.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture