Propuneri de weekend: 22-24 iunie 2018

Indiferent cum va fi vremea în acest weekend, avem parte inclusiv evenimente indoor, asa că ne putem relaxa în voie.

Echipa Centrului de Resurse ”Academia Doamnelor” al Primăriei Alba Iulia ne invită să participam, vineri, 22 iunie 2018, de la ora 17, la sediul din strada Gladiolelor 3A, la evenimentul ”100 TransilvanIA”, dedicat Zilei universale a iei.  În acest an, va avea loc reconstituirea unei șezători tradiționale, realizată de elevii Școlii Gimnaziale din Daia Română, sub coordonarea doamnelor Elena Schiau și Sinefta Cibu. Va fi un moment vesel, din care nu vor lipsi muzica și dansurile populare.

Ziua Internaţională a Iei se sărbătorește si la SIbiu la Muzeul ASTRA. Vizitatorii Muzeului vor avea ocazia să învețe cum să aibă grijă și cum să coase propria ie chiar de la cei care duc mai departe această tradiție. La muzeu va fi prezentă cea mai mare șezătoare online, comunitatea Semne Cusute, care va aduce expoziția  IA Aievea cu cămăși noi realizate după izvoade vechi din muzeele țării.

Si la Gâlda de Jos, în județul Alba se sărbătorește Ziua Iei Românești și Noaptea Magică de Sânziene și se vor spune povesti celor mai tineri despre Gâlda, despre istorie, tradiții și cultură.  Nu vor lipsi surprizele plăcute, sărbătoarea gastronomică tradițională și concursurile cu premii.

În București, este încă în desfășurare expoziția “Salutări din Uranus – Meteorilor 23” la Galeriile The Grand Avenue de la parterul hotelului JW Marriott Grand Hotel Bucharest (Calea 13 Septembrie nr. 90). Expoziția este dedicată artistului plastic Traian Bădulescu sr., dar și cartierului Uranus, demolat în anii ’80 pentru a-i face loc Casei Poporului și Centrului Civic. Traian Bădulescu Senior (1947-2006) a pictat și fotografiat tot cartierul dispărut, casă cu casă.

În perioada 23-24 iunie 2018, suntem invitați și la picnic urban pe Bulevardul Schitu Măgureanu din București. Bulevardul va fi deschis publicului în perimetrul cuprins între străzile Sfântul Constantin și Piața Sfântul Papa Ioan Paul al II-lea și transformat într-un spațiu ideal pentru un picnic urban. Cei care vor alege să-și petreacă weekendul în Cartierul Creativ se vor bucura de sport în aer liber, zone special amenajate pentru citit și relaxare, activități educative și artistice, atât pentru copii, cât și pentru adulți, completate de „street food”.

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București ne invită la Expoziţia „EXERCIŢII CARTOGRAFICE. MANUALE, ATLASE ŞI CAIETE DE GEOGRAFIE DIN PERIOADA 1873 – 1947”, deschisă până pe 8 iulie 2018. Expoziţia ne propune o călătorie în timp, prin intermediul câtorva atlase, manuale şi caiete vechi de geografie aflate în colecţii particulare, într-o selecţie realizată de curatorul Ramona Caramelea. Intrarea este liberă.

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București ne așteaptă pe 23 și 24 iunie la evenimentul „La porțile Soarelui. Sânzienele” să redescoperim împreună obiceiurile de înnoire a timpului practicate în această perioadă. Invitați speciali la ediția din acest an vor fi Corul Bisericesc din Ermioni și Corul Primăriei din Trikala, ambele din Grecia. Duminică, 24 iunie, începând cu ora 11:00, în Muzeu va avea loc un „tur ghidat” al plantelor de leac.  În aceeași zi, începând cu ora 14:30, va avea loc spectacolul ansamblului Vatra Harmanului, prin care este reconstituită atmosfera sărbătorii de Sânziene. Programul cuprinde și un târg al meșterilor populari cu produse tradiționale, momente de cântec și dans popular, precum și ateliere de confecționat coronițe din flori de sânziene.

Muzeul Național al Țăranului Român ne așteaptă vineri, 22 iunie 2018, de la ora 18, la vernisajul expoziției BURUIENI BIRUITOARE și la ateliere interactive cu plante de leac.  Expoziția și atelierele vor fi deschise publicului în perioada 22 – 29 iunie 2018, între orele 10 și 18. Intrarea este liberă. Tot la acest muzeu, în preajma Sânzienelor, peste 40 de colecționari din toată țara vin la Târgul de antichități de la Muzeul Național al Țăranului Român, cu lucruri frumoase, nelipsite înainte vreme din gospodăria țărănească sau de la oraș.  Între 22 și 24 iunie 2018, de la orele 10 dimineața și până la 6 seara, putem admira și târgui obiecte vechi.

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 declară deschis sezonul 2018 al Academiei Rowmania, singura modalitate a publicului de a ajunge la suprafața apei Dâmboviței. Începând de sâmbătă, 16 iunie, și până în octombrie, Academia Rowmania ne invită la multe activități recreative, în centrul Bucureștiului, pe luciul apei de lângă Biblioteca Națională a României, pentru scurte momente de escapadă din forfota urbană.

Între 22 și 24 iunie 2018, Caravana „Zilele Filmului Românesc” ajunge în Pucioasa, la Centrul Cultural European Pucioasa, unde pot fi vizionate o serie de filme de succes. Evenimentul continuă să promoveze producţia autohtonă de film și să prezinte proiecții cu cele mai recente producții românești premiate la festivaluri.

Platforma online The Attic organizează între 21-24 iunie 2018, în cadrul proiectului InContext – Slănic Moldova, o serie de concerte prin care se inițiază deschiderea unui dialog, dintr-o perspectiva etnomuzicologică și ecologică, între muzica indiană și prezentul context natural și local. Programul complet al concertelor The Attic In Context și al tuturor artiștilor participanți se poate vizualiza la: www.incontext.art. Intrarea la concerte este liberă.

Anatolian Food Festival, un eveniment care își propune să promoveze cultura turcă prin ceea ce reprezinta: ospitalitatea turcească, arta veche, folclorul și arta gastronomică, ne așteaptă în Ploiești (Parcarea Grivița). Conceptul festivalului are la bază trei principii: să consolideze prietenia româno-turcă, să deschidă drumul spre un dialog intercultural și să creeze punți de legătură între cele două țări.

Un weekend minunat!

povestidecalatorie

Blog de travel si evenimente din industria de turism.

You may also like...

1 Response

  1. flavius says:

    Am fost la Sibiu si m-am bucurat de ziua internationala a Iei. Un festival 100% folcloric si romanesc. Recomand astfel de iesiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture