Propuneri de weekend: 21-22 mai 2016

Cred că cea mai frumoasă perioadă a anului este în luna mai pentru că acum explodează natura la viaţă, acum sunt câmpurile înroşite de maci şi aerul îmbătat de parfumul puternic al narciselor.

narcise1Cum să nu ajungi în Poiana Negrileasa din comuna Bucium, județul Alba, declarată monument al naturii, ce găzduieşte şi în acest an „Serbarea Narciselor”, una dintre cele mai vechi sărbători din ţară. Locuitorii din zona Munţilor Apuseni, dar şi din alte părţi ale ţării sunt invitaţi în vârf de munte să se bucure de frumuseţea zonei, priveliştea încântătoare şi mireasma oferită de delicatele narcise. În acest an, sunt programate şi spectacole de muzică uşoară şi populară, precum şi un concurs intitulat „Cultură pentru cultură”. Concurenţii vor avea de trecut prin 3 probe: spectacol artistic, meşteşuguri populare şi gastronomie.

Citeşte şi Pensiunea Danciu, un loc binecuvântat în Apuseni

calimanestiCu ocazia împlinirii a 628 de ani de la atestarea documentară a oraşului Călimăneşti, în acest weekend vor fi organizate o serie de activităţi în cadrul Zilelor Oraşului Călimăneşti, până spre orele 20.00 în fiecare zi. Spectacole de dans, muzică, teatru, concursuri şi concerte vor încinge atmosfera în Parcul Central al oraşului. Mâine la ora 10.00 se da startul concursului Cozia Mountain Bike Junior, la Castrul Roman Arutela, iar seara, în parc, vor răsuna Direcţia 5 şi Alinka (orele 19.00-22.00). Evenimentul se încheie cu un foc de artificii.

zilele clujuluiSâmbătă, 21 mai 2016, între orele 17.00-18.00, va avea loc parada ”Zilelor Municipiului Cluj-Napoca”, pe următorul traseu: strada Napoca – Piața Unirii – Bd. Eroilor, cu ocazia evenimentului Zilele Clujului. Cea de-a VI-a ediţie a Zilelor Clujului se va desfăşura în peste 25 de locaţii şi va cuprinde peste 100 de evenimente. Piaţa Unirii va găzdui în fiecare seară câte un spectacol tematic, iar Piaţa Muzeului va fi gazda unor concerte live de jazz, blues, folk, demonstraţii de dans.

scoiciCu ocazia  Zilei Municipiului Constanţa, se desfăşoară şi Festivalul Scoicilor (în Piaţa Ovidiu), un eveniment culinar profesional în aer liber care îşi doreşte să promoveze gătirea şi comercializarea scoicilor din mare, lacuri sau crescătorii. Ziua Constanţei  se va desfășura în ziua de 21 Mai 2016, în intervalul orar 10.00 – 21.00 pe raza municipiului, în zona peninsulară. Printre activităţi, vom avea parte de parada mașinilor de epocă, ce vor staționa apoi în zona falezei Cazinoului, unde vor putea fi fotografiate, defilare de artiști îmbrăcați în costume spectaculoase, pe picioroange, statui vivante pe esplanada Cazinoului, proiecții de imagini și lumini pe teme legate de istorie, tradiție a orașului. Parcarea Poarta 1 și faleza Cazinoului vor fi iluminate ornamental cu multe felinare și lampioane.

targul-alba-transilvana-2016-212x300În cetatea de la Alba Iulia are loc cea de-a 7 ediţie a Festivalului Play for May cu muzică live, filme, expoziţii şi jocuri în  zona spaţiilor Ryma. Albaiulienii sunt invitaţi să participe şi la evenimentele dedicate cărţilor şi umorului, respectiv la Târgul de carte „Alba Transilvania” şi la Festivalul Internaţional „Alb Umor”. Circa 30 de edituri vor prezenta cele mai interesante cărţi, din mai multe domenii, la Casa de Cultură a Sindicatelor pe parcursul întregului weekend.

albaSâmbătă, 21 mai 2016, de la ora 19.00 va avea loc la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia şi deschiderea oficială a evenimentului „Noaptea Muzeelor. Noaptea în care istoria prinde viaţă”. La ora 19:45 are loc Parada Personajelor istorice. Între orele 20:30 – 01:00 istoria prinde viaţă în muzeu cu peste 30 de personaje istorice şi se desfăşoară ateliere de pictat icoane şi de cusături tradiţionale. Nu lipsesc momentele muzicale cu Trupa Caffe Noir.

Spectacole provocatoare au loc cu ocazia Festivalului Euroregional de Teatru Timișoara organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”. Ediția de anul acesta aduce în orașul de pe Bega spectacole din zece țări: Serbia, Ungaria, Slovenia, Bulgaria, Croația, Italia, Portugalia, Bosnia și Herțegovina, Belgia și Macedonia. Tot in Timișoara, Muzeul de Artă marchează sâmbătă Noaptea Europeană a Muzeelor prin expoziții și programe speciale. Acesta va fi deschis între orele 18:00 şi 23:00, iar accesul publicului va fi gratuit.

studentdestMuzeul Satului Bănățean din Timișoara își invită vizitatorii la o plimbare pe aleile luminate de lampioane. Toate obiectivele de vizitare a Muzeului Satului Bănățean vor fi deschise până la ora 24:00. Muzeul Banatului este deschis cu ocazia Nopții Europene între orele 20:00 și 2:00, iar accesul publicului este liber în sediul din Bastionul Theresia.

S-a dat startul şi pentru StudentFest, cel mai mare festival internaţional studenţesc de artă şi cultură din sud-estul Europei, desfăşurat anual de Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara. Cele 15 secţiuni ale festivalului (Arhitectură, Arte stradale, Arte video, Ceramică, Dans, Design vestimentar, Experimentarium, Fotografie, Grafică, Literatură, Muzică, Pictură, Publicitate, Sculptură şi Teatru) vor desfăşura ateliere de lucru coordonate de artişti consacraţi. Amănunte şi program aici.

malaialDacă vizităm Râşnovul în acest weekend, putem lua parte la tradiţionalul Maial, un obicei al saşilor din întreaga Transilvanie, o petrecere câmpenească organizată în luna mai în cinstea terminării anului şcolar, fiind totodată şi o sărbătoare a gospodarilor din oraş. În cadrul Maialului Râşnovean au loc concerte de muzică folk, uşoară, populară şi de promenadă (pe promenada Sisi, până după orele 20.30). Evenimentul este organizat de Primăria Râșnov şi Asociația Rosenau Turism – Râșnov.

Luna BucurestilorSâmbătă, 21 mai, Fundaţia Calea Victoriei ne propune o Călătorie în Bucureştiul interbelic la Colegiul Naţional Gheorghe Şincai, chiar în Noaptea muzeelor, parte a Festivalului Luna Bucureştilor, ocazie cu care sunt incluse în program un film, un concert oferit de studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, o expoziţie de fotografie, turul şi povestea şcolii (orele 19:00-24:00). Elevii liceului, împreună cu lectorii şi echipa fundaţiei, ne propun o incursiune în atmosfera Bucureştiului interbelic şi al Bucureştiului de azi, prin intermediul filmului, al documentarelor, al muzicii clasice, al fotografiei şi al poveştilor.

festivalul-turcesc-2016-i125074Tot în Bucureşti, suntem ispitiţi cu dulciuri şi mâncăruri orientale la Festivalul Turcesc din Parcul Titan, între orele 10.00-20.00, care ne pofteşte la balik emek, adică peşte la grătar servit în pâine, asure, respectiv o plăcintă cu halva şi sirop, dar şi cu nelipsitele baclavale cu fistic, ciocolată sau vişine.

La Grădina de Vară a Teatrului Constantin Tănase are loc Conil Fest, Fesivalul Integrării.

salonul-auto-brasov-i124817Pe scurt, avem şi Salonul Auto Braşov 2016 la Braşov Business Park, Târgul Gaudeamus la Oradea, care ne aşteaptă cu cele mai recente apariţii editoriale, în incinta unui pavilion amplasat în Parcul 1 Decembrie, Zilele Oraşului Motru, judeţul Gorj şi Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară ”George Grigoriu” la Brăila, la Casa Tineretului.

Un weekend minunat şi urez un La mulţi ani călduros tuturor ce îşi serbează onomastica de Sfinţii Constantin şi Elena!

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

1 Response

  1. 21 May, 2016

    […] De asemenea, în acest weekend puteţi vedea şi alte propuneri interesante. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture