Propuneri de weekend: 21-22 ianuarie 2017

Dacă în Statele Unite acest weekend a început cu învestitura viitorului preşedinte Donald Trump, noi ne pregătim să sărbătorim Mica Unire ce a avut loc în 24 ianuarie 1859, respectiv Unirea Principatelor Române, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei şi Ţării Româneşti. Chiar dacă mai sunt câteva zile până atunci, în ţară au loc câteva evenimente prilejuite de această ocazie.

O astfel de manifestare este cea organizată de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, duminică, 22 ianuarie, dedicată Unirii Principatelor Române, programul îmbinând istoria, muzica şi teatrul. Evenimentul va începe la ora 18.00 la Muzeul Principia din Alba Iulia, iar intrarea este liberă. Programul va include momente artistice oferite de Fanfara „Augustin Bena” a judeţului Alba sub bagheta dirijorului Coriolan Honcaş, Grupul Skepsis coordonat de regizorul Viorel Cioflică, Grupul Vocal „Muguri de Tezaur” coordonat de Leontina Fărcaş, Grupul Vocal „Primavera” coordonat de Marinela Popa şi Ansamblul Folcloric „Augustin Bena ” al judeţului Alba, dirijor Alexandru Pal.

In acest weekend vom putea admira împreună cu copiii noştri o colecţie minunată de păpuşi ce ilustrează istoria modei franceze de-a lungul vremii, începând cu galo-romanii şi până în contemporaneitate. Manechinele-păpuşi reliefează cu lux de amănunte, modul în care Franţa s-a impus ca etalon al eleganţei şi al rafinamentului vestimentar, devenind, în timp, reper şi inspiraţie pentru Europa şi America. Păpuşile poartă costumaţie specifică epocilor lui Ludovic al XII-lea, Francis I, Henric al III-lea, Henric al IV-lea, Napoleon al III-lea, dar şi ale altor epoci. Această Colecţie de păpuşii de epocă a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, ce conţine peste o sută de păpuşi, este expusă la Muzeul Naţional al Agriculturii din Slobozia,  până la sfârşitul lunii ianuarie 2017. Program de vizitare9ºº – 17ºº, iar sâmbătă-duminică între orele 8.00-16.00.

Şi pentru că suntem în plin sezon friguros, cei care suntem pasionaţi ai sporturilor de iarnă suntem aşteptaţi în staţiunea de la poalele Munţilor Nemirei – Slănic-Moldova, la prima ediţie a ,,Serbărilor Zăpezii”, ce se desfăşoară în perioada 20 – 29 ianuarie, cu posibilitatea prelungirii cu încă o săptămână, dacă vor permite condiţiile meteorologice. Manifestările se vor desfăşura în fiecare zi, în intervalul orar 14.00 – 22.00, pe scena amenajată de la baza pîrtiei de schi ,,Nemira”.

Cu această ocazie, vor fi organizate o serie de activităţi distractive, precum concursuri de tăiat buşteni, de dans în clăpari, de mîncat cârnaţi etc, ce vor fi urmate de concerte de muzică şi dans în aer liber, dar şi de o coborâre pe pârtia ,,Nemira” a salvamontiştilor pe schiuri, cu făclii aprinse.

Caravana Winter Tour ajunge în acest weekend la Clăbucet, Predeal şi Azuga. Dealtfel, în perioada Ianuarie – Martie 2017 Winter Tour ajunge în fiecare weekend pe altă pârtie din România cu multe premii, competiţii, petreceri apre-ski şi provocări pentru cei care participă.

Muzeul Naţional de Geologie ne aşteaptă la Iarna Cristalelor, prima expoziţie de bijuterii, cristale, pietre preţioase şi semipreţioase, organizată de Institutul Geologic al României la Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti, în anul ce tocmai a început. Expoziţia – o adevărată feerie de cristale albe, se poate vizită între orele 10.00-18.00, în cadrul căreia suntem invitaţi să pătrundem în lumea minunată a geologiei, caracterizată la această ediţie de strălucirea şi exclusivitatea obiectelor expuse, piese unicat – minerale în formă brută, cristale ce uimesc prin structura, coloritul şi calitatea lor (piese cu şi din safir alb, cuarţ lăptos, onix alb, selenit sau opal dar şi rubine, safire, smaralde), aflate mereu în topul preferinţelor. Preţul unui bilet de intrare este de 8 lei (4 lei cu reducere), în care este inclusă şi vizitarea expoziţiei permamente din cadrul muzeului.

Ziua Culturii Maghiare, 22 ianuarie, este marcată la Sibiu la Librăria Habitus, prin trei filme (pe 20 şi 21 ianuarie): Uher Odon: Mire megvenulunk/Până ce îmbătrânim (1916), Janovics Jeno: Az utolso ejszaka/Ultima noapte (1917), Korda Sandor: Aranyember/Omul de aur (1918).

Cine ajunge în Sibiu poate vizita Expoziţia “Insecte exotice”, ce prezintă o serie de specii de gândaci şi fluturi exotici păstrate în colecţia entomologică a Muzeului de Istorie Naturală Sibiu, departament al Muzeului Naţional Brukenthal. În expoziţie apar etalate 56 de specii de gândaci şi fluturi care provin din America de Sud, America de Nord, Africa, Australia, Asia (cum ar fi  gândacii Goliath – unii dintre cei mai mari gândaci din lume, gândacul Hercule – cel mai lung gândac din grupul gândacilor rinoceri şi fluturele molie Vrăjitoarea albă – specia cu cea mai mare anvergură a aripilor). Expoziţia poate fi vizitată până pe 20 martie 2017.

Citeşte şi Sibiu, un oraș al recordurilor

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca găzduiește până pe 5 martie 2017, Expoziția „Parfum… de colecție, ce reunește lucrări de patrimoniu semnate de pictori mari, precum Ştefan Luchian, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza și Corneliu Baba. Program de vizitare: miercuri – duminică: 10:00 – 17:00. Lucrările expuse evidenţiază în mod special geniul artistic românesc, între tradiţionalism şi inovaţie, tematica acesteia îmbrăţişând unele dintre cele mai frumoase teme din arta plastică: florile, portretul şi peisajul.

S-a dat startul şi pentru Transylvania Cinema Awards, o competiţie internaţională ce ne propune să pornim într-o călătorie prin toată lumea, dar spre film. 25 filme de scurt şi lung metraj, cele mai bune producţii ale regizorilor debutanţi şi experimentaţi din ţări precum  România, Italia, Mexic, Marea Britanie şi Estonia, pot fi vizionate între 20 – 22 ianuarie la Cinema Arta din Târgu Mureş. Accesul este gratuit. Mai multe detalii despre festival aici. 

Citeşte şi Top atracții turistice în Târgu Mureș, un oraș intrat în Cartea Recordurilor

Un weekend minunat!

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

1 Response

  1. 28 January, 2017

    […] În staţiunea de la poalele Munţilor Nemirei – Slănic-Moldova, continuă şi prima ediţie a ,,Serbărilor Zăpezii”, eveniment început încă de săptămâna trecută. Amănunte aici. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture