Propuneri de weekend: 20-22 februarie 2015
În sfârșit a venit și ultimul weekend din februarie! De acum sperăm numai la vreme frumoasă, că tare mohorâtă iarnă am avut. Ce putem face în acest sfârșit de săptămână? Ei bine, avem parte de câteva evenimente de weekend interesante!
O manifestare apetisantă are loc la Complexul Cetate din Băile Balvanyos, comuna Turia, Judeţul Covasna, respectiv cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Pomana Porcului. In perioada 21-22 februarie 2015, vor fi prezentate, promovate şi valorificate tradiţiile gastronomice, culturale şi folclorice ale fiecărei localităţi participante, atât din ţară cât şi din străinătate.
Duminică, începând cu ora 16,30, la Căminul cultural din Cetea, comuna Galda de Jos din Județul Alba, va avea loc Festivalul Făşangii de la Cetea, ce include Dansul Lupilor, în care Ego-ul ca mască umană va fi dezvăluit și înfrânt.
Făşangii de la Cetea se manifestă în săptămâna dinaintea Postului Mare, când feciorii din sat se adună la marginea acestuia și se îmbracă astfel încât să nu fie recunoscuți. Poartă haine și măști expresive și se formează în două cete: Făşangii lupi și Făşangii oameni. Evenimentul mai include și o ezpoziţie de măști și fotografii, o conferința spirituală și muzică populară.
Un proiect cultural ce conservă tradiţia săsească a Fasching-ului va avea loc sâmbătă si la Mediaş, dar şi dumincă, la Sighişoara. Este vorba de Carnavalul Lolelor, ce îşi are originea în Evul Mediu. Chiar dacă tradiţia a fost pentru mult timp uitată, a fost reînviată la Sighişoara şi Mediaş de către Centrul Cultural “Petre Ţuţea” şi elevii şcolilor cu predare în limba germană. Ambele evenimentele debuteaza la ora 12:00, cu Alaiul Lolelor, alungarea spiritelor rele şi împărţirea gogoşilor săseşti. “Lola” își are originea într-un dialect săsesc şi înseamnă bâlbâit.
Tot un obicei săsesc dedicat renașterii naturii, Festivalul Roainei, va avea loc la Cristian, județul Brașov. Sâmbătă, la ora 14:00 va porni Alaiul „Roainei” însoţit de fanfară, pe străzile comunei Cristian, iar duminică, de la ora 15:00 la Căminul cultural sunt concerte, concursuri și carnaval.
În acest weekend continuă Serbările Zăpezii 2015 la Vatra Dornei, manifestare care se va desfăşura până pe 1 martie 2015, scena fiind amplasată între Cazinou şi Izvorul Sentinela. Se vor organiza concursuri de schi și numeroase activități distractive ce vor întreține o atmosferă specifică iernii.
Mai avem Serbările Zăpezii și pe Pârtia de ski Piatra Grăitoare din Satul de Vacanţă Vârtop, o cunoscută destinaţie pentru practicarea sporturilor de iarnă, serbări ce includ spectacole folclorice, after party cu dj și focuri de artificii.
Serbările Zăpezii Băişoara 2015, din județul Cluj, este un alt eveniment ce bucură iubitorii de zăpadă și distracție. Ediţia din acest an cuprinde competiţii sportive ce includ concursuri de Schi Alpin: Slalom paralel pentru fete şi băieţi; Ştafeta buclucasă; Trenuleţul zăpezii; Paint-ball-pe schiuri; Greu la deal, Duo-schi team. De asemenea, avem parte de recitaluri şi concerte de muzică populară, muzică dance, hip-hop, dansuri moderne, un carnaval, foc de tabără şi foc de artificii.
Totodată, are loc și Festivalul Omului de Munte „Clopul Turistului” la Centrul de Agrement „Trecătoarea Cerbilor“ din Păltiniș, judeţul Sibiu, un eveniment ce reunește în fiecare an cluburi de turism montan din întreaga ţară, într-o competiție ce are ca temă natura și excursiile montane.
Festivalul îşi propune, în același timp, conştientizarea şi valorificarea patrimoniului natural al munţilor Cindrel şi a potenţialului turistic. Valorile promovate sunt prietenia între oamenii de munte şi grija pentru protejarea naturii.
Festivalul Mierii ne întampină în Câmpina, județul Prahova, cu ediția a X-a, în cadrul Casei Tineretului. Târgul Mierii din Câmpina este unul dintre cele mai importante festivaluri de profil, organizat în România, ce reunește atât producători individuali, cât și firme producătoare din mai multe județe ale țării. La deschiderea târgului, organizatorii pregătesc concursuri inedite, adresate apicultorilor şi vizitatorilor.
Târguri de Dragobete
Îndulciți de dragoste vom fi, însă, în Parcul Mogoşoaia, județul Ilfov, la Târgul de Dragobete care sărută fetele, târg ce ține până pe 22 februarie. Sunt probe și ateliere pentru toate vârstele, dar și căsătorii la minut!
Și la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” Dragobetele pupă fetele în perioada 21 – 24 februarie 2015, Sărbătoarea Dragobetelui fiind Ziua îndrăgostiţilor la români, un eveniment ce face parte din proiectul cultural Anotimpuri la Muzeul Satului: “Primăvara. Sărbătorile Tinereţii”.
Patronul dragostei în tradiţia populară românescă, Dragobetele mai era numit şi „Cap de Primăvară” sau fiu al “Babei Dochia”, ori „logodnicul păsărilor”, fiind identificat cu zeii antici ai iubirii. Sărbătoarea dragostei este celebrată în satele româneşti prin câteva practici rituale ce marchează sfârşitul iernii şi începutul primăverii.
Un Târg de Dragobete are loc și la Muzeul Național al Țăranului Român, în curtea interioară. Pentru sărbătoarea dragostei la români ajung în București, tocmai de pe plaiurile Moldovei, tradiții și dulciuri speciale.
Gospodine din Tocileni, județul Botoșani, rumenesc plăcinte poale-n brâu în formă de floare sau de inimă, plăcinte cu care în satul lor fetele de măritat își așteaptă ursitul la masa de prânz din această zi.
Pentru îndrăgostiții care își leagă destinele în acest an recomand Târgul Ghidul Miresei de la Romexpo, București.
Un weekend minunat vă doresc!