Propuneri de weekend: 20-21 mai 2017

De departe, cea mai importantă manifestare din acest weekend este Noaptea Muzeelor, când multe dintre muzee pot fi vizitate gratuit și într-un program prelungit. Noaptea Muzeelor este un eveniment inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța în anul 2005, fiind patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

În această noapte, personajele istorice ne întâmpină în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, astfel că suntem așteptați la Muzeul Național al Unirii, Sala Unirii și Muzeul „Principia”. Pe 20 mai, Muzeul Principia, va fi deschis în intervalul orar 19.00-24.00, organizând evenimentul “Descoperă Scrisoarea din Cetate”.

Cu ocazia Nopții Muzeelor, Muzeul Naţional de Artă al României  din București va putea fi vizitat în intervalul  orar 19.00-05.00. Muzeul Naţional al Pompierilor – Foişorul de Foc poate fi vizitat în Noaptea Muzeelor până la ora 01.00.

În fiecare primăvară, din 9 mai până pe 9 iunie, Fundaţia Calea Victoriei şi Cercul Militar Naţional ne oferă evenimente culturale diverse în cadrul Festivalului LUNA BUCUREȘTILOR. Pe 20 mai, sâmbătă, la ora 19.00 – are loc O noapte în Bucureştiul Interbelic, la Colegiul Naţional Gheorghe Şincai în cadrul Nopţii muzeelor. În program: un tur ghidat al liceului, o vânătoare de comori, un recital oferit de Cristina Fieraru şi Dan Macavei, proiecţie de film. Intrarea este liberă.

 În Alba Iulia se desfășoară și Târgul Gustos de Alba, între orele 10.00 – 18.00, în spațiul situat pe Latura de Vest a Cetătii Alba Carolina din Alba Iulia.

ANTREC România și revista “Vacanţe la ţară organizează “Sărbătoarea Margaretelor” Gala decernării premiilor Margareta de Aur pentru activitatea din anul 2016 (pentru serviciile din sectorul turismului rural românesc, cât şi pentru cei implicaţi în fenomenul turistic general). Evenimentul are loc în data de 20 Mai 2017, începând cu ora 13.00, în incinta Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” – Scena Dumitra, București. Amănunte aici.

În București suntem invitati şi la Festivalul Multiculturalității, un eveniment unic în România, care aduce în capitala muzicii, dansuri și tradiții din peste 20 țări. Gurmanzii sunt asteptati la un festin cu cele mai apetisante bunătăți culinare. Interval orar: 10:00-20:00. În serile de 19 și 20 mai 2017, începând cu ora 20.00, vor avea loc spectacole multiculturale.

La Sibiu Jazz Festival, cel mai vechi festival de acest gen din țară și unul dintre cele mai vechi din lume, artiștii prezenți ne vor încânta cu povești inedite. Tocmai de aceea Sibiul a fost declarat, incă din anii ’80, „Capitala Jazzului” din România. Sibiu Jazz Festival are loc în Piața Mică din Sibiu, până în data 21 mai 2017, începând cu ora 19:00.

KINOdiseea, unul dintre cele mai mari festivaluri de filme din Europa Centrală și de Sud-Est, revine în premieră anul acesta cu o ediție nouă până pe 21 mai, în București, Arad, Cluj și Pitești. Spectatorii pot vedea filme premiate la edițiile trecute KINOdiseea la Cinema Dacia, unde intrarea este liberă.

Cinefilii se pot bucura de Festivalul Internațional al Teatrului de Animație – FITA – Arad 2017, un maraton teatral recomandat tuturor vârstelor ce se desfășoară până pe 20 mai la Arad, la acest eveniment fiind invitate zece teatre din România și șase din străinătate (Anglia, Germania, Grecia, Italia, Portugalia, Ungaria). Artiștii invitați vor prezenta publicului arădean spectacole pe scena Teatrului Clasic Arad, scena Teatrului de Marionete și în sala Cinema Arta, dar și spectacole-surpriză care se vor desfășura open-air, în diferite locații din Municipiului Arad.

“EzotericFest” își propune să ne ofere alternative spirituale pentru o viaţă mai sănătoasă şi echilibrată. Festivalul se organizează anual pe mai multe secțiuni: expoziție cu vânzare, conferințe, workshop, demonstrații, spectacole de muzică și dans, și reunește persoane şi companii interesate de științele spirituale sau domeniile terapiilor naturiste și alternativelor complementare. Organizat sub motto-ul “cunoaștere – sănătate – armonie” ediția din acest an se desfășoară la Casa Tineretului Timișoara.

Festivalul Internațional de Ceramică Contemporană – ocazie cu care sunt organizate Târgul Internațional de Ceramică Contemporană – CAOLIN, expoziții personale cu lucrări artistice sau de design și diferite ateliere gratuite pentru copii și adulți, ne așteaptă în Cluj-Napoca. Târgul CAOLIN prezintă operele originale a 20 de artiști, iar noi suntem invitaţi să descoperim o varietate de lucrări, de la creații artistice la accesorii de bijuterie contemporană și obiecte decorative, în atmosfera primitoare a Muzeului Etnografic al Transilvaniei (Palatul Reduta, Memorandumului 21, Cluj-Napoca, România).

Până pe 21 mai, în apropiere de Iaşi, la Războieni, va avea loc evenimentul „Magia baloanelor – festival al baloanelor cu aer cald”. Anul acesta vor fi aduse circa 8-10 baloane, atât din țară, cât și din străinătate. Lansările în masă ale baloanelor vor fi programate de două ori pe zi, după ora 6.45 am și după 6.30 pm și se vor organiza sesiuni de zbor captiv după–amiaza, începând cu ora 6.30 pm, în limita disponibilității. Zborul liber  și zborul captiv depind de vreme.

În data de 20 mai 2017, de la orele 13,00, pe Aeroportul Internaţional Maramureş, din localitatea Tăuţii Măgherăuş, are loc spectacolul „Maramureș Air Show”. Manifestarea face parte dintr-un  program dedicat ,,Zilelor Maramureşului” – ,,Haida Hai În Maramureş!”

Vă recomand si ediția a doua a Street FOOD Festival Oradea, o ediție mai mare, mai gustoasă, mai diversificată, ce are loc în Piata Unirii din Oradea. Aviz gurmanzilor! 🙂

Un weekend minunat!

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture