Propuneri de weekend: 2-3 aprilie 2016

E primăvară în toată regula, e weekend, sunt multe evenimente la care putem participa, în funcţie de interesele şi preferinţele fiecăruia.

10420154_1079738188716313_1922964391427220847_nLa Biserica Fortificată Cincşor din judeţul Braşov, are loc concertul Multiculturalitatea în muzica veche autohtonă, susţinut de Ansamblul Flauto Dolce din Cluj (cu instrumente de epocă). Programul cuprinde, alternativ, două tipuri de lucrări muzicale din spaţiul carpatic (între orele 15.00-16.00). Organizatorii ne promit că, între zidurile bisericii fortificate din Cincşor / Kleinschenk, a cărei orgă a fost recent restaurată, vor răsuna cele mai frumoase piese dintr-un mozaic interetnic plin de culoare şi efervescenţă, iar spectatorii vor avea parte şi de o degustare din rafinatele delicii ale gastronomiei muzicale multiculturale. Evenimentul beneficiază de susţinerea World Wildlife Fund (WWF) şi a Programului de Cooperare Elveţiano-Român. Intrarea este liberă.

festivalul-concurs-de-muzica-populara-pentru-tineri-interpreti-i123019Tot un eveniment muzical are loc chiar în Braşov: Festivalul Concurs de Muzică Populară pentru Tineri Interpreţi ,,Flori în Ţara Bârsei”, Ediţia a IX-a, la Centrul Cultural „Reduta” (sâmbătă 2 aprilie de la ora 18.00 şi duminică 3 aprilie de la ora 13.00). Festivalul este adresat tinerilor interpreţi de muzică populară din întreaga ţară, cu vârste  cuprinse între 16 şi 25 de ani. În cadrul festivalului s-au înscris 45 de concurenţi din judeţe precum Argeş, Bacău, Vrancea, Alba, Buzău, Hunedoara, Suceava, Ialomiţa, Bistriţa Năsăud, Prahova, Neamţ, Botoşani, Iaşi, Sibiu, Mureş, Vaslui, Dolj, Dâmboviţa şi Braşov.

festivalul-traditii-romanesti-parcul-herastrau-i124071Festivalul “Tradiţii Româneşti”, ne încântă cu a patra ediţie, în cel mai mare parc din Bucureşti: Herăstrău (intrarea Charles de Gaulle). Organizatorii ne promit un adevărat festin gastronomic autentic românesc, de data aceasta cu grătare cu o multitudine de feluri de peşte, mâncare la ceaun, sarmale “ca la mama acasă”, berbecuţ la proţap, mezeluri şi brânzeturi din Mărginimea Sibiului, cozonaci de Bucovina, plăcintă întinsă de Turnu, “poale-n brâu” din Bucovina, clătite uriaşe din Timişoara, plăcinte boiereşti şi sârbeşti, kurtos kolacs din Buzău. Una dintre atracţiile principale ale festivalului va fi o plăcintă uriaşă „alivancă” moldovenească care va avea 6 metri lungime şi va cântări peste 150 de kilograme!

targ-cu-mesteri-si-produse-traditionale-i124036La căsuţele amplasate în parc se mai pot găsi diferite obiecte tradiţionale, precum ceramică de Horezu, straie populare din Maramureş, produse croşetate sau realizate la războiul de ţesut şi o multitudine de obiecte din gospodăria ţărănească, realizate din lemn. Produse similare putem găsi şi la Târgul cu Meşteri şi Produse Tradiţionale desfăşurat în curtea interioară a Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

De îndulcit o putem face la Târgul Naţional al Mierii (care are loc pe bdul. Ficusului 42).

În Piaţa Universităţii suntem aşteptaţi sâmbătă, 2 Aprilie, la…o bătaie cu perne în cadrul evenimentului Internaţional Pillow Fight Day – Bucharest 2016 (între 15:30 – 17:30)!

final-frontier-targul-de-carte-cu-cei-mai-pasionati-vizitatori-t-i123384Tot în București are loc a cincea ediție a singurului târg de carte SF & Fantasy din țară: Final Frontier. Fanii genului și cititorii înfocați sunt așteptați în acest weekend între orele 11:00 și 19:00 la Connect Hub (din B-dul Dacia nr 99, la Piața Spaniei). Suntem avertizați că la Final Frontier se oferă si premii fantastice, dar sunt pregătite inclusiv ateliere de scriere creativă și de benzi desenate. Intrarea este liberă.

nichita-stanescu-expoziţie-@-bcu-212x300Şi pentru că pe 31 martie, Nichita Stănescu ar fi împlinit 83 de ani, în Iaşi, s-a deschis o expoziţie de carte dedicată acestuia, la care putem merge până pe 4 aprilie 2016,  în spaţiul expoziţional de la etajul I al sediului central al BCU Iaşi. Epoziţia ”Dreptul la Timp” se doreşte un îndemn la lectură pentru redescoperirea operei ingeniosului poet care a schimbat limbajul, temele şi miturile lirismului românesc.

mineral-expo-oradea-turmaline-electrizante-i123836La Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea putem participa la Mineral Expo Turmaline electrizante, o  expoziţie de bijuterii, pietre semipretiose şi cristale (între 1 – 3 aprilie 2016, orele 10.00-19.00). Piatra vedetă a acestei ediţii este turmalina, recunoscută pentru proprietăţile sale terapeutice şi protectoare, folosită din vremuri străvechi. Sri Lanka este una dintre ţările în care oamenii au cunoscut şi apreciat calităţile acesteia, denumirea provenind din limba sinhaleză (turamali). Pe lângă turmalină, la ”Mineral Expo Oradea” vom putea găsi ametiste, citrine, cuarţuri roz sau rubine.

banner_festivalul-jazz-in-the-parkIubitorii jazzului sunt aşteptaţi la Jazz în the Park Bogata Edition, în data de 3 aprilie (judeţul Mureş). Programul include concerte pe terenul de fotbal dintre cele două biserici, tururi ale satului Bogata, activități pentru copii, întâlniri cu bogățenii, activități sportive, un concurs gastronomic și degustări de produse tradiționale. La Bogata, Mureșul face cel mai mare cot de pe tot parcursul lui. Începând cu ora 13.00 încep concertele susţinute de Les Nuages, Danaga, Jazzybirds și Maria Răducanu & Sorin Terinte, într-un mix de jazz, electro, muzică clasică și ritmuri de rock. Accesul la festival este gratuit, iar participanții pot dona pentru amenajarea primului parc din Bogata.

Un weekend minunat!

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture