Propuneri de weekend: 17-19 iulie 2015

În fiecare weekend încerc să fac o selecție cu câteva dintre cele mai interesante evenimente la care să participați și să vă relaxați după o săptămână încărcată. Acum, însă, aș vrea să vă recomand, în special, să ajungeți pe Muntele Găina, unde are loc tradiționalul Târg de Fete.

10534876_928627853863979_9060019676477463024_oTârgul de fete de pe Muntele Găina este una dintre cele mai vechi tradiții populare ce s-a păstrat în zona Apusenilor (din 1816), fiind cea mai mare serbare moțească în aer liber. Evenimentul are loc în duminica cea mai apropiată de sărbătoarea Sf. Ilie pe platoul Vârfului Găina, dar și în localitatea Avram Iancu din județul Alba. Chiar dacă Târgul de fete nu și-a mai păstrat semnificația de altădată, acum fiind o sărbătoare folclorică, atrage locuitorii din Țara Moților, dar și turiștii veniți să cunoască obiceiurile specifice regiunii.

O paradă a portului popular, un târg de meșteri, concursuri, program folcloric și de muzică pop vor însufleți poiana de pe platoul muntelui, situat la altitudinea de 1486 de m. Târgul de fete este o sărbătoare câmpenească cu multă petrecere, voie bună, spectacole, obiceiuri vechi și gastronomie tradițională, artificii și foc de tabără. Meșteșugarii aduc produse artizanale precum vase din ceramică, de lemn, costume populare, țesături tradiționale. Suntem ademeniți și cu preparate delicioase, pregătite în casă și vin îmbietor.

În trecut, în timpul acestei sărbători urcau tinerii pentru a se cunoaște și chiar a se căsători, cununia putând fi oficiată chiar pe munte!

festival-campeni-730x1024Dacă ajungeți la târg, vizitati și Muzeul Memorial Avram Iancu aflat în satul Incești din comună, unde puteți vedea, pe lângă casa în care s-a născut cel supranumit Crăișorul Munților și o expoziție de etnografie cu costume ce atestă portul moțesc. Nu ratați nici Cascada Pișoaia, cunoscută și sub numele de Cascada Miresii, aflată într-o superbă pădure de fag, căderea de apă fiind de 25 de metri. Tocmai din acest motiv este una dintre cele mai mari cascade din Transilvania.

Tot în Alba, la Câmpeni,vineri 17 iulie este ultima zi a celei de-a XIX-a ediție a Festivalului Național de Folclor „Sus, sus, sus, la moți la munte”.

targ-de-sfantul-ilie-i115019Și dacă tot am adus aminte de Sf. Ilie, nu se putea ca să nu fie un târg dedicat în curtea Muzeului Național al Țăranului Român din București: Târgul de Sfântul Ilie.  

Țesătoare, fierari, olari, cioplitori, lingurari, cojocari, cofetari, pielari, sticlari, iconari, negustori şi gospodari aduc tot soiul de obiecte, dar și diverse bunătăţi: dulceţuri, siropuri şi cofeturi, cozonaci şi plăcinte, brânzeturi și cașcavele pregătite după reţete cu tradiţie, ghiudem tătăresc, precum şi pălinci şi vinuri, colaci și covrigi, turtă dulce şi alte dulcegării.

La ceaun se pregătesc mâncăruri delicioase: sărmăluțe în varză și în foi de viță, pui cu mujdei și mămăligă, gulaș de vițel și ciuperci cu branză de burduf.

Până duminică e şi un Iarmaroc de Sf. Ilie cu muzică populară, demonstraţii meşteşugăreşti şi mâncăruri tradiţionale la Muzeul Satului “Dimitrie Gusti”.

Un alt Târg de Sfântul Ilie, cel mai mare târg din Oltenia, dar și din țară, și-a deschis deja porțile la Polovragi.  Duminică, 17 ansambluri vor oferi spectacole de muzicムși dansuri populare, când va avea loc și o paradムa portului popular. Totodată, cele mai frumoase exemplare de cai de rasムvor defila în cadrul Târgului de Sf. Ilie! Nu plecați fără să vizitați Mănăstirea Polovragi….

barock-fest-2015-i114947Un alt festival în aer liber ne așteaptă în centrul orașului Petroșani (strada Carol Schreter, nr. 7). Programul BAROCK FEST 2015 este disponibil aici. Barock Petroșani este printre cele mai vechi localuri cu tradiție rock / metal din România.

ceva-de-vara-i114810Între 18-19 iulie 2015 asociația Mirakolix organizează cea de-a doua ediţie a Festivalului „Ceva de vară” în zona de camping din Întorsura Buzăului (circa 42 de km de Braşov). Programul festivalului include muzică, artă tradiţională şi contemporană, activităţi de aventură, natură şi ecologie, sport şi competiţii, jocuri şi activităţi de vară.

Festivalul Ceva de vară este o inițiativă a asociației Mirakolix realizată cu sprijinul voluntarilor locali și internaționali. Festivalul este co-finanțat de UAT Oraș Întorsura Buzăului și Comisia Europeană prin programul Erasmus.

bazar-estival-i114891Un Bazar Estival are loc la Oradea, eveniment ce se va desfășura până pe 27 Iulie 2015,  la Oradea Plaza, Piața Cetății, Nr. 1, pe platoul exterior.  Gurmanzii pot degusta și cumpăra diferite produse: preparate calde și produse de brutărie, dulciuri de casă, dulciuri și delicatese din Ungaria, uleiuri naturale, miere și produse apicole, kurtos kalacs, clătite uriașe, plăcinte, langoși, gogoși, vată de zahăr.

zilele-prieteniei-bergenbier-2015-cluj-i114465 (1)Și pentru că e weekend, nu poate lipsi un Festival al Berii, de data ceasta la Cluj Napoca, în Piața Unirii, unde avem prilejul să îi ascultăm pe cei de la Viță de Vie, Șuie Paparude, Zob (pe 18 iulie) și Zdob & Zdub (pe 19 iulie).

Invitatie Zilele OlanestiuluiDe muzică avem parte și la cea de-a VI-a ediţie a „Zilelor Oraşului Băile Olăneşti”, eveniment care marchează împlinirea a 488 de ani de la prima atestare documentară a localităţii. „În prima zi a sărbătorii (17 iulie), începând cu ora 16.00, se va desfășura un concert cu formaţiile „Timpuri noi” şi Ansamblul folcloric „Rapsodia Vâlceană”.  Seara se va încheia cu discotecă în aer liber. Concertele vor continua sâmbătă şi duminică (Cătălin Crişan, grupul Haiducii, Irina Loghin).

593x839xAFIS-inatalniri-bucovinene.jpg.pagespeed.ic.PT5pUQLClHLa Câmpulung-Moldovenesc (Piața centrală) a început Festivalul Internațional de Folclor Întâlniri Bucovinene în cadrul căruia are loc o paradă a costumelor populare și mult folclor prin muzică și dansuri. Obiectivul acestei manifestări culturale este promovarea Bucovinei prin păstrarea propriei identități culturale și naționale.

Mamaia-Style-172Festivalul Internațional de Folclor “Întâlniri Bucovinene” este un eveniment cultural multietnic, considerat unic în Europa, care se poate identifica și ca o istorie a păstrării tradițiilor bucovinene în cinci țări europene: Polonia, România, Ungaria, Ucraina  și  Republica Moldova.

Iar diseară, începând cu ora 19.00, are loc prima paradă Mamaia Style, cu plecare de lângă Telegondolă, până la Piațeta Cazino, unde urmează un spectacol incendiar!

Un weekend minunat!

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture