Propuneri de weekend: 17-18 septembrie 2016

Chiar dacă afară e încă vară, ţinând cont de temperaturile generoase, târgurile şi festivalurile de toamnă îşi fac deja simţită prezenţa.

În Bucureşti, suntem invitaţi la Târgul de Pâine din Parcul Naţional, să retrăim atmosfera tipică dintr-un „Sat al Pâinii”. Zeci de feluri de pâine de toate tipurile şi dimensiunile, unele pregătite special în faţa noastră în cuptoare pe vatră, pe baza unor preparate tradiţionale provenite din bucătăria românească străveche, ne vor face cu ochiul, până pe 18 septembrie, între orele 11.00 şi 18.00. Atmosfera de toamnă bogată din vechile sate sau târguri româneşti va fi întregită de ateliere şi expoziţii meşteşugăreşti ale ţăranilor îmbrăcaţi în straie specifice fiecărei zone folclorice. S-a pregătit chiar un covrig gigant cu aceată ocazie.

poster-afis-zilele-bucurestiului-2016Cu ocazia Zilelor Bucureştiului 2016, Primăria Municipiului Bucureşti ne aşteaptă la o serie de evenimente dedicate împlinirii a 557 de ani de atestare istorică a Capitalei în trei zone ale oraşului: Piaţa Constituţiei, Parcul Cişmigiu şi Parcul Herăstrău. Astfel, în acest weekend, suntem invitaţi să luăm parte la concerte, expoziţii, ateliere, spectacole de teatru şi parade, plimbări cu trăsuri şi teatru pentru copii.

În data de 17 septembrie, în Piaţa Constituţiei se organizează un concert pop-rock ce va începe la ora 17.00 şi va dura până la miezul nopţii. În Parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle, vom putea participa la „Poveşti de Bucureşti”, unde au loc alte evenimente: Parada costumelor de epoca, „Bătaia cu flori”, târguri tradiţionale şi spectacole pentru cei mari şi cei mici. Între orele 11:00 – 22:00, Parcul Herăstrău se va transforma în Bucureştiul de altădată, fiind organizate spectacole diferite, plimbări cu trăsuri, teatru pentru copii, un târg cu produse hand-made. Atmosfera va fi completată prin prezenţa animatorilor şi a statuilor vivante. Pe scena amplasată în Parcul Herăstrău vor avea loc spectacole de folclor. Tot în Parcul Herăstrău, Grădina Culinară ne aşteaptă cu preparate din bucătăria tradiţională românească. „Kids City 2016” – „Aventuri în lumea Circului” înveseleşte Parcul Cişmigiu cu spectacole de circ, ateliere de creaţie şi activităţi sportive pentru copii.

expo-cristal„EXPO CRISTAL SEPTEMBRIE 2016” ne aşteaptă la o expoziţie de bijuterii, cristale, pietre preţioase şi semipreţioase, organizată în exteriorul Muzeului Naţional de Geologie. Toate exponatele sunt minerale, roci şi fosile naturale, precum şi toate podoabele artizanale expuse de artiştii care le-au creat.  Ametiste, malachite, rubine, celestine, cristale cu forme bine conturate, cu fete ce reflectă lumina în toate direcţiile şi coliere, cercei sau brăţări se vor expune în intervalul orar 10.00 18.00 (ultima intrare la ora 17.00).

mainUn eveniment specific toamnei este şi cel organizat la Cluj – Napoca: “Zilele Recoltei la Târgul Produs de Cluj”, la Expo Transilvania. Astfel, de Zilele Recoltei clujenii care doresc să-şi facă aprovizionarea pentru iarnă vor putea alege fructe şi legume de sezon.  Zilele Recoltei reprezintă unul dintre cele mai mari târguri de profil realizate în Transilvania.

dac-fest-2016Festivalul Civilizaţiei Dacice DacFest – Sub Semnul Lupului, organizat de Asociația Terra Dacica Aeternaare loc pe platoul de lângă Măgura Uroiului, pe teritoriul orașului Simeria,   jud. Hunedoara, începând cu ora 11.00. Programul include lupte între daci și romani, dar și ateliere: fierărie, ceramică, metaloplastie, prelucrarea pielii, lemnului, osului și cornului, țesătorie, gastronomie dacică și romană, jocuri de îndemânare, instrucție militară dacică și romană. Seară culminează cu pograme folclorice şi concerte. DacFest este unul dintre cele mai importante festivaluri de reconstituire istorică din România.

zilele-_bathoryCu ocazia evenimentului „Zilele Cetăţii Bathory – tabără medievală, organizat la Şimleu Silvaniei în cetatea Bathory, suntem invitaţi să participăm la o reconstituire istorică a perioadei medievale, reprezentative pentru evoluţia cetăţii. La eveniment participă 45 de husari polonezi, reprezentanţi ai Fundaţiei Hussar din Varşovia. Evenimentul va începe în data de 17 Septembrie de la ora 14.00, în cetatea medievală a oraşului Şimleu Silvaniei (jud. Sălaj).

coboratul-oilorŞi pentru că, totuşi, suntem în plină toamna, avem ocazia de a participa şi la Festivalul de folclor pastoral: Coborâtul oilor de la munte, în Baia de Fier, eveniment prin care se celebrează terminarea perioadei de transhumanţă în zona alpină şi începe transhumanţa spre locurile de şes. Programul cuprinde un spectacol folcloric cu asambluri din Gorj şi judeţele învecinate (de la ora 18.30), iar duminică, 18 septembrie, la ora 10.30, va avea loc o paradă a portului, cântecului şi dansului popular, care se va desfăşura în fața primăriei. Alaiul îşi va continua parada până la platoul de la ieşirea din Peştera Muierilor, unde continuă programul artistic. Seara se va încheia cu un foc de artificii, începând cu ora 20.30.

Congres International Culinar (99)Nu putem rata nici Festivalul Naţional al Răciturilor, Tismana, jud. Gorj, ce are loc în 17 Septembrie 2016, începând cu ora 12:00, în peisajul superb din imediata vecinătate a mănăstirii Tismana. Cunoscute şi sub numele de piftii, festivalul ne oferă ocazia să degustăm adevărate minuni ale gastronomiei româneşti, cum ar fi sarmale cu piftii, ardei iute, turtă şi ţuică de prune (numai în judeţele Gorj şi Vâlcea sarmalele se mănâncă cu piftii). La eveniment participa pensiuni din Gorj şi din judeţele învecinate, bucătari din întreaga ţară care se întrec în a prepara şi etala răciturile. Evenimentul este găzduit, începând cu ora 12.00, de Vila Ursu. Organizator: ANTREC România filiala Gorj.

Citiţi şi Mănăstirea Tismana -€“ veche vatră de cultură românească

campinaLa Serbările toamnei 2016 ce au loc în Câmpina, ne este oferit un program diversificat, începând de sâmbătă, 17 septembrie 2016, de la fanfara, maşini de epocă, expoziţii de pictură, demonstraţii militare ale Asociaţiei Tradiţia militară (ocazionate de împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în Primul război mondial, în memoria celor 455 câmpineni eroi ai acestui război) şi până la programe folclorice şi concerte (de la ora 11.00-23.00) – la Casa de Cultură ‘Geo Bogza’. Tema manifestării o constituie ‘Pictura câmpineană de la Nicolae Grigorescu până în prezent”. Duminică seară este aşteptat să concerteze Ştefan Bănică jr.

Un weekend minunat!

Citeşte şi Castelul Iuliei Haşdeu – templul mistic de pe Valea Prahovei

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture