Propuneri de weekend: 17-18 mai 2014
Chiar dacă vremea tinde să fie capricioasă și să ne îmbie la somn noi nu trebuie să stăm în casă în aceste zile, mai ales sâmbătă când sărbătorim Noaptea Muzeelor!
Un eveniment care se întâmplă în fiecare an și pe care îl așteptăm cu nerăbdare și asta nu neapărat pentru că putem vizita gratis niște muzee, ci pentru că ne oferă prilejul de a ne întâlini cu prietenii și de a socializa. Cel puțin asta fac eu în fiecare an, Noaptea Muzeelor fiind un motiv în plus de a ne revedea și de a ne plimba haihui de la un muzeu la altul.
Având în vedere că experiența își spune cuvântul, în ultima vreme vizitez muzeele mai puțin căutate, tocmai pentru a evita aglomerația. În 2013 am vizitat Muzeul Bellu din București cunoscut mai mult sub denumirea de Cimitirul Bellu, pentru că abia de puțin timp este înscris în circuitul muzeal, dar valorile pe care le poți găsi în interior sunt de netăgăduit dacă ne gândim la statuile ce străjuiesc unele morminte și care sunt realizate de sculptori celebri.
Seara am avut parte de un concert excepțional, evenimentul încheindu-se cu lansarea de lampinioane. Îmi voi face timp să scriu despre această noapte, dar până atunci va invit să urmăriți ce muzee sunt deschise în țară în articolul Noaptea Europeană a Muzeelor.
Separat de acest eveniment, dar oarecum legat prin locație este Festivalul Mușcatelor ce se va desfășura în cadrul secției etnografice a Muzeului Național Bran, respectiv la Muzeul Satului Branean, aflat la poalele Castelului Bran, ce va fi deschis în Noaptea Muzeelor.
La festival suntem invitați la o expoziție de flori, fotografie, port popular și broderii inspirate de aceste flori și unde voi fi și eu prezentă!
În București se desfășoară Festivalul Turcesc în Parcul Herăstrău (la intrarea Charles de Gaulle ), început chiar de vineri și care ne așteaptă în intervalul orar 10.00-20.00. Nu cuceresc turcii România, dar vom trăi câteva zile în ritm oriental prin muzică și dansuri specifice, dar și prin meșteșugurile și bucătăria turcească atât de aromată. Ne bucurăm chiar și de ateliere de creație inspirate din cultura Imperiului Otoman.
Tot de vineri și tot în București, se serbează Zilele Muzeului Satului cu recitaluri de poezie, expoziții de pictură și folclor.
Sigur, mai sunt câteva evenimente interesante cu începere din acest weekend, dar prefer să vi le dezvălui data viitoare pentru ca să profităm din plin de Noaptea Muzeelor care începe chiar imediat după prânz pentru unele muzee și care ține până târziu în noapte!
Un sfârșit de săptămână minunat cu soare în sufletele voastre! Și afară, cu atât mai mult!…