Propuneri de weekend: 16-17 mai 2015
Deși abia m-am întors dintr-o mică excursie în Avrig și la Palatul Brukenthal, weekend-ul abia începe, așa că avem zile frumoase de care să ne bucurăm cu mic cu mare, având în vedere evenimentele interesante care se desfășoară.
Noaptea Muzeelor 2015
Unul dintre ele este foarte așteptat, e vorba de Noaptea Muzeelor, când multe muzee din țară sunt deschise publicului până noaptea târziu, fără plata unei taxe. Un eveniment care adună an de an tineri, părinți, copii și bunici pentru o porție zdravănă de cultură, poate nu pentru că intrarea este liberă, unele bilete fiind foarte ieftine, ci pentru că poți face un circuit al lor, poți socializa, te poți bucura din plin de o ieșire în familie.
Pe site-ul oficial al evenimentului Noaptea Muzeelor aflați ce muzee sunt incluse în program pentru a vă alege unde să mergeți. Eu va recomand în București Muzeul Bellu (cimitirul Bellu, care include adevărate opere de artă – grupuri statuare, cu povești fantastice și unde nu le puteți fotografia decât cu această ocazie, precum și un spectacol în noapte, anul acesta Fantoma de la Operă, la ora 21.00), dar și altele merită atenție (eu cam le-am văzut pe toate), precum:
- Muzeul Național al Literaturii Române
- Muzeul Naţional al Aviaţiei Române
- Muzeul Naţional al Pompierilor – Foişorul de Foc
- Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” (Acces gratuit între orele 15.00 – 18.30).
Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor. Noaptea Europeană a Muzeelor precede Ziua Internaţională a Muzeelor, care are loc mereu pe 18 mai.
Alte evenimente de weekend
O nouă ediție a Pieței Țăranești și Meșter(Ești) are loc până în 17 mai 2015, în curtea interioară a Muzeului Național al Țăranului Român (care este şi el in circuitul Nopții Muzeelor – expoziția permanentă va fi deschisă, cu intrare liberă, în intervalul orar 18.00 – 21.00, iar expozițiile temporare vor putea fi vizitate până la miezul nopții. Târgul este deschis vizitatorilor duminică, 18 mai, între orele 10.00 și 18.00, iar sambătă, 17 mai, între orele 10.00 și 24.00. Intrarea este liberă. Vor fi prezenți meșteri și artizani, creatori și mici producători, colecționari și pasionați de antichități.
Un târg inedit este Grătarul Boieresc din parcul IOR, unde bucătăresele pregătesc prepelite la jar, cârnați de casă, cotlete de berbecuţ, friptane și mititei boiereşti, pui fripţi la ţepuşă, pulpe de pui fripte, ceafă de porc friptă, pastramă de oaie, frigărui de mânzat şi multe alte bunătăţi. Pe placul boierilor! Târgul este deschis sâmbătă şi duminică, între orele 10.00- 21.00.
Cu stomacul pus la cale mergem la Ateneul Român pentru Gala Bolshoi Theatre Moscow. Stelele teatrului Bolshoi vin la București pentru un concert în exclusivitate ce se va desfășura sub bagheta dirijorului Pavel Sorokin, pe acordurile pianistului Eduard Kunz, artist inclus de prestigioasa publicație BBC Music Magazine în „Topul Celor Mai Buni 10 Pianiști” (17 mai, ora 20.00).
Sâmbătă, în Parcul Carol, are loc cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Luminii, cu scopul de a descoperi “frumusețea lucrurilor mărunte și a anilor copilăriei”. Prin urmare, începând cu ora 20.30, odată cu lăsarea întunericului, în parc vor fi aprinse peste 10.000 de lumânări așezate în gulgute confecționate manual de către cercetași.
Pe parcursul zilei, în parc sunt organizate activități interactive pentru toate vârstele (pictură pe față pentru copii, parcurgerea labirintului de gulgute, ateliere de baloane de săpun).
Tot în Parcul Carol, cu ocazia sărbătoririi Zilei Eroilor, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor organizează sâmbătă, 16 mai, Ziua Porţilor Deschise la Castelul Ţepeş (orar 10.00-14.00).
Evenimentul “Piața Indonezia” ne așteaptă sâmbătă, 16 mai 2015, între orele 12:30 și 16:00, în Str. Gina Patrichi (fostă Orlando) nr.10, Sector 1, București, unde vom putea admira dansul “Tor-Tor”, unul dintre miile de dansuri care pot fi văzute în Indonezia. Dansul este originar din Sumatra de Nord și este interpretat pentru a întâmpina oaspeții, însă și ca semn de respect pentru persoanele importante.
În acest weekend, minoritățile etnice le dau întâlnire bucureștenilor în Parcul Herăstrău – intrarea Charles de Gaulle, unde are loc prima ediție a Festivalului Etnorama, ce își propune să celebreze diversitatea culturală, oferind etniilor reprezentative din București oportunitatea de a-și prezenta tradițiile, obiceiurile și meșteșugurile în cadrul unui program bogat în concerte, ateliere de creație sau piese de teatru. Intrarea este liberă (interval orar 11.00-21.00).
Iată și programul evenimentului:
Un weekend minunat!