Propuneri de weekend: 16-17 iulie 2016

Iată-ne la jumătatea ”lunii lui Cuptor”, dornici să petrecem vara din plin, iar cel mai la îndemână ne sunt weekendurile în România. Fie că dăm o fugă până la mare, dacă ne permite distanţa, ori că evadăm în aerul curat de munte, fie că alegem numai să ne bucurăm de atmosfera unui festival sau târg, ni se oferă ocazia să ne relaxăm şi să ne simţim bine.

festival stand upÎn Târgu Mureş (str. Piaţa Victoriei nr.24) are loc Festivalul Naţional de Stand-Up Comedy: ”Stand-Up pentru toţi”, sâmbătă 16 iulie 2016, începând cu ora 20.00. E bine să mai şi radem, să ne mai şi amuzăm, iar un astfel de festival sigur ne va detensiona.

Citeşte şi Top atracții turistice în Târgu Mureș, un oraș intrat în Cartea Recordurilor

Afis Găina (1)O altă invitaţie pe care v-o fac este la Târgul de fete de pe Muntele Găina este una dintre cele mai vechi tradiții populare ce s-a păstrat în zona Apusenilor (din 1816), fiind cea mai mare serbare moțească în aer liber. Evenimentul are loc în duminica cea mai apropiată de sărbătoarea Sf. Ilie pe platoul Vârfului Găina, dar și în localitatea Avram Iancu din județul Alba. Chiar dacă Târgul de fete nu și-a mai păstrat semnificația de altădată, acum fiind o sărbătoare folclorică, atrage locuitorii din Țara Moților, dar și turiștii veniți să cunoască obiceiurile specifice regiunii.

O paradă a portului popular, un târg de meșteri, concursuri, program folcloric și de muzică pop vor însufleți poiana de pe platoul muntelui, situat la altitudinea de 1486 de m. Târgul de fete este o sărbătoare câmpenească cu multă petrecere, voie bună, spectacole, obiceiuri vechi și gastronomie tradițională, artificii și foc de tabără. Meșteșugarii aduc produse artizanale precum vase din ceramică, de lemn, costume populare, țesături tradiționale. Suntem ademeniți și cu preparate delicioase, pregătite în casă și vin îmbietor. În trecut, în timpul acestei sărbători urcau tinerii pentru a se cunoaște și chiar a se căsători, cununia putând fi oficiată chiar pe munte!intregalde-folk-300x212

În acest weekend are loc şi cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Intregalde Folk, tot în judeţul Alba, ce va celebra, anul acesta, prin muzică folk, împlinirea a 98 de ani de la Marea Unire, salutând Basarabia. Festivalul va avea loc până pe 16 iulie 2016, în satul Ivăniş, comuna Intregalde, judeţul Alba.

Mâncarea la cazan, plăcintele şi pâinile coapte la foc de lemn, drumeţiile,  ciupercile, fructele de pădure şi plantele medicinale, jocurile pentru copii şi focurile de tabără sunt prezente la Intregalde Folk, ca în fiecare an. Nu vor lipsi concertele de folk, nici concursul de interpretare pentru începători şi avansaţi. Amănunte aici.

lapusLăpuşenii sunt aşteptaţi la Sărbătorile Lăpuşului ce au loc în Târgu-Lăpuş, judeţul Maramureş (la Casa de Cultură), unde suntem şi noi invitaţi la un program folcloric ce cuprinde muzică şi dansuri populare, concursuri de karaoke, în seara de sâmbătă fiind aşteptaţi AKCENT şi  CONNECT-R, iar duminică SPITALUL DE URGENŢA.

seiniTot în Maramureş se desfăşoară Zilele Oraşului Seini „CETATEA ZYNIR”.  Ruinele cetăţii de altădată se pot vedea şi astăzi. Evenimentul se desfăşoară în mai multe locaţii din oraş şi cuprinde regaluri folclorice, expoziţii de pictură, manifestări sportive şi spectacole de teatru. Amănunte aici.

olanestiTot în acest weekend se desfăşoară cea de-a VIII-a ediţie a Zilelor oraşului Băile Olăneşti. Pe 16 iulie, de la ora 17.00, are loc festivitatea de deschidere a evenimentului, urmată de un program folcloric.  Seara se va încheia cu o discotecă în aer liber. Pe 17 iulie, manifestările încep de la ora 18.00 cu dansuri populare, dansuri orientale, muzică uşoară, muzică populară, discotecă în aer liber. La final de sărbătoare, artificiile vor umple cerul din Băile Olăneşti.

zilele-ora-ului-imleu-silvaniei-i127103Zilele Oraşului Şimleu Silvaniei aduce la Şimleu, în judeţul Sălaj, activităţi recreative, concerte şi momente pentru întreaga familie. Pentru copii sunt instalate, trenuleţe, castele, tobogane gonflabile şi carusele, iar pentru părinţi organizatorii au pregătit concerte în fiecare zi şi grătare încinse la maxim şi stropite cu bere rece din belşug şi pentru ca ospăţul să fie deplin suntem aşteptaţi cu produse tradiţionale: plăcinte şi cozonaci din toate zonele ţării, horincă „ca la mama ei”, dulciuri, afumături, brânzeturi, dulceţuri, zacuscă şi altele. Sâmbătă vor susţine concerte artişti precum Vescan, Lora, Bosquito şi Cargo. Duminică, ultima zi de sărbătoare a oraşului, se va încheia în ritmuri populare.

festivalul-rock-n-parc-i126823Un festival de rock se va desfăşura la Braşov, în Parcul Central Nicolae Titulescu: Rock’n Parc. Sâmbătă de la ora 19.00 – Around the World – Red Hoţ Chili Peppers Tribute Band, duminică –  Four Dimensions tribute Ozzy Osbourne.

For The Love of Fashion, în Bucureşti, suntem invitaţi să admirăm şi să achiziţionăm creaţii unicat realizate de designeri şi artişti handmade, pe Calea Victoriei nr. 115 (în curtea Casei Monteoru), între orele 09.00 – 20.00.

1517iulie2016In curtea Muzeului Național al Țăranului Român din București are loc Târgul de Sfântul Ilie. Aici se pot târgui plăcinte boierești cu fructe sau cu brânză, prăjituri și torturi de casă, fructe și legume de sezon, sucuri naturale și salate de gălbiori, țuică de prune și miere de multe feluri, turtă dulce de Covasna și șerbeturi pe alese. Mâncăruri delicioase vor fi proaspăt gătite, iar berea rece va stinge setea zilelor calde ale lui Cuptor. Meniul bucătarilor este pentru toate gusturile: păstrămioară afumată cu mămăliguță, tocăniță de pui la ceaun, varză călită cu ciolan, bulz cu brânză de burduf, mititei și frigărui la grătar. Program: zilnic între orele 10.00 și 19.00.

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” ne invită laIarmarocul  de Sfântul Ilie cu o sumedenie de activităţi pentru părinţi şi copii!

Un weekend minunat!

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture