Propuneri de weekend: 12-14 august 2016

Unele weekend-uri sunt mai tumultoase, altele mai liniştite. Uneori simţitm nevoia să ne distrăm, alteori să ne relaxăm cu o plimbare scurtă prin natură, să vizităm o expoziţie sau un muzeu. Ce putem face în acest weekend prelungit, cu ocazia zilei de 15 august, când este sărbătorită Adormirea Maicii Domnului, Sfânta Maria?

saptamana-haferland-i126561S-a dat deja startul unuia dintre cele mai mari festivaluri dedicate promovării culturii săseşti din Transilvania, Săptămâna Haferland, eveniment ce se desfăşoară până pe data de 15 august 2016. Ziua principala a festivalului este 14 august, respectiv Ziua satului Criţ, al cărei program include un concert de muzică clasică în Biserica Fortificată, cursuri de dans şi ateliere pentru copii, lansarea colecţiei de ilustrate cu imagini din zonă, precum şi un bal tradiţional săsesc. Programul complet aici.

festivalul-interna-ional-zilele-muzicii-la-oravita-edi-ia-a-ix-a-i127372Festivalul Internaţional Zilele Muzicii la Oraviţa ne aşteaptă cu ediţia a IX-a până pe 15 august 2016. Sâmbătă, 13 august, ora 19.00, la Grădina de tir are loc Spectacolul Muzică în Grădina de tir, duminică, 14 august 2016, ora 19.00 la Teatrul Vechi ”Mihai Eminescu” se desfăşoară Recitalul participanţilor la cursurile de măiestrie de canto, iar luni, 15 august 2016, ora 19.00, la Biserica Romano-Catolică vom putea asculta Concertul Ave Maria. Teatrul Vechi este primul teatru din România, construit în anul 1817, după macheta Burgtheater‐ului din Viena.

MAMAIA-110-ANI-NOU-3Pe litoral se sarbatoreste Ziua Staţiunii Mamaia – 110 ani, ocazie cu care  luni, 15 august, începând cu ora 20:00, scena de la Piaţeta Cazino va găzdui un spectacol de teatru, muzică şi dans. În acelaşi timp, cu ocazia Zilei Marinei, tot luni, între orele 13.00-15.00, avem ocazia de a participa la jocuri şi concursuri marinăreşti în Portul Tomis din Constanţa. Cu ocazia Zilei Marinei, la Brăila, duminică, 14 august, între orele 9.00-13.00, putem admira o Expoziţie de nave militare fluviale, tehnică şi armament, dar şi participa la ateliere interactive, organizate pe Faleza Dunării de Comandamentul Flotei, iar la Tulcea, duminică, 14 august, între orele 10.00-14.00, va avea loc Ziua Porţilor Deschise în Portul Militar Tulcea.  Duminică, 14 august, între orele 20.00-22.00, avem un spectacol de muzică populară, în Portul Turistic Mangalia.

gaudeamusTotodată, cea de a VIII-a ediţie a Târgului GAUDEAMUS Litoral, organizat de Radio România-Centrul Cultural Media şi Radio Constanţa revine  la Mamaia (Piaţeta Perla), până pe 15 august 2016, cu o oferta editorială generoasă. Zilnic, între orele 15.00 şi 23.00, o mare de cărţi şi un program variat de evenimente (lansări de carte, proiecţii de filme, prezentare de modă şi momente muzicale, concursuri cu premii, tombola GAUDEAMUS) îi aşteaptă pe constănţeni, dar şi pe noi ceilalţi, dacă ne aflăm la mare şi iubim cartea, pentru o doză estivală de cultură.

Citește și ”Te așteptăm în librărie!” O invitație la cărți deschise pentru minți deschise!

tulceaTulcea celebrează în perioada 14-15 august, Zilele Municipiului Tulcea, când Centrul civic şi Faleza din oraş se transformă într-o oază de bună-dispoziţie cu multe spectacole, expoziţii şi diverse alte manifestări, cum ar fi un Târg al Meşteşugarilor. În fiecare seară, pe Faleza Dunării au loc spectacole şi concerte, iar luni seara, de Sfânta Maria, la ora 23.45, Zilele Tulcei se vor încheia cu un foc de artificii, tot pe faleză.

borsecLa Borsec are loc Festivalul Zânelor, un festival ce promovează Poiana Zânelor din Borsec (un anasamblu de izvoare minerale amenajate sub formă de bazine în aer liber). Vineri, 12 august 2016 la ora 18.00, pe Scena de lângă Poarta Ornamentală a Staţiunii Borsec au loc deschiderea festivă şi programe pentru copii. Urmează muzică şi dans şi la ora 21,30 începe Marşul cu torţe şi lumânări către Poiana Zânelor, unde se lasă cu foc de tabără şi muzică pentru Zâne – cu colaborarea Ansamblului Cygnini. Sâmbătă, 13 august 2016, între orele 10.00-12.00 Zânele ne ghidează la izvoare.

argesArgeșenii și muscelenii sunt invitați la Festivalul Internațional de Fanfare și Majorete – ediția a VII-a, manifestare organizată sub egida ”Sărbătorilor Argeșului și Muscelului”, care țin până în data de 03 septembrie, la Piteşti. Duminică, 14 august la ora 18.00 are loc o paradă a fanfarelor pe traseul Teatru Al Davila – Piata V. Milea, iar la ora 19.00, au loc concertele fanfarelor participante la Festivalul Internațional de Fanfare și Majorete (din UNGARIA, POLONIA, BULGARIA, Fanfara Valahia GIURGIU și Fanfara Argeşul PITEȘTI).

Someș-2021Pe malul Someșului, la Cluj-Napoca, în cadrul manifestării Someş 2021 – Sunt Riveran, au loc demonstrații cu tunul de apă al pompierilor de la ISU, tiroliană peste Someș, campionat de table, un ….târg de purici” pentru animale de companie (schimb de accesorii pentru acestea) și ateliere creative. Evenimentul se va desfășura pe plaja Grigorescu şi lângă spațiul „La Butuci”.

afis-folk-modificat-oreÎn perioada 12-14 august, Târgu-Jiu va fi gazda celei de-a XV-a ediții a Festivalului Național de Folk și Baladă ”Poarta Sărutului”. Anul acesta, festivalul se va desfășura pe parcursul a doar două zile (12 şi 14 august, de la ora 19.00, la Teatrul de Vară), pentru respectarea zilei de 13 august ca zi de doliu național. Duminică, 14 august 2016 are loc Gala Laureaţilor. Printre cei care vor susţine recitaluri se află Emeric Imre, preşedintele juriului, Ducu Bertzi, Vasile Şeicaru.

Un weekend minunat!

Citește și Ansamblul monumental Calea Eroilor din Târgu Jiu intră în patrimoniul UNESCO

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture