Propuneri de weekend: 1-2 octombrie 2016

Sincer, nu prea mă interesează cum este vremea în cursul săptămânii, dar în weekend e musai să fie frumos! Altfel, mi se pare destul de trist…Haideţi să vedem pe unde putem merge în acest weekend!

RuralFest 2015 (68)Dacă săptămâna trecută, oraşul Sfântu Gheorghe a găzduit Chocofest, în acest weekend, are loc Târgul de Toamnă, care se desfăşoară în Piaţa Libertăţii. La târg participă meşteri populari, producători tradiţionali din împrejurimi, care realizează produsele specifice zonei (cozonac secuiesc, castane prăjite), în mod tradiţional. Scopul acestuia este de a evoca şi recrea atmosfera tradiţională a târgurilor secuieşti.

cibinfestÎn acelaşi timp, târgul include două festivaluri gastronomice şi un program artistic. Serile sunt dedicate concertelor, iar sâmbătă se vor desfăşura Parada Cârnaţilor şi Festivalul verzei, dar şi un concurs de sarmale, la care s-au înscris echipe de bucătari profesionişti şi amatori din România şi Ungaria. Ziua de duminică va fi consacrată în mare parte muzicii şi dansurilor populare, pe scena din centrul oraşului. Pe toată durata târgului vor fi organizate ateliere şi jocuri pentru copii.

festivalul-beriiDe câteva zile a început şi cel mai distractiv festival al Sibiului, CibinFEST, ce a revenit şi anul acesta pentru a ne oferi o atmosferă incredibilă, bere rece şi spumoasă şi delicatese culinare în Piaţa Mare din Sibiu, unde vom putea trăi spiritul bavarez. Bucuria este reîntregită de parcul de distracţii.

De bere avem parte şi la Cluj-Napoca, în Piaţa Unirii, cu ocazia Herbstfest 2016, Festivalul de toamnă al economiei germane, unde ne aşteaptă şi Târgul Meşteşugarilor tradiţionali. Organizatorii au pregătit un program divers: de la concerte live şi dansatori profesionişti, show-uri de modă, demonstraţii de dresaj canin, mini-golf şi playground pentru cei mici, până la expoziţii şi concursuri cu premii.

bereNici Bistriţa nu se lasă mai prejos, unde a început Bistritzer Oktoberfest 2016 – Festivalul Berii de la Bistriţa, ce re loc în Piaţa Culturii (în faţa Palatului Culturii). Bistriţenii şi nu numai, au parte de multă bere, cârnaţi bavarezi, plăcinte, ştrudel şi alte produse specifice sărbătorii berii. Organizatorii au pregătit concerte, muzică şi dansuri cu ansambluri folclorice, fanfare, parade, jocuri şi concursuri cu premii în halbe de bere.

oiFestivalul Oierilor Zărneşti 2016 – Târgul de produse tradiţionale, o sărbătoare câmpenească ce marchează încheierea ciclului pastoral – prin coborâtul oilor de pe munte, ne aduce în prim plan unul dintre cele mai vechi obiceiuri tradiţionale din zonă, şi anume „Răvăşitul Oilor”, moment în care oile coboară de la munte. Nu vor lipsi buna dispoziţie , muzica şi dansurile tradiţionale. Locaţie: Tohanul Nou.

ravasit-oiŞi Bran are parte de o sărbătoare similară, cel mai vechi şi reprezentativ festival al zonei. „Răvăşitul Oilor” – Festivalul brânzei şi al pastramei Bran 2016 se desfăşoară pe Platoul Inima Reginei, unde au loc expoziţii cu degustare, vânzare produse tradiţionale şi produse de artizanat. De asemenea, brănenii se vor bucura de muzică populară.

targ miere8Un eveniment dulce, mai precis cel mai dulce târg din Banat, are loc la Timişoara: “Târgul de Miere”. Acesta se desfăşoară la Muzeul Satului Bănăţean, deschiderea oficială având loc în data de 1 octombrie, la orele 10:00.  Nu vor lipsi produsele obţinute din diferite combinaţii de miere cu miez de nucă sau cu sâmburi de caise. Programul artistic va fi susţinut de Ansamblul folcloric „Cununa Timişului”. Intrarea este liberă.

afis_mareTârgul de Toamna Produs în Bucovina promovează în acest an „Cămara bucovineană” pe esplanada Iulius Mall din Suceava, cu produse tradiţionale specifice zonei. Târgul anual de prezentare a produselor tradiţionale bucovinene este organizat de Consiliul Judeţean Suceava în colaborare cu  Asociaţia “Produs în Bucovina”.

strada-artelor-2016-14727194134290-resizeÎn Ploieşti are loc Strada Artelor, un eveniment conex al Festivalului de fotografie “Secvenţe”, prin care suntem invitaţi să ne bucurăm de două zile pline de culoare, voie bună şi mai ales, de artă. În perioada 1 – 2 octombrie, pe scările Palatului Culturii din Ploieşti participă diverşi artişti artizani, care ne vor încânta cu pictura, arta manuală, produsele artizanale, muzică, teatru, dans. Ajuns la a patra ediţie, Festivalul de fotografie “Secvenţe” este un eveniment internaţional, ce îşi propune să aducă în atenţia publicului importanţa şi frumuseţea artei fotografice.

La Arad are loc Festivalul Toamnei cu spectacole folclorice şi mii de porții de zacuscă, ce îi așteaptă pe arădeni sâmbătă, pe Baza Constructorul de pe mal.

bucŞi noi, bucureştenii avem parte de un târg al toamnei. Târgul Bucureştilor 2016, ce se desfăşoară în Piaţa Constituţiei, se doreşte o sărbătoare a recoltei, a meşteşugurilor, a artei şi a tradiţiilor româneşti autentice. Târgul este deschis vineri între orele 16:00 – 22:00, sâmbătă între orele 8:30 – 22:00 şi duminică între orele 8:30 – 21:00. La târg găsim produse şi obiecte tradiţionale, precum: ceramică, sculpturi în lemn şi os, ţesături, covoare, îi, costume, păpuşi, măşti şi preparate culinare: prăjituri de casă, cozonaci, turtă dulce, plăcinte, baclava. După amiază avem parte de un program artistic de folclor românesc. Accesul este gratuit.

Un weekend minunat!

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture