Previziunile anului 2018 în turism

Turismul este un domeniu extrem de dinamic și care depinde atât de fluctuațiile economice pe plan mondial, care se reflectă inclusiv în puterea de cumpărare a turistului, cât și de evenimentele politice care pot influența circulația dintr-un stat în altul.

Pe acest fond internațional mai puțin stabil, România pare să suscite tot mai mult interesul pentru cei dornici de a petrece o vacanță la noi în țară.

Celebra editură de ghiduri de călătorie Lonely Planet consideră că Transilvania va reprezenta una dintre Top Zece Destinații de Iarnă de vizitat în anul 2018, insistând asupra orașelor Brașov și Sighișoara.

În același timp, și București va cunoaște un trend ascendent de turiști, fiind poziționat pe locul 4 în Europe Backpacker Index pentru anul 2018, clasament destinat tinerilor «backpackers”, adică cu rucsacul în spate, care ia în considerare costul celui mai ieftin hotel care se află într-o zonă decentă, prețul a 2 călătorii cu transportul în comun / zi, dar și al unui obiectiv turistic major, trei mese pe zi și trei beri sau vinuri locale ori un desert și o cafea pentru cei care nu consumă băuturi alcoolice.

Anul 2018 va fi preferat și pentru turismul balnear și de SPA, domeniu în creștere pe plan global, una dintre destinațiile căutate fiind Ungaria, cu stațiunea balneară Hajduszoboszlo. În România s-au făcut foarte multe investiții în zona privată, ceea ce a condus și la creșterea calității serviciilor, astfel că stațiunile balneare românești vor cunoaște un grad de ocupare mai ridicat decât în anul 2017.

Se va dezvolta și sectorul de ”luxury travel”, deoarece există deja o preferința pentru astfel de călătorii, datorită faptului că turiștii sunt dispuși să cheltuiască mai mult pentru a se caza în locații de lux, în detrimentul vacantelor de tip ”low budget”, cu accent pe destinațiile exotice.

Pentru cei care lucrează în instituțiile și autoritățile publice, vestea bună este că vor beneficia, pană la 30 noiembrie 2018, de indemnizație de vacantă, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 de lei pentru fiecare salariat, potrivit unei hotărâri de aprobare a normelor metodologice de aplicare a ordonanței de urgență.

Anul 2018 este declarat și Anul de turism Europa – China, ceea ce reprezintă o oportunitate de a spori vizibilitatea Europei ca destinație de vacanță pentru chinezi.

În general, segmentul turistic continuă să înregistreze creșteri vizibile, depășind rezultatele economice la nivel mondial. Experiențele turistice sunt mult mai importante decât acumularea de bunuri materiale, iar creșterea frecvențelor zborurilor interne și externe, precum și posibilitatea achiziționării online de cazări de pe platformele de rezervări ori comparatoarele de prețuri vor contribui la atingerea acestui deziderat. De unde se și observă creșterea vacanțelor de tip DIY (do it yourself).

Având în vedere că începutul de an este unul în care ne facem planuri, ar trebui deja să ne orientăm spre ofertele de early booking ori măcar să alegem destinațiile în care vrem să mergem în 2018 pentru că în a doua jumătate a lunii februarie are loc Târgul de Turism al României și e bine să profităm de reducerile care vor fi pe perioada târgului, care va avea loc la Romexpo.

Va doresc vacanțe frumoase, din care să veniți cu cele mai interesante povești de călătorie!

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

1 Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture