Previziunile anului 2017 în turism

Am văzut cum a evoluat turismul în anul 2016, ceea ce ne-a făcut mai optimişti, în ciuda unor evenimente negative, tendinţa în acest domeniu fiind în creştere atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă.

Raportându-mă la România, ar trebui să fim fericiţi că în 2016 s-au mărit plajele de pe litoralul nostru cu 33 de hectare în Mamaia, Constanţa şi Eforie, ceea ce va duce în 2017 la creşterea cererii pentru vacanţe pe ţărmul românesc al Marii Negre. Amintesc şi faptul că, începând cu sezonul estival 2017, Blue Air va introduce noi zboruri cu plecare de pe Aeroportul Constanţa: spre Cluj şi Timişoara (cu frecvenţa de 2 zboruri / săptămâna), Iaşi, Oradea (1 zbor / săptămână), Roma, Paris, Milano, Stuttgart şi Bratislava sau Varşovia, fiind menţinute pe perioada verii zborurile charter Constanţa – Tel Aviv (3 zboruri / săptămâna) şi vor fi introduse chartere spre Beirut şi Bruxelles.

Nici Delta Dunării nu este de ocolit, după creşterea spectaculoasă cu circa 30% a turiştilor veniţi să petreacă câteva zile în Deltă, mă aştept la mult mai mulţi turişti în această rezervație minunată a Biosferei, a treia zonă din lume ca biodiversitate, după Marea Barieră de Corali și Bazinul Amazonului.

Festivalul Borsului de Peste Delta Dunarii (531)

Timişoara şi Iaşi au rute aeriene directe cu Bucureşti cu companii low cost la tarife mai mici decât biletele de tren, aşa că prevăd o creştere a turismului de leisure pentru city breakuri interne, pe aceste destinaţii, dar mai ales pe segmentul de business.

Având în vedere că Transilvania s-a aflat pe primul loc în clasamentul celor mai atractive regiuni din lume de vizitat în 2016, recomandate de către Lonely Planet, în mod sigur va creşte în continuare turismul în această regiune, în special în zona cetăţilor fortificate. Să nu uităm că unele sunt deja în patrimoniul UNESCO, cum sunt siturile rurale Prejmer, Viscri, Biertan ori Saschiz.

În vederea creșterii incoming-ului de pe cea mai mare piață generatoare de turiști din lume – China, A.N.T a depus eforturi pentru a încheia cu Ministerul Afacerilor Externe și Asociația Națională a Agențiilor de Turism un protocol de colaborare în vederea facilitării vizelor cetățenilor chinezi.

Citeşte şi Obiectivele din România incluse în patrimoniul mondial Unesco

Tot mai multe rute noi introduse de companiile aeriene low cost vor duce la creşterea turismului pe destinaţiile respective, de exemplu, de pe aeroportul din Cluj una dintre aceste companii deschide zboruri către Londra –  Luton, Larnaca, Nisa şi Hamburg din primăvara-vara 2017. Mai mult decât atât, unele companii cresc frecvenţele pe rute deja existente, datorită cererii mari, cum este pentru Dublin.

Citeşte şi Cu Blue Air spre Aeroportul Luton: orar de zbor, legături spre Londra şi alte informaţii

În acelaşi timp, tot mai mulţi români ce merg în străinătate în scop turistic aleg vacanţe în destinaţii exotice, inclusiv iarna. Nici circuitele sau mini circuitele de oraşe nu sunt de neglijat. În 2017, litoralul românesc, Grecia şi Bulgaria vor rămâne principalele destinaţii pentru turismul de masă.

Ca alegeri externe, Grecia va creşte şi pentru alte destinaţii, cum este Atena, având în vedere intrarea pe piaţă a unei companii low cost pe această rută (Ryanair), încă din primăvara lui 2016, cu frecvenţă zilnică, care a oferit nişte preţuri avantajoase la biletele de avion, dar şi cererea pentru Portugalia va creşte, ţinând cont de reintrarea pe piaţa operatorilor aerieni pe această destinaţie (zbor spre Lisabona) a unui vechi jucător din industrie – Tap Portugal, aşa că din luna lui Cuptor prevăd o creştere a numărului de vacanţe petrecute în această ţară. De menţionat că Insulele Azore au fost poziţionate pe locul 3 în Best in Travel Regions 2017, de ghidul Lonely Planet şi avem câteva agenţii de turism care ofertează către această destinaţie.

Bulgaria va rămâne, însă, vedetă pentru clasa low şi medium, în special pentru că este o destinaţie foarte apropiată de România şi pentru că are un litoral mai mare ca al nostru, de aproximativ 370 de kilometri, dacă ne gândim doar la vacanţele la mare. Însă Bulgaria are şi o climă mai blandă ca a noastră şi este o destinaţie pentru 4 anotimpuri, chiar şi cu un mare potenţial balnear şi de SPA (numără mai mult de 700 izvoare minerale), ca să nu mai vorbim de infrastructura hotelieră mult mai dezvoltată şi serviciile mai accesibile faţă de ale noastre. De exemplu, în Bulgaria există multe hoteluri care oferă inclusiv servicii ultra all inclusive, cu un meniu mai bogat, iar pe litoralul românesc sunt în jur de douăzeci de hoteluri ce oferă servicii all inclusive (cum sunt cele din Venus, Eforie Nord, Mamaia, Saturn, Jupiter).

În concluzie, atât în ceea ce priveşte România, cât şi destinaţiile externe, continuă să crească turismul de tip city-break, având în vedere călătoriile facile în interiorul Uniunii. Turistul a devenit mai educat, din punct de vedere turistic, mai umblat şi vrea să viziteze cât mai multe locuri într-un timp cât mai scurt. Acest trend dinamic al lumii în care trăim, de a face cât mai multe lucruri într-un timp cât mai scurt, se resimte şi în sectorul turistic, iar 2-3 zile de evadare din cotidian poate constitui alegerea ideală. Pentru cei care vor să facă city-break-uri, sfatul meu este să îşi cumpere din timp biletele de avion. Cu câteva luni înainte de data stabilită pentru concediu, acestea pot fi extrem de mici, poţi ajunge să îţi iei bilet de avion pentru Londra sau Milano, de exemplu, dus – întors, cu doar 10 euro, iar variante de cazare la preţuri avantajoase sunt destul de multe. Sunt soluţii şi dacă nu vrei să plăteşti o cazare, poţi face excursii de o zi cu avionul, one day trip by plane, unde ai parte de ghid specializat şi ocazia de a lua prânzul la Londra, de exemplu, ori la Milano, plecând de dimineaţă şi întorcându-te seara.

Aş vrea să demitizăm faptul că pentru a călători ai nevoie de bani mulţi. Dacă ai un transport ieftin până ajungi la o anumită destinaţie, acolo te poţi plimba pe jos vizitând cât mai multe obiective turistice. Inclusiv cazarea o poţi găsi la preţuri bunicele, dacă nu la hoteluri, la apart-hoteluri sau la apartamentele în regim hotelier, o tendinţă ce a început deja în ultimii ani să fie răspândită şi la noi, găsind multe astfel de locaţii mai ales în Bucureşti, un oraş care deja promite ca destinaţie de city break pentru turiştii străini veniţi să viziteze capitala.

Totodată, recomand celor care preferă city break-urile în marile oraşe să aleagă perioadele mai puţin aglomerate din an, adică cele în afara sezoanelor de business când au loc diferite conferinţe. Excluzând sărbătorile, vara şi iarna sunt cele mai potrivite perioade pentru turismul de city-break în oraşele mari, cele mai căutate destinaţii fiind Viena, Roma, Budapesta, Amsterdam, Londra, Barcelona, Praga cu Atena şi Milano care vin din urmă.

Şi pentru că începutul de an este unul în care ne facem planuri, putem deja să profităm de ofertele de early booking ale agenţiilor de turism ori măcar să alegem destinaţiile în care vrem să mergem în 2017 pentru că ne aşteaptă Târgul de Turism al României cu o ediţie timpurie în februarie şi e bine să profităm de reducerile care vor fi pe perioada târgului, ce se va ţine la Romexpo (între 16-19 februarie 2017).

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

2 Responses

  1. 3 January, 2017

    […] Citeşte şi Previziunile anului 2017 în turism […]

  2. 18 January, 2017

    […] cum menţionam în Previziunile din turism în 2017, sunt optimistă că anul acesta vom avea un an bun în ceea ce priveşte incoming-ul şi tot mai […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture