Piețe de Crăciun celebre în Europa
Bucuria sărbătorilor de iarnă nu ar fi completă fără fermecătoarele piețe de Crăciun care ne încântă cu atmosfera specifică acestora. În general, piețele și târgurile de Crăciun își deschid porțile din mijlocul lunii noiembrie și până în noaptea de Anul Nou.
În Viena, piața din fața Primăriei (Rathausplatz) devine un loc neîncăpător de mulțimea care admiră și cumpără decorațiuni și dulciuri, fiind cea mai vizitată piață din Europa, având o vechime de peste 700 de ani. Dacă vreți să simțiți cât mai devreme atmosfera de Crăciun și să cumpărați din timp cadouri e bine să știți că această piață este amenajată pentru sărbători încă de la jumătătea lunii noiembrie. Copiii vor fi încântați de mulțimea de globulete care împodobesc parcul Primăriei într-un spectacol de lumină grandios. Decorațiuni pentru brad, obiecte confecționate manual, iesle tradiționale, produse din ceramică și sticlă lucrate cu multă artă atrag mulțimea de vizitatori din toate colțurile Vienei și nu numai.
În piața Maria Theresien (Maria-Theresien-Platz), vă veți putea încălzi cu o cană cu vin fiert în satul ad hoc al lui Moș Crăciun, unde sunt amplasate peste 60 de căsuțe care expun articole populare dintre cele mai diverse, potrivite pentru a constitui un cadou de sărbători. Nu ratați nici Piața de Crăciun de la Palatul Schonbrunn, de unde puteți să achiziționați produse tradiționale, jucării și figurine din lemn, păpuși și lumânări parfumate. În curtea de onoare a Palatului, unde se desfășoară târgul de sărbători, într-o ambianță imperială, puteți cumpăra cele mai interesante cadouri pentru copii chiar din atelierul de Crăciun.
Praga se mândrește cu Piața Wenceslas, animată mai mult că oricând în zilele de Crăciun, localnicii și turiștii din toate colțurile lumii savurând mâncărurile tradiționale cehesti alături de halbele de bere, vin fiert și cozonac, cum ați putea să nu ajungeți aici?… Lumânări parfumate, obiecte din ceramică, jucării din lemn și ornamente de iarnă se găsesc pe gustul tuturor.
Nici piața de Crăciun din Dresda nu se lasă mai prejos, fiind cunoscută încă din 1434, sub numele de Striezelmarkt, care provine de la o prăjitură nemțească pregătită cu această ocazie. Aceasta se află în centrul istoric al orașului și reprezintă una dintre cele mai vechi piețe de Crăciun din Germania, care adună anual circa 2 milioane de vizitatori. Cine s-ar fi gândit că la origine, în locul ei a fost o piață de carne? Astăzi, romantică și festivă, piață îmbie trecătorii să cumpere jucării, decorațiuni confecționate manual, produse din ceramică, suporturi de lumânări decorative, produse de patiserie și turtă dulce, precum și alte obiecte tradiționale. Și dacă tot aminteam de prăjitură celebra numită Striezel, aceasta este preparată cu fulgi de migdale și stafide, numai puțini bucătari cunoscând secretul preparării ei. Piesa de rezistență a pieței o constituie Piramida de Crăciun care se află în centrul acesteia, înaltă de 14 metri și decorată cu ornamente de iarnă, oameni de zăpadă și îngeri. O cutiuță poștală roșie așteaptă copiii să strecoare scrisorele pentru Moș Crăciun.
Germania este cunoscută, dealtfel, pentru multitudinea piețelor de Crăciun, una mai frumoasă ca alta, mai ales datorită faptului că își păstrează tradițiile, find vizitate anual de 2-3 milioane de oameni.
O altă celebră piață de Crăciun din lume este tot din Germania, Piața din Nuremberg, oraș cunoscut că și capitala jucăriilor. Nu se putea să nu existe aici un Crăciun al copiilor, unde un personaj care îl întruchipează pe copilul Isus se plimbă alături de alți copii cu stele și luminițe de Crăciun, iar piața este deschisă de către Îngerul Crăciunului. Îngeri lucrați manual, figurine confecționate din nuci, prune uscate și smochine care protejează casa dacă sunt puse la ferestre, cârnați bavarezi și turtă dulce în felurite forme încânta orice trecător.
Un brad imens împodobește piața de Crăciun din Frankfurt, vizitată anual de peste trei milioane de turiști, iar cea din Augsburg din față primăriei se bucură de un spectacol al îngerilor fascinant. În piața din centrul istoric al orașului Leipzig, are loc o paradă a minerilor, iar cele câteva sute de standuri amenajate annual vă vor îmbia cu o varietate de produse tradiționale, ca și la piața de Crăciun din Munchen, inaugurată prima dată în secolul al XVII-lea, al cărei brad uriaș de peste 30 de metri înălțime se ridică în fiecare an în față primăriei din Marienplatz, unde poți savura un vin fiert cu scorțișoară, dar și deliciosul cârnat “wurst”.
Piața de Crăciun din Aachen ispitește copiii cu bomboanele lucrate manual și turtă dulce Printen, condimentată cu scorțișoară, devenită un simbol al orașului. În piețele de Crăciun din Berlin veți fi îmbiați cu vin fiert și castane coapte, iar copiii se pot bucura de jucării și globulețe multicolore pentru împodobirea brazilor. Merită să vizitezi atât târgurile din Alexanderplatz și Potsdomerplats, dar și Piața Gendarmenmarkt, de unde puteți cumpăra figurine din lemn cioplit, broderii și alte produse tradiționale.
Piața de Crăciun din Copenhaga adună turiștii în parcul de distracții Tivoli Gardens în fiecare an, sutele de pomi și luminile specifice de sărbători inundă parcul într-un joc al imaginației. Bucuria deopotrivă a adulților și copiilor o reprezintă lacul transformat într-un uriaș patinoar. Păpușile confecționate din lemn, produsele realizate din porțelan, ornamentele pentru pom și articole lucrate manual vă vor face cu ochiul, iar vinul fiert danez amestecat cu lichior și condimente, denumit glögg, vă va pune sângele în mișcare…
Dacă alegeți Italia ca destinație pentru Crăciun, vizitați Piața cea mai romantică din Roma, Piața Navona, care găzduiește cea mai mare piață de Crăciun din această țară. Un loc încântător care atrage turiștii ca un magnet și în zilele sărbătorilor de iarnă pentru a alege cadouri pentru familie și pentru alte persoane dragi. Atmosfera de poveste este întregită de dulciuri apetisante de unde puteți alege dintre mere coapte caramelizate, tort și nuga cu migdale și miere.
Piaţa de Crăciun londoneză Winter Wonderland din Hyde Park, este considerată una dintre cele mai spectaculoase destinaţii cu ocazia Crăciunului. Winter Wonderland este deschisă chiar din noiembrie şi ţine până pe la începutul lui ianuarie anul următor, aşa că este timp suficient pentru a da o raită prin ea, însă, de mai multe ori, pentru că include și un parc de distracţii. Neapărat să hoinăriți mai mult timp în Piaţa Îngerilor şi în Satul Bavarez. Angels Market este un adevărat paradis al dulciurilor, de toate felurile şi culorile. De la bomboane, acadele, turtă dulce, ciocolată, prăjituri, fructe confiate sau proaspete şi până la fântâna de ciocolată, toate vă vor face cu ochiul, iar pe lângă aceste delicatese veți întrezări cârnaţi englezeşti şi nemţeşti şi bere la draft, chiar dacădestul de scumpă, la vreo 5 lire, dar mai contează de Crăciun?
Citește si Târgurile de Crăciun din Viena şi Budapesta
Faţă de pieţele noastre de Crăciun, atenţia este canalizată pe distracţie, pe gustări, pe băut de bere şi vin fiert şi mai puţîn pe cumpăraturi specifice sărbătorilor de iarnă. Decorurile sunt fantastice peste tot și veți simţi atmosfera de poveste care învăluie spiritul Crăciunului într-un astfel de loc. London Bridge City Christmas Market și Southbank Centre Winter Festival sunt alte piețe de Crăciun din Londra pe care puteți să le vizitați.
Sfatul meu este să vă bucurați de târgurile de Crăciun până se lasă seara, deoarece efectul creat de lumini este spectaculos la lăsarea întunericului, pentru ca să simțiți din plin de magia sărbătorilor de iarnă.
Indiferent care vor fi piețele și târgurile de Crăciun alese pentru a face cumpărăturile de sărbători ori pentru a intra în spiritul Crăciunului, atmosfera de magie vă va pătrunde cu siguranță în suflet!