Pensiunea Danciu, un loc binecuvântat în Apuseni
Munți frumoși, imagini de vis, atracții turistice de prim rang, pensiuni minunate cu oameni calzi și ospitalieri, așa pot spune despre ceea ce am văzut și întâlnit în județul Alba. Aproape că am uitat de Valea Prahovei, mult prea bătătorită și aglomerată.
Cu ocazia Târgului Național de Turism Rural de la Albac – 2013, la care am participat cu mare bucurie, ne-am cazat la Pensiunea Danciu din comuna Gârda de Sus, având în vedere că în Albac nu mai puteai arunca un ac, atât de mult a fost asaltat de oameni din toată țara pentru a lua parte la eveniment.
Cum ajungi la Pensiunea Danciu
Din Albac și până în Gârda de Sus nu sunt decât 14 kilometri pe care îi parcurgi prin Cheile Albacului, așa că drumul este o reală plăcere.
Și acum, când scriu aceste rânduri îmi amintesc de zilele minunate petrecute la pensiune și pe acele meleaguri și îmi doresc să pot reveni cât mai curând!
Pensiunea Danciu se află chiar la intrarea în Gârda de Sus, cum treci podul peste pârâul Gârda, un mic afluent al Arieșului, venind dinspre Albac, pe partea dreaptă, imediat după pod.
Structura pensiunii
Mai întâi îți iese în cale restaurantul cu bar al pensiunii cu minunatele sale bucate, ce are şi un magazin la parter, după care se întinde o curte cu o parcare generoasă, înfățișându-se și pensiunea oarecum atipică, având în vedere că a fost construită în mai multe etape succesive, fiind formată din două corpuri de clădiri alipite, dar tocmai acesta este farmecul ei.
Dispusă pe un etaj, ai de parcurs un labirint pentru a ajunge la camera care îți place mai mult, fie că vrei una spațioasă sau una mai mică și mai cochetă.
Pensiunea este clasificată la trei margarete (eu i-aş da mai mult) şi dispune de 12 camere decorate diferit, dar îmbinându-se armonios, având baie proprie cu cabină de duş.
În pensiune există și o bucătărie în toată regula, dotată cu tot ceea ce este necesar, dar și cu o sală de mese imensă, ce poate fi folosită și ca sală de conferințe sau alte întruniri. De asemenea, pensiunea dispune şi de saună.
În curte se află şi un foişor cu grătar, un balansoar şi un loc de joacă pentru copii.
Pensiunea are un farmec aparte, piatra de rău și lemnul, dar și multitudinea de flori viu colorate, conferindu-i o imagine rustica ce se completează perfect cu mediul înconjurător.
Dar cum arată camerele?
Dacă pensiunea nu este ocupată 100%, aveți posibilitatea să vă alegeți una dintre ele, care vă place mai mult. Nouă ne-a fost destul de greu, fiindcă toate sunt frumoase. Culorile tomnatice calde te îmbie la odihnă. Peste tot predomină lemnul, de la mobilier la parchet, iar baia este foarte elegantă, ca și camera, dealtfel.
Camerele sunt dotate cu un dulap, noptiere, pat, canapea extensibilă, după caz şi TV.
Din cameră ieșeam pe balcon pentru a mă întâlni cu soarele ce își făcea loc printre crengile copacilor, în susurul apei pârâului din apropiere….Cât de minunată poate fi o dimineață începută astfel?
Am apreciat preșurile țărănești de pe podeaua din lemn, lucrate chiar de bunica proprietăresei, la războiul de țesut.
Dar ce remarci mai mult este curățenia care domină întreaga pensiune. Nici urmă de praf, iar perdelele strălucesc în bătaia soarelui! Și dacă vă mai spun că la început de septembrie caloriferele mari izbuteau să încălzească atât de bine, pentru ca somnul să fie profund și odihnitor, sigur vă puteți imagina cât de bine ne-am simțiți noi aici.
Restaurantul
Ce să vă mai povestesc şi de mâncarea de la restaurant, o să vă fac prea mare poftă, dar nu mă pot abţine…Traista moțului, plăcintă cu brânză pe lespede din piatră (pe care o ţin la încălzit în cuptorul de pizza), brânză topită cu ou sunt bucate deosebite pe care nu cred să le mai găsiți prin alte părți. Pâinea de casă coaptă în propria brutărie, untul, siropul din fructe de pădure și dulcețurile făcute și ele în casă te îmbie să le testezi și să rămâi fără să vrei cu acel gust aparte pe care nu îl regăsești la produsele cumpărate, suficient cât să vrei să te întorci să le mai guști măcar o dată!
Și toate acestea se servesc într-o atmosferă de poveste, cu trăistuțe lucrate de moți, șervete taraneti peste mesele din lemn, ștergare pe pereți, farfurii și vase din ceramică, decorurile autentice transmițându-ți, parcă, din frumusețea locurilor, relaxându-te total și uitând de orașul aglomerat în care locuiești.
Despre proprietari ce aș putea povesti? Cel mai mult se ocupă de pensiunea doamna Danciu, învățătoare, un suflet inimos și sensibil, plin de viață și cu har, având un dar deosebit de a-ți insufla optimism.
Având în vedere terenul generos pe care este ridicată pensiunea, proprietarii locuiesc într-o casă aflată în spatele acesteia, în diagonală, dar care respectă aceleaşi elemente de construcţie. Tot în spatele pensiunii se află o mică fermă, dar nu vedeți sau auzi altceva decât ciripitul păsărelelor și florile multicolore. Și încă ceva: un cer înstelat noaptea cum nu am mai văzut nicăieri în viața mea!
Cu drag vă povestește doamna Danciu de obiceiurile de sărbători ale moților, de tradițiile ce s-au perpetuat în timp, de sat și de locurile învecinate, astfel că veți avea impresia că ați trăit o fărâmă de viață alături de acești oameni, într-un peisaj mirific. Sărbătorile de Crăciun ori Revelionul cred că sunt deosebite aici şi cum s-ar putea altfel în Parcul Natural Apuseni?
Atracţii turistice în zonă
Am aflat atâtea povești și lucruri minunate, că mi-ar trebui zile să le aștern pe hârtie…
Unele dintre ele vi le voi povesti la momentul potrivit, când veți afla și de atracțiile turistice pe care le puteți vizita fiind cazați la pensiunea Danciu: Pesterea lui Ionele (1-2 km) și Ghețarul de la Scărișoara (9-10 km), la care se poate ajunge prin Cheile Ordâncuşii. Pentru doritorii de ski, se poate ajunge la partia de ski din Arieşeni Vârtop, cu o lungime de 780 de metri. Nici Gheţarul Vârtop ori Peştera Urşilor nu sunt departe.
Am plecat cu regret, am plecat dorindu-mi să mai rămân, am plecat cu dorința puternică de a mă reîntoarce.
Se spune că viața este prea scurtă pentru a te întoarce de două ori în același loc, dar a te întoarce într-un loc de poveste, într-un loc în care te-ai simțit bine, înseamnă, de fapt, a adauga vieții alte clipe minunate care să-ți umple sufletul de frumos!
De reținut:
Adresa: Gârda de Sus, Str. Centru nr. 51, judeţul Alba, tel.: 0763 131.329; 0258 778.006
Traseu din București: București-Sibiu-Alba Iulia-Abrud-Albac-Gârda de Sus (pe DN75) sau București-Piteşti-Râmnicu Vâlcea-Horezu-Târgu Jiu-Defileul Jiului-Petroşani-Hunedoara-Deva-Câmpeni-Gârda de Sus (drumul e mai lung, iar în defileu e foarte prost, dar frumos…). Noi am ales această ultima variantă la întoarcere pentru a vizita Mănăstirea Prislop, unde se află mormântul Părintelui Arsenie Boca
Este noua pensiunea?Arata grozav ! Dar cred ca si pretul este tot pe masura, nu-i asa?
Ai sa ramai surprinsa…Pensiunile din judetul Alba sunt minunate, iar pretul pe camera/noapte nu depaseste 100 de ron cu mic dejun inclus…Si uite cum arata! Si ce mancare grozava!
Am fost si eu in zona, dar doar iarna, cu baiatul la schii, la Arieseni. Si o data vara , mai spre nord, la Izvorul Minunilor. Am prins si vremea culesului de ciuperci. M-am uimit, erau atatea masini care asteptau sa cumpere laditele de la culegatori….
Din pacate, nu prea se poate trai din agricultura, ca nu permite pamantul…De aceea majoritatea satenilor culeg ciuperci si fructe de padure. Am facut si eu o dulceata… 🙂
“Se spune că viața este prea scurtă pentru a te întoarce de două ori în același loc, dar a te întoarce într-un loc de poveste, într-un loc în care te-ai simțit bine, înseamnă, de fapt, a adauga vieții alte clipe minunate care să-ți umple sufletul de frumos!”
Minunat scris/descrisă această Ţară a Moţilor.
Mulţumim Monica şi te aşteptăm să te întorci în acest loc de poveste.
Pensiunea e super, camere curate, gazdele sunt de treaba, doar presiunea la apa e zero. Biciclete nu au de inchiriat cum se mentioneaza pe un site.
Cand am fost noi, in 2013, nu am avut probleme cu apa. De biciclete de inchiriat chiar nu stiu, nu am vazut.
fff frumos….minunat si peisajul, si oamenii si mancarea!!! totul a fost minunat!!! bravo lor! noi abia asteptam sa ne intoarcem la Pensiunea Danciu