Pe Valea Ampoiului, în drum spre Albac

Drumul dinspre Alba Iulia spre Albac este atât de frumos, încât dacă ai senzația că îl vei parcurge numai în două ore, așa cum ar trebui dacă nu te-ai opri, te înșeli.

Targul National de Turism Rural Albac (177)Pe Valea Ampoiului, ce traversează Şard, Meteş, Feneş, Zlatna și Izvorul Ampoiului, o zonă pitorească ce deschide practic drumul spre Țara Moților, ni se ivesc în cale tot felul de formațiuni calcaroase dispuse de-alungul văii.

Targul National de Turism Rural Albac (179)

Vei face mereu popas admirând versanții împăduriți care îți taie respirația, descoperind aceste blocuri de piatră amplasate ici-colo care par ieșite parcă din peisaj, dar conferindu-i o notă unică.

Targul National de Turism Rural Albac (196)

Astfel, primul bloc calcaros pe care l-am întâlnit a fost Piatra Corbului, înalt de 14 metri, aflat în satul Tauti, pe teritoriul comunei Metes, la circa 60 de metri de drumul național 74A. Nu se accede pe o potecă, ci se urcă pur și simplu dealul pe care se află. Urcușul e abrupt și riști să îți fugă piciorul, iar a te agăța de crengi nu e o idee bună…Dar cu răbdare și atenție pe unde calci, reușești să ajungi până la el. Panorama de sus e superbă!

Targul National de Turism Rural Albac (188)Targul National de Turism Rural Albac (199) Targul National de Turism Rural Albac (198)

Piatra Corbului este o rezervație geologică de numai 0,1 ha formată din acest bloc calcaros cu orbitoline (niște fosile de animale unicelulare marine) ce este adus în poziție verticală datorită mișcărilor tectonice și este considerată una dintre cele mai interesante formațiuni geologice din Munții Metaliferi.

Următoarea formațiune calcaroasă pe care am văzut-o în depărtare, prin pădurea de conifere, a fost Piatra Boului, pe dealul Fecioarei, tot un bloc de calcar înalt de 45 de metri, apoi Piatra Varului de 48 de metri înălțime, desprinse dintr-o faleză calcaroasă.

Targul National de Turism Rural Albac (206)Targul National de Turism Rural Albac (213)

Pe lângă aceste monumente ale naturii, învăluite și în legende, Valea Ampoiului ne oferă chei spectaculoase și peșteri. De altfel, întreaga zonă este bogat vascularizată în atracții turistice.

Este musai să pornești la drum de dimineață și să te poți bucura din plin de aceste minunății ale Apusenilor oferite de natura atât de generoasă cu aceste locuri.

Și dacă tot te hotărăști să ajungi aici, o poți face atunci când se desfășoară Festivalul Secerișului de la Ampoiţa, putând vedea și Calcarele de la Ampoiţa care sunt incluse în traseele de escaladă sau când are loc Târgul Național de Turism Rural de la Albac.

Vei avea ocazia să întâlnești case tradiționale, pensiuni frumoase, oameni calzi și primitori…

Targul National de Turism Rural Albac (175)Targul National de Turism Rural Albac (182)Targul National de Turism Rural Albac (187)Targul National de Turism Rural Albac (192)Targul National de Turism Rural Albac (195)Targul National de Turism Rural Albac (201)Targul National de Turism Rural Albac (204)

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

13 Responses

  1. Foarte frumoasă zona! și imaginile la fel…

  2. Carmen says:

    Superbe pozele si descrierea facuta

  3. Monica sunt mereu incitante poveștile tale de călătorie. Deja ne-ai prezentat multe din frumusețile județului Alba.
    Comunitatea ANTREC Alba va(te) asteapta oricand la manifestarile traditionale din zona rurala si nu numai…

  1. 8 October, 2013

    […] Iulia reprezintă, însă, şi un punct de plecare către Ţara Moţilor, Valea Ampoiului fiind […]

  2. 17 November, 2013

    […] inima Apusenilor. Și cum ai putea să nu ajungi să vezi Peștera Scărișoara, Cheile Rametului, Valea Ampoiului, Cascadă Pişoaia sau Peștera lui Ionele? Dumnezeu ne-a fericit cu adevărate minuni care se […]

  3. 6 January, 2014

    […] 9. Valea Ampoiului. […]

  4. 20 May, 2014

    […] să descopăr adevărate comori, locuri minunate, peisaje de vis. Dacă nu aţi mers niciodată pe Valea Ampoiului ori în Fundata vă invit să o […]

  5. 1 September, 2014

    […] Alba ești robit de natura cu care Dumnezeu a înzestrat aceste locuri. Numai străbătând Valea Ampoiului am făcut câteva opriri pentru a admira frumusețea […]

  6. 28 November, 2014

    […] Pe Valea Ampoiului, în drum spre Albac […]

  7. 1 December, 2014

    […] Ampoiului Valley en route to Albac […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture