Parada Junilor, motiv de mândrie pentru brașoveni
Mi-a făcut o deosebită plăcere să revăd Brașovul și a fost prima oară când l-am revăzut în haine de sărbătoare, participând la Sărbătoarea Junilor, ori, mai bine spus, Junii din Șcheii Brașovului.
Această sărbătoare se desfășoară în fiecare an, în Duminica Tomii (prima duminică după Paște), ce pe drept cuvânt mai este cunoscută și ca Duminica Junilor, având un rol ceremonial, parada fiind inclusă în cadrul unei sărbători mai mari, respectiv Zilele Brașovului.
Ca semnificație ritualică, Sărbătoarea Junilor reprezintă un cult religios precreștin, tocmai din vremea dacilor, defilarea acestora marcând biruința iernii și începutul primăverii.
I-am văzut coborând călare în Cetate, strângându-se mai întâi în Piața Unirii, din fața Bisericii Sf. Nicolae, înțesată atât de brașoveni, cât și de turiștii veniți de peste tot, care așteptau nerăbdători ca și noi să înceapă parada (undeva pe la ora 10.00 dimineață).
Junii sunt organizați în grupuri (cete) și defilează după o ordine prestabilită, mai întâi pornind Junii Tineri, apoi Junii Bătrâni, Curcanii, Dorobanții, Brașovechenii, Roșiorii și Albiorii. Fiecare grup are în față un stegar și un vătaf purtând banderole pe piept.
Toți erau costumați de sărbătoare, eleganți și strălucitori, ca și caii pe care îi călăreau, pe drept cuvânt putând spune că participi la o paradă.
După ce s-au oprit la Troița Căpitanului Ilie Birt, cântând Hristos a Înviat, au coborât spre Piața Sfatului și s-au îndreptat spre Pietrele lui Solomon, unde în fiecare an petrec în natură în horă și dansuri cu chiote și veselie. După petrecerea câmpenească, aceștia reiau traseul de la urcare.
Pe tot parcursul defilării acestora, care a durat vreo 2 ore, Junii sunt întâmpinați cu urale și aplauze și trebuie să spun că cu greu te puteai strecura prin mulțime ca să îi poți admira. Mai mult decât atât, tendința este să te apropii cât mai mult de ei, ceea ce nu e de dorit deoarece caii sunt nărăvași și te pot lovi.
Am văzut Juni călare de toate vârstele, inclusiv câțiva copii alături de adulți, probabil părinții. Am zărit bucurie și strălucire în privirile lor, iar costumele de paradă erau unele mai frumoase ca altele.
M-am bucurat să constat că Brașov este unul dintre orașele care își păstrează tradițiile și mai mult decât atât le duc mai departe cu mândrie!
Notă: Participarea la această sărbătoare fastuoasă a fost posibiliă datorită agenției J’Info Tours.
4 Responses
[…] Chiar dacă am fost de atâtea ori în Bran nu pierd ocazia de a-l revedea și de fiecare dată descopăr câte ceva nou, așa cum am făcut-o într-o mică escapadă la invitația J’Info Tours, alături de alți bloggeri de travel pentru a descoperi arhitectura brăneană, dar și pentru a lua parte la un eveniment de mare anvergură în Brașov și care se desfășoară în fiecare an: Sărbătoarea Junilor. […]
[…] Am aflat că s-a lansat chiar și o hartă specială, “Pe jos prin Brașovul vechi”, dl. Macedonschi invitându-ne să petrecem zile de neuitat în Brașov și chiar pot fi, vă spun sincer, pentru ca l-am vizitat recent cu ocazia Sărbătorii Junilor! […]
[…] aşteaptă duminică 19 aprilie în Braşov şi vă spun că este un eveniment deosebit pentru că am participat anul trecut. Sărbătoarea reprezintă o tradiţie veche în care grupuri de călăreţi defilează prin […]
[…] şi ca Duminica Junilor, având un rol ceremonial. Ce semnifică Parada Junilor, am povestit aici. Sărbătorile oraşului vor începe vineri dimineaţă cu deschiderea târgurilor: Târgul de […]