Palatul Schonbrunn – ceremonia de preparare a ştrudelului vienez
Nu cred să existe cineva care să viziteze Viena și să nu guste din celebrul ștrudel, adulat peste tot în Austria, dar și în alte țări ale Europei.
Ștrudelul a devenit celebru încă din secolul al XVII-lea, în timpul Imperiului Habsburgic, dar povestea lui își are rădăcinile tocmai în timpul Imperiului Otoman, fiind practic rudă cu baclavaua.
Apfelstrudel, adevărata emblemă a Austriei, alături de șnitelul vienez, își dezvăluie rețeta la Palatul Schonbrunn, în cadrul ceremoniei de preparare ce este inclusă în biletul Classic Pass pentru 2 euro în plus. Ștrudelul este, însă, o mostră micuță, dacă nu vă săturați puteți comanda un “ștrudel adevarat” cu 4.5 euro de la cafeneaua Palatului.
Ceremonia se desfășoară în subsolul cafenelei Palatului la ore fixe și durează 20 de minute. Recomandarea mea este să o alegeți la începutul turului de vizitare, pentru a nu fi constrânși de oră și a vizita fără stres Palatul și grădinile acestuia.
Decorul încăperii unde se desfășoară ceremonia este compus din ingredientele ce se folosesc la prepararea acestuia, care se și pot cumpăra, precum și din ustensilele utilizate în acest scop.
În timpul preparării putem asculta povestea lui expusă de bucătarul ce ne prezintă fiecare ingredient. Secretul este aluatul folosit, care trebuie să fie elastic și subțire, astfel încât să se poată citi ziarul dacă este pus pe el! Se amestecă toate ingredientele până ce se formează o cocă. Aluatul trebuie lăsat la odihnit într-un bol umplut cu ulei timp de 30 de minute, apoi se întinde cu palmele până se subțiază și se așează pe o pânză.
Dacă vreți să îl preparați acasă și să fie la fel de gustos, iată rețeta ştrudelului vienez dezvăluită:
Ingrediente:
250 de g de făină
2 g de sare,
1 ou
100 g apă călduță
20 g ulei
Umplutura ștrudelului (ce se rulează și se pune peste aluat) este următoarea:
1100 g de mere acrișoare rase (fără coajă)
Rom
10g de suc de lămâie
170 g de stafide
140 g de zahăr
10g de scorțișoară
100 g de pesmet tăvălit prin 50 g de unt până devine auriu
Coca astfel rulată se taie pe margini și se așează într-o tavă tapetată la cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius, iar când capătă o crustă aurie se scoate (circa 35 de minute).
După ce este scos de la cuptor, ștrudelul se unge cu puțin unt și se servește, gustând și noi câteva mostre.
Dacă vă oferiți să ajutați bucătarul, la sfârșit primiți și o diplomă!
Acum, puteți să vă plimbați liniștiți prin Palatul Schonbrunn!
Ei uite ca eu sunt exceptia: am fost de 2 ori la Viena si am ratat strudelul traditional. Dar nu-i nimic, am un pretext bun sa revin, nu-i asa?