Palatul Hofburg – reședința de iarnă a Casei de Habsburg

Visam să ajung la Palatul Hofburg încă de mică și cum să nu te farmece un palat al Casei de Habsburg? Cum să nu te emoționeze să te plimbi pe culoarele pe care altădată se plimbau prințese și împărătese cu crinolină?

Palatul Hofburg Viena (21)

Fosta reședința oficială de iarnă a Împăraților Imperiului Roman, devenit reședința Casei de Habsbourg pe vremea Imperiului Austriac, Palatul Hofburg este unul dintre cele mai vizitate obiective ale Vienei și reședința președintelui austriac.

Pentru a-l vedea în forma în care se prezintă astăzi, palatul a fost extins treptat începând cu secolul al XIII-lea, tocmai de aceea arhitectura sa este complexă.

Vizitarea Palatului începe cu Colecția de porțelan și argintărie de la parter, care prezintă obiecte ce s-au aflat în patrimoniul “€œCamerei de argint”. Admirându-le, încercam să îmi imaginez decorul și ceremonia de luat masa a celor de sânge albastru! De altfel, putem vedea chiar și tablouri ce surprind imagini din timpul meselor, așa că imaginea noastră va fi una completă.

Palatul Hofburg Viena (1)

Obiectele expuse sunt variate și au aparținut cramei imperiale: servicii de porțelan vieneze, ungurești, franțuzești și de Boemia, dar și chinezești, tăvi, fructiere, vase din sticlă, fețe de masă, șervete cu monogramă, candelabre din aur și argint, tacâmuri din argint, multe dintre ele aflate în vitrinele din stejar ce provin chiar din timpul monarhiei.

Am văzut și setul de ceremonie folosit la spălarea picioarelor, un obicei al Curții Habsburgilor. Împăratul și Împărăteasa spălau picioarele a doisprezece bărbați în Joia Mare, în amintirea lui Iisus ce a spălat picioarele apostolilor.

Pentru ceremonie erau aleși bărbați și femei din Viena și împrejurimile orașului, după care erau îmbrăcați în piligrimi. Împăratul le ștergea picioarele cu o pânză după ce luau micul dejun. Apoi, le oferea săculete cu câte 30 de bănuți de argint.

Mi-au plăcut foarte mult serviciile de porțelan decorate cu păsări și imagini din natură, dar și cele ce reprezentau diferite monumente arhitectonice sau portrete. Parcă erau minitablouri. Marginile erau aurite sau dantelate.

Palatul Hofburg Viena (45)Palatul Hofburg Viena (55)Palatul Hofburg Viena (63)

După vizitarea Colecției de porțelan și argintărie am vizitat muzeul Sissi, un muzeu dedicat Împărătesei Elisabeta, care s-a căsătorit cu Împăratul Franz Joseph la doar 16 ani. O Împărăteasă iubită atât de poporul ungur, cât și austriac, dar cu o viață tristă și tumultoasă. Fiul ei Rudolf s-a sinucis, iar una din fete a murit de mică. Poate unde era rudă cu Împăratul, fiind vara acestuia.

În muzeu găsim obiecte personale ale Împărătesei, precum celebrele ei rochii, o copie a rochiei de mireasă, tablouri, obiecte de toaletă, seturi de bijuterii. Muzeul prezintă și un loc amenajat precum cușetă cu care călătorea, fiind o pasionată a călătoriilor, dar și a poeziilor.

Palatul Hofburg Viena (38)

Ucisă la vârstă de 60 de ani de către un anarhist italian, a lăsat mare durere în urma ei. Pila cu care a fost ucisă se găsește în muzeu, se pare că ar fi cea originală.

Am vizitat mai apoi Apartamentele Imperiale ce prezintă viața monarhiei habsburgice. Dintre încăperile restaurate am reținut biroul Împăratului și dormitorul acestuia, sala de audiențe, dar și sala de toaletă și camera de baie a Împărătesei Elisabeta.

Încăperile au în general fundalul alb, petele de culoare fiind stucaturile aurii de pe tavan și tapetul roșu pe pereți. Cea care mi-a rămas în minte a fost încăperea picată cu scene inspirate din natură.

Palatul Hofburg Viena (10)

Amintiri sub formă de statuete, casete cu Împărăteasa Sissi, viori, farfurii, ceasuri de perete, magneți puteți cumpăra de la un magazin înainte să intrați pe sub Cupola Michael.

Și cum vizita noastră a fost lungă, am poposit la Cafeneaua Hofburg unde am mâncat un șnițel vienez!

De reținut:

Biletul de intrare: 9.90 euro/adult (puteți achiziționa tichetul Sissi la vizitarea Palatului Schonbrunn și atunci e mai ieftin).

Cum ajungi: Metroul U3 (stația Herrengasse), U1 (Stephansplatz) sau tramvaiele 1 și 2 (stația Burgring), ori autobuzele 2A și 3A (stația Hofburg).

Palatul Hofburg VienaPalatul Hofburg Viena (52) Palatul Hofburg Viena (44) Palatul Hofburg Viena (46) Palatul Hofburg Viena (47) Palatul Hofburg Viena (48) Palatul Hofburg Viena (49) Palatul Hofburg Viena (50) Palatul Hofburg Viena (51)Palatul Hofburg Viena (60) Palatul Hofburg Viena (56) Palatul Hofburg Viena (57) Palatul Hofburg Viena (58) Palatul Hofburg Viena (59)Palatul Hofburg Viena (75) Palatul Hofburg Viena (62) Palatul Hofburg Viena (64) Palatul Hofburg Viena (65) Palatul Hofburg Viena (66) Palatul Hofburg Viena (67) Palatul Hofburg Viena (68) Palatul Hofburg Viena (69) Palatul Hofburg Viena (70) Palatul Hofburg Viena (71) Palatul Hofburg Viena (72) Palatul Hofburg Viena (73) Palatul Hofburg Viena (74)Palatul Hofburg Viena (6)Palatul Hofburg Viena (39)Palatul Hofburg Viena (24) Palatul Hofburg Viena (7) Palatul Hofburg Viena (8) Palatul Hofburg Viena (9)
Palatul Hofburg Viena (11) Palatul Hofburg Viena (12) Palatul Hofburg Viena (13) Palatul Hofburg Viena (14) Palatul Hofburg Viena (15) Palatul Hofburg Viena (17) Palatul Hofburg Viena (19) Palatul Hofburg Viena (20) Palatul Hofburg Viena (23)Palatul Hofburg Viena (4) Palatul Hofburg Viena (2) Palatul Hofburg Viena (3)

 

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

8 Responses

  1. Wish2Go says:

    Frumos palat, nu incape indoiala! Dar nu o sa uit toata viata mea momentul in care am folosit toaleta de langa palat si pentru a ma spala pe maini, trebuia sa achit inca o taxa!

  2. Asta chiar nu mai imi aduc aminte (probabil ca nu am fost), dar nu mi se pare normal. Ar trebui ca accesul la baie sa fie inclus!

  3. Monica, frumos articol; am vizitat si eu palatul; partea buna este ca au si audio guide in limba romana; impresionanta colectia de portelan si argintarie…

  4. un roman says:

    Frumos faurit aurul extras din Apuseni de catre romanii inrobiti de catre … astea.

    • Gica contra. says:

      Au fost robi pentru ca n-au fost capabili de altceva. =capul plecat sabia nu-l taie”, Doamne ferește de mai rău… Cam asta este mentalitatea noastră… neam de slugi am fost și am rămas.

  1. 7 July, 2015

    […] Sf. Mihail (Michaelerkirche)  se află chiar în fața intrării principale a Palatului Hofburg și emoționează prin rafinament și […]

  2. 13 January, 2016

    […] Colecției de mobilă din cadrul unuia dintre cele mai mari muzee de mobilă din lume, precum și Palatul Hofburg (Colecția de porțelan și argintărie, Muzeul Sisi și Apartamentele Imperiale) și pentru care […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture