Orașul antic Kabyla – unul dintre cele mai importante orașe ale tracilor

Începutul de iunie din acest an m-a purtat pe urmele tracilor. Am revenit în Bulgaria, pentru a descoperi noi destinații EDEN, care îmi stârnesc curiozitatea și interesul. Printre acestea se număra și regiunea Yambol, care este situată în partea de sud-est a Bulgariei și este delimitată de regiunile Sliven, Burgas, Stara Zagora și Haskovo, iar la sud de frontiera cu Turcia.

La o distanță de circa 8 kilometri de orașul actual Yambol se află vechiul oraș trac Kabyla (Kabila), care datează de la sfârșitul mileniului 2 Î.Hr.Pe un soare arzător, am pătruns în situl arheologic, plin de lavandă și flori de câmp, prin care o iapă cu mânzul ei se plimbau nestingheriți. Aici ai senzația că ești la capăt de lume și cumva în Grecia sau Turcia, nicidecum în Bulgaria.

Kabyla a fost unul dintre cele mai impresionante orașe ale regatului Odrysian, cel mai puternic stat al tracilor antici și a cuprins unul dintre palatele regilor. Kabila a fost, de asemenea, singurul oraș din partea interioară a Traciei care a avut propria casă monetară. Orașul a fost cucerit de regele Filip al II-lea al Macedoniei în anul 341 Î.Hr. și a fost reînființat ca un Polis antic grecesc. După prăbusirea Imperiului lui Alexandru cel mare, în secolul al 3-lea Î.Hr., Kabila a fost condusă din nou de tracii antici. A fost cucerit de romani în anul 71 Î.Hr., iar mai târziu a fost încorporat în provincia romană Tracia. La începutul secolului al 2-lea D.Hr., Imperiul Român a transformat Kabyla într-una dintre cele mai mari tabere militare din provincia romană Tracia (dintre care majoritatea corespundea Bulgariei de sud de astăzi) și număra cel puțin 600 soldați. În Parcul Arheologic a fost excavată inclusive reședința unui mare ofițer militar.

Orașul Kabila a fost extins de impăratul roman Dioclețian în anul 293 și a avut ulterior numeroase denumiri, chiar și aceea de Diospolis (în limba greacă “orașul lui Zeus”), pentru a deveni astăzi Yambol. Prin secolul al V-lea, barbarii au obligat populația să își părăsească locuințele și să se retragă pe platoul Hissarlaka. Orașul a fost distrus mai târziu de avari, prin urmare, Kabila a încetat să mai existe spre sfârșitul secolului al 6-lea D.Hr.Prima cercetare din regiune a fost efectuată în anul 1912. Ulterior, orașul antic a fost declarat rezervație arheologică de interes național pentru a fi cercetată. Acest lucru a fost posibil deoarece, spre deosebire de alte orașe antice, nici o așezare contemporană nu a fost construită pe teritoriul Kabilei. Descoperirile făcute în regiune sunt expuse în Muzeul Arheologic al rezervației care se află chiar la intrarea în sit. Excavațiile care pot fi văzute includ rămăsite de bazilică și biserici, ziduri fortificate și clădiri publice. Muzeul în sine a fost deschis pentru prima dată în 1986, dar colecția sa și expozițiile au fost completate în 2013.

Deasupra orașului antic Kabyla este situat altarul tracic din piatră care datează din al 2-lea mileniu I.Hr. și este considerat un vechi observator tracian. Prin orificiile stâncilor, preoții traci antici puteau observa soarele și stelele. O dată pe an, în ziua solstițiului de vară, turiști vin ca să asiste la răsăritul soarelui. Ritualul are loc chiar pe sanctuarul de roci tracice. Mulți se încumetă să urce dealul numit “Zaychi Vrah” (Vârful Iepurelui) în dimineața celei mai lungi zile a anului pentru a prinde primele raze ale soarelui și a se încărca cu energia sanctuarului milenar. Legenda spune că tracii au recunoscut cea mai lungă zi a anului atunci când prima rază de soare a trecut printr-o canelură specială (șanțul îngust dintr-o coloană) și a aprins imaginea zeiței Cybele, tăiată în stancă. Zeița era considerate de greci drept “Marea Mamă a Zeilor”, zeița peșterilor și a Pămantului, protectoare a vegetației, adorată pe culmile munților. Poate nu întâmplător acest ritual avea loc pe vârful dealului. Zeița domnea peste animalele sălbatice, dar era și protectoarea albinelor. La romani, Cybele era zeița naturii și a fertilitătii și domnea peste munți și fortărețe.Suprafața orașului antic este mare, iar plimbarea noastră într-o zi călduroasă a fost istovitoare, însă plăcută. Distanța dintre ruine este apreciabilă, astfel că îți poți da seama cât de imens era orașul. Cred că a fost primul sit arheologic cu astfel de dimensiuni pe care l-am vizitat până acum. În mare parte, totul este teren virgin. Ar fi fost interesantă o reconstrucție digitală, așa cum am văzut cu Roma, cred că ar fi fost fascinant.Anual, în zilele din jurul festivalului Yambol, se organizează Târgul Național de Divertisment chiar în Rezervația arheologică și oferă unele dintre cele mai mari restaurări istorice din tară. Printre atracțiile din târg se regăsesc luptele dintre romani și traci, replicile de arme și de imbrăcăminte, scenele din viața poporului antic, o piață de sclavi, ritualurile antice și meșteșugurile. O ocazie pentru ca cei care participă la acest târg să încerce câteva atracții, precum: tirul cu arcul, călărie, jocul cu zaruri antice, degustare de alimente și băuturi tipice Epocii antice sau testarea abilitătilor în diferite ateliere specifice. Astfel de festivaluri se desfășoară și în România, cum ar fi Festivalul Cetăților Dacice.Având în vedere că Yambol se află la circa 90 de kilometri de Edirne, ar fi păcat să nu vă opriți pentru o zi să vizitați și orașul antic Kabyla, în drum spre Turcia. Yambol este și gazda unuia dintre cele mai mari și mai spectaculoase festivaluri din Bulgaria – Festivalul Internațional de măști “Kukerland “, care are loc anual la sfârșitul lunii februarie sau în primele zile ale lunii martie, dar și a altor manifestații incitante. Chiar și câteva zile petrecute în regiune, vor adauga un plus de savoare oricărei vacanțe.De reținut:

  • Recomandări de cazare și masă: Hotel Diana din Yambol, Restaurantele Po Noti și Momo.
  • Alte atracții în Yambol: Muzeul Bezisten, Muzeul Gloriei Militare.

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture