Obiceiuri de Paşti
Suntem în Săptămâna Mare și așteptăm cu nerăbdare să vină Sărbătorile Pascale. Indiferent de obiceiurile și tradițiile acestei sărbători în diferite zone ale țării, respectate cu strictețe la sat, există anumite rânduieli pe care fiecare dintre noi le facem in funcție de mediul din care provenim sau în care locuim.
Astfel, dacă în primele zile ale săptămânii accentul a căzut pe curățenia în casă, când se spune că și bărbații trebuie să dea o mână de ajutor pentru a merge bine întregii familii tot anul, în Joia Mare obieciul este acela de a merge la biserică pentru a face împărțeli și tot în aceasta zi este bine să vopsim ouăle. Pentru cine nu știe, în această zi sfânta a avut loc Cina cea de Taina, iar Iisus le-a spălat picioarele apostolilor.
În Vinerea Mare sau în Vinerea Patimilor, nu este bine să facem treabă în casă sau mâncare și seara se merge la biserică pentru a trece pe sub masa pe care este așezată Crucea cu Sfântul Epitaf, simbolizând patimile lui Iisus. În aceasta zi nu este bine să consumăm urzici, având în vedere că Iisus a fost bătut cu urzici. Nici oțet nu este bine să se folosească, pentru că lui Iisus i s-au umezit buzele cu oțet în timpul suferinței sale în ziua Răstignirii. Daca reușim să ținem post negru vom fi feriți de boli tot anul și vom avea spor în tot ceea ce întreprindem.
Sâmbăta Mare este ziua în care ne terminam treburile și facem ultimele pregătiri pentru masa de Paști, iar în Noaptea de Înviere mergem la biserică și luăm lumină, păstrând lumânarea în casă pentru a o aprinde ori de câte ori este nevoie, la necaz sau supărare.
În ziua de Paști se ciocnesc ouăle vopsite, iar tradiția spune că persoanele cu care le ciocnim, le revedem pe lumea cealaltă. Tot în ziua de Paști ar fi bine ca prima persoană care ne vizitează să fie un bărbat, un obicei care ne aduce noroc tot anul.
Copiii care au fost cuminți, primesc cadouri aduse de Iepuraș, care se spune că a fost văzut de niște copii în pădure când au fost trimiși de mama lor să caute cadourile primite cu această ocazie.
Poate că unele obiceiuri le practicăm mai mult sau mai puțin, dar Sărbătoarea Paștelui aduce mereu bucurie în suflet, primăvara în casele noastre și ne umple de dragoste gandindu-ne la cei pe care îi iubim și cărora le cumpăram cadouri pe care le vom dărui cu inima deschisă!
Update 2020
Chiar dacă anul acesta nu mergem la biserică și #stamacasa, din cauza epidemiei de coronavirus, important este că suntem în mijlocul familiei, iar Sărbătorile Pascale ne vor lumina sufletul, ca întotdeauna!
Citeste si Activități de făcut în carantină și izolare la domiciliu
2 Responses
[…] tara, pregatirile de Paste sunt de fiecare data la superlativ, respectandu-se traditiile si obiceiurile. In zilele premergatoare acestei mari sarbatori se pregatesc foarte multe feluri de mancare, mai […]
[…] venit şi Sărbătorile Pascale! Parcă ieri era Crăciunul şi acum aşteptăm iepuraşul de Paşte… Ce am putea face în […]