Obiceiuri de Paşte

Suntem in Saptamana Mare si asteptam cu nerabdare sa vina Pastele. Indiferent de obiceiurile si traditiile acestei sarbatori in diferite zone ale tarii, respectate cu strictete in mediul rural, exista anumite randuieli pe care fiecare dintre noi le facem indiferent de mediul din care provenim sau in care locuim.

sweet fest (33)Astfel, daca in primele zile ale saptamanii accentul a cazut pe curatenia in casa, cand se spune ca si barbatii trebuie sa dea o mana de ajutor pentru a merge bine intregii familii tot anul, in Joia Mare trebuie sa mergem la biserica pentru a face imparteli si tot in aceasta zi este bine sa vopsim ouale. Pentru cine nu stie, in aceasta zi sfanta a avut loc Cina cea de Taina, iar Iisus le-a spalat picioarele apostolilor.

In Vinerea Mare sau in Vinerea Patimilor, nu este bine sa facem treaba in casa sau mancare si seara trebuie sa mergem la biserica pentru a trece pe sub masa pe care este asezata Crucea cu Sfantul Epitaf, simbolizand patimile lui Iisus. In aceasta zi nu este bine sa consumam urzici, avand in vedere ca Iisus a fost batut cu urzici. Nici otet nu este bine sa se foloseasca, pentru ca lui Iisus i s-au umezit buzele cu otet in timpul suferintei sale in aceasta zi a Rastignirii. Daca reusim sa tinem post negru vom fi feriti de boli tot anul si vom avea spor in tot ceea ce intreprindem.

Sambata Mare este ziua in care ne terminam treburile si facem ultimele pregatiri pentru masa de Paste, iar in Noaptea de Inviere mergem la biserica si luam lumina, pastrand lumanarea in casa pentru a o aprinde ori de cate ori este nevoie, la necaz sau suparare.

In ziua de Paste se ciocnesc ouale vopsite, iar traditia spune ca persoanele cu care le ciocnim, le revedem pe lumea cealalta. Tot in ziua de Paste ar fi bine ca prima persoana care ne viziteaza sa fie un barbat, un obicei care ne aduce noroc tot anul.

Copiii care au fost cuminti, primesc cadouri aduse de Iepuras, care se spune ca a fost vazut de niste copii in padure cand au fost trimisi de mama lor sa caute cadourile primite cu aceasta ocazie.

Chiar daca unele obiceiuri le practicam mai mult sau mai putin, Sarbatoarea Pastelui aduce mereu bucurie in suflet, primavara in casele noastre si ne umple de dragoste gandindu-ne la cei pe care ii iubim si carora le cumparam cadouri pe care le vom darui cu inima deschisa!

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

2 Responses

  1. 7 May, 2013

    […] tara, pregatirile de Paste sunt de fiecare data la superlativ, respectandu-se traditiile si obiceiurile. In zilele premergatoare acestei mari sarbatori se pregatesc foarte multe feluri de mancare, mai […]

  2. 10 April, 2015

    […] venit şi Sărbătorile Pascale! Parcă ieri era Crăciunul şi acum aşteptăm iepuraşul de Paşte… Ce am putea face în […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.