O călătorie în timp prin Iași, orașul celor șapte coline

M-am bucurat nespus de mult să ajung în Iași pentru că îmi doream de ceva vreme, însă drumul lung din București mi-a amânat mereu decizia de a-l vizita. Visul meu s-a împlinit în momentul în care au început cursele aeriene spre Iași, așa că nu am mai stat pe gânduri.

Iași este un oraș eminamente cultural și al doilea ca mărime din România, un oraș ce abundă în atracții turistice de mare valoare, iar istoria sa este fascinantă, ținând cont că a fost capitala Moldovei între anii 1564-1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite în perioada anilor 1859 și 1862, dar și capitala Regatului României între anii 1916-1918. Iași a fost menționat pentru prima oară într-un document comercial în anul 1408 de domnul Moldovei Alexandru cel Bun.

Am aterizat pe aeroportul Internațional din Iași într-o dimineață de toamnă, la numai 45 de minute de zbor de București și am pornit direct spre vizitarea celor mai importante atracții turistice ale orașului.

10 motive pentru a vizita Iași

1. Palatul Culturii

Palatul Culturii este un simbol al orasului Iași, construit în perioada 1906-1925, pe locul fostei Curți Domnești medievale moldovenești, din anul 1955 având rol cultural. Palatul a fost ridicat în stil neogotic, romantic și neobaroc, cu elemente heraldice în exterior. Clădirea este una somptuoasă și are nu mai puțin de 298 de camere, iar intrarea în palat se face printr-un turn donjon de 55 de metri înălțime, cu creneluri și firide, deasupra acesteia aflându-se o acvilă cu aripile desfăcute. La fiecare oră exactă, orologiul din turnul Palatului Culturii cântă „Hora Unirii”. Chiar în fața intrării se află statuia lui Ștefan cel Mare. De partea cealaltă, scările conduc spre grădina publică Palas, o adevarată zonă de promenadă ale Iaşului.

2. Biblioteca „Gheorghe Asachi”  din Iași

Biblioteca Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi a fost declarată în 2015 una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume, conform unui sondaj realizat de boredpanda.com (un portal cunoscut pentru iubitorii de artă, fotografie şi design). Biblioteca din Iaşi a fost înfiinţată la începutul anului 1948, în noul corp al Palatului Universităţii care este actualul sediu al Universităţii “Al. Ioan Cuza” din Iaşi, Aceasta are o lungime de circa 55 de metri, are arcade de factură barocă, susţinute de pilaştri de marmură roşie, decoraţiuni şi inserţii aurite. Bibilioteca deţine aproape un milion de volume. Mai multe detalii despre această superbă bibliotecă citiți în articolul dedicat.

3. Galeria de Fresce Sabin Bălaşa 

Sala Paşilor Pierduţi este una din cele mai impresionante săli ale Universităţii ,,Al. I. Cuza”pentru că este îmbogățită cu Galeria de Fresce Sabin Bălaşa, prin cele 19 picturi murale care acoperă 300 mp dispuse pe pereţii laterali ai sălii din clădirea principală a Universităţii. 

4. Muzeul Memorial  „Ion Creangă” din Iași

Bojdeuca lui Creangă din Iaşi este casa în care a locuit marele scriitor între anii 1872 şi 1889. Bojdeuca păstrează oarecum intactă atmosfera de sfârşit de secol al XIX-lea, cu toate obiectele de mobilier şi de decor specifice. În această căsuţă de numai două camere şi un antreu, din mahalaua devenită mai târziu cartierul Ţicău, transformată în muzeu memoral în 1918, a fost şi Eminescu,  locuind împreună o vreme. Despre Bojdeuca lui Creangă am scris aici.

5. Catedrala “Sfânta Fecioara Maria, Regină”

Catedrala “Sfânta Fecioara Maria, Regină”, reprezintă o biserică romano-catolică construită în perioada 1992-2005, cu rolul de a servi drept catedrală episcopală, înălţată chiar în incinta Episcopiei Catolice. Biserica are un aspect circular, având 24 de ogive. În vârful Catedralei, în partea centrală a cupolei, se află o cruce înaltă de 10 m, iar înălţimea până la baza crucii este de 26 de metri. Tot în număr de 24 sunt şi becurile coroanei exterioare a candelabrului, realizat din arce de oţel inox ornate cu alamă şi decoraţii din sticlă de culoare albastră, având în centru monograma lui Iisus, dar şi razele cupolei care îmbrăţişează întreagă încăpere. Masa din faţa altarului are forma unui peşte, considerat simbolul tainic de recunoaştere al primilor creştini.

6. Gradina Botanică

Grădina se întinde pe o suprafață de 5 hectare, iar speciile de plante prezente sunt organizate în 12 secții, în care regăsim plante mediteraneene, tropicale, subtropicale, flori ornamentale, trandafiri (800 de varietăți). Grădina Botanică din Iaşi este cea mai veche din România.

7. Muzeul Unirii din Iași

Construită la început de secol XIX, în stil neoclasic, casa a fost în proprietatea mai multor familii boierești din Moldova, printre care aș menționa Paladi, Cantacuzino-Pascanu ori Ghica. Începand cu anul 1937, clădirea ajunge în posesia statului, devenind, astfel, muzeul “Palatul Cuza-voda”, iar din anul 1959, Muzeul Unirii. Acesta cuprinde colecții dedicate istoriei Unirii Principatelor Române.

8. Parcul Copou din Iași şi Teiul lui Mihai Eminescu

Parcul Copou este cel mai vechi parc din Iaşi, întinzându-se pe o suprafaţă de zece hectare pe dealul Copoului, parc care datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea, amenajat sub domnia lui Mihail Sturza. Parcul este celebru pentru că în acesta se află Teiul lui Eminescu, care are nu mai puţin de 500 de ani, la umbra căruia iubitul poet se odihnea sau poate îşi găsea inspiraţia pe vremea când locuia în ”Oraşul celor şapte coline”, cum mai este denumit Iași, precum Roma, pe fiecare colină aflându-se importante atracții turistice. Paltinii, castanii, salcâmii, frasinii şi teii, ce conferă parcului aspectul unei păduri, străjuiesc aleile acestuia, îndemnând la visare. În parc se află şi un muzeu dedicat poetului, inaugurat cu ocazia centenarului morţii acestuia, la 15 iunie 1989, precum şi Casa de Cultură “Mihai Ursachi”.

9. Catedrala Mitropolitană din Iași (Mitropolia Moldovei și a Bucovinei)

Catedrala Mitropolitană din Iași este biserica catedrală a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, una dintre cele șase catedrale mitropolitane ortodoxe din țara noastră. Catedrala este o construcţie din secolul al XIX-lea, ridicată pe locul unde s-au aflat temeliile a două biserici mai vechi, iar stilul arhitectonic poartă amprenta Renașterii italiene. Sfinţirea Catedralei a fost făcută la la 23 aprilie 1887. Pictura interioară a fost realizată în cea mai mare parte de Gheorghe Tăttărescu.

10. Anticariatul lui Grumăzescu

Dumitru Grumăzescu este fără doar și poate unul dintre ultimii adevărați anticari din România și câteva rânduri nu sunt de ajuns sa descoperiți ce atmosferă incredibilă este în anticariatul domniei sale. Galeriile Anticariat „Dumitru I. Grumăzescu  se află pe Strada Lăpuşneanu (Uliţa Sârbească), una dintre cele mai circulate artere ale Iașului și au fost deschise în anul 1992. Grumăzescu ne-a întâmpinat cu multa căldură, recitându-ne chiar poezii din volumele prezente în anticariat, în care mai regăsim obiecte din argint sau bronz, cărţi, icoane și tablouri, piesele cele mai interesante fiind cele care se pot ţine în palmă, atât de mici sunt (cea mai mică are dimensiunile de 3×3 mm şi conţine între paginile ei, poezia „Luceafarul” a lui Eminescu, al cărui admirator înfocat este anticarul)! În anticariat sunt organizate chiar și seri muzicale ale studenţilor de la Arte, expoziţii și alte  evenimente.

Update 2018

Din păcate, domnul Grumăzescu a plecat dintre noi… Să speram ca anticariatul va funcționa în continuare…

Bonus: Tramvaiele Iașului

O adevărată plăcere este să vă plimbați și cu tramvaiele care împânzesc orașul, conferindu-i acestuia o atmosferă de epocă, fiind una dintre cele mai lungi rețele din România și una dintre ultimele rețele cu ecartament îngust, alături de Arad si Sibiu (1000 mm). În anul 1900 fost pusă în funcțiune prima linie de tramvai electric din Iași. Unele tramvaie aduse din Germania și Elveția datează de 60-70 de ani, chiar dacă au fost modernizate, funcționând destul de bine.

Pentru a descoperi orașul Iași la adevărata lui valoare, v-aș recomanda ca variantă bună de cazare un apartament în regim hotelier, cum ar fi pe robnb.ro, prețurile pentru o noapte fiind mult mai mici decât la hotel, astfel că puteți petrece mai multe zile în oraș cu aceiași bani pe care i-ați fi dat pentru o cameră la hotel/noapte. Ca să nu mai vorbim de faptul că în județul Iași există și alte obiective turistice interesante de vizitat și aș menționa Palatul lui Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa; Castelul Sturdza de la Miclăuseni și Casa memorială ”Mihail Sadoveanu”, de care am rămas extrem de încântată.

Motive să vizitați Iașul ar mai fi, dar vă las plăcerea să le descoperiți singuri!

Monica Anghelovici

Specialist în turism şi blogger de travel, îmi place să călătoresc şi să povestesc despre locurile şi atracţiile turistice vizitate de mine pentru a ajuta şi alţi călători în planificarea vacanţelor, dar şi să fiu la curent cu cele mai noi tendinţe din turism, participând la cele mai noi evenimente din industria de travel.

You may also like...

8 Responses

  1. tiby says:

    Recomand vizitarea muzeului din Casa Dosoftei – este lângă Palatul Culturii, Muzeul Mitropolitan – muzeul din fața mitropoliei – se vizitează gratuit, Muzeul Literaturii (Casa Pogor), recent s-a deschis Muzeul Municipal Iași din Strada Zmeu, nr. 3, recomand Mănăstirea Golia din Str. Cuza Voda, nr. 51 de unde puteți admira orașul din turn, ar mai fi Biserica Bărboi si frumoasa biserica Sf. Sava iar dacă aveți timp Mănăstirea Frumoasa, Mănăstirea Galata și Mănăstirea Cetățuia.
    In spatele Universității Al. Ioan Cuza este un Turn de apa construit în 1896.

  2. Mirela says:

    Iasul este orasul copilariei mele, ma leaga multe amintiri frumoase de acest oras. Ma bucur ca ai ajuns acolo si ca ai cunoscut frumusetea acestui minunat loc din Moldova. Fotografiile tale sunt absolut superbe 🙂

  3. Frumoase poze! Imi place ca ai prezentat si locuri mai putin cunoscute. Felicitari pentru articol!

  4. Elena says:

    Multumesc pentru ca am citit pe blogul dvs.acest articol prezentat si in imagini,fapt ce face sa ma simt minunat de bine,tinand cont ca sunt una din persoanele cu locuinta in acest oras, va felicit dar totodata va urez sa aveti mai multe expeditii de genul acesta.

  1. 8 December, 2017

    […] Citește și O călătorie în timp prin Iași, orașul celor șapte coline […]

  2. 9 March, 2018

    […] Citește și O călătorie în timp prin Iași, orașul celor șapte coline […]

  3. 5 January, 2019

    […] României și clădirile lor emblematice. care începe pe 11 februarie 2019. Cluj, Timișoara și Iași sunt cele mai mari orașe ale României, după București. Iașiul a fost cândva capitală […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture