Nu rataţi Noaptea Muzeelor 2013!

noaptea muzeelorNoaptea Muzeelor scoate din casa in fiecare an foarte multi oameni, semn ca lipsa vizitatorilor din muzee in cursul unui an nu se datoreaza neaparat apetitului lipsit de cultura al acestora, cat lipsei resurselor financiare pentru a fi alocate unor astfel de activitati. Unii ies si pentru a socializa, pentru a se intalni si a petrece un timp de calitate impreuna.

Eu am participat la trei astfel de evenimente, in 2008, 2010 si in 2011, cand am iesit impreuna cu familia si cativa prieteni pentru a vizita o parte din muzeele pe care nu le vazusem sau pentru a revedea altele dintre ele.

In 2008 am vizitat Muzeul Antipa, unde am admirat colectiile zoologice si minerale, dar si etnografice, Muzeul Militar National, unde am intrat in contact cu istoria militara a Romaniei, prin armamentele albe si de foc, decoratiile si echipamentul militar, precum si Muzeul de Istorie al Romaniei, ce ne prezinta cultura materiala si spiritual a geto-dacilor.

In 2010 am avut parte de o zi si noapte a muzeelor interesanta, dimineata vizitand Muzeul National al Satului, unde putem vedea locuinte autentice din trei secole de civilizatie rurala. Unele sunt adevarate bordeie si mirosul acestora m-au facut sa imi aduc aminte de copilarie si de bunicii mei…A urmat Muzeul Taranului Roman cu o expozitie temporara de traditii si obiceiuri din Mexic, destul de interesanta! Am vazut urne funerara Maya, rochii brodate si purtate de indigenele Maya, ladite de zestre, cufere, bijuterii, picturi si alte exponate.

Cea mai interesanta parte a noptii a fost la Muzeul National de Arta al Romaniei, unde pe langa vizita in Galeria de Arta Europeana, ce ne-a dezvaluit tablouri ale scolii franceze, olandeze, germane, spaniole si flamande, precum si argintaria germana si tapiseriile flamande, am avut parte de un eveniment inedit oferit de Teatrul Masca, eveniment intitlulat “Lumini in noapte”, actorii reprezentand statui aduse la viata intr-un spectacol fascinant de muzica si lumina.

In 2011 am vizitat Arhivele Nationale ale Romaniei, care are sediul vizavi de Parcul Cismigiu si care a prezentat o expozitie intitulata Retete si meniuri gastronomice de-a lungul timpului, insistand pe meniurile regale.

La Fundatia Culturala Greaca din Bucuresti, ce isi are sediul pe b-dul Pache Protopopescu nr. 6, am participat la o expozitie intitulata «Noul Muzeu al Acropolei».  Aici am aflat ca noul muzeu ofera 4000 de mp de spatiu expozitional si ca la intrare dispune de podele din sticla prin care poti vedea o parte interesanta din muzeu.

Anul acesta, pe data de 18 mai 2013, se pot vizita in principal institutii culturale din Bucuresti, Cluj, Baia Mare si Sibiu, muzeele incluse in program si intervalul orar de vizitare fiind accesibile pe site-ul oficial Noaptea Muzeelor.

As vrea sa mentionez aici muzeele din Bucuresti si sa lansez invitatia de a participa la acest eveniment care confera noptii o atmosfera unica, hranindu-ne in acelasi timp cu o portie mare de cultura!

Astfel, in Bucuresti putem vizita urmatoarele muzee:

Muzeul de Arta „Vasile Grigore”
Muzeul de Arta Veche Apuseana „Dumitru Furnica Minovici”
Muzeul Bellu
Muzeul Cailor Ferate Romane
Muzeul Militar National „Regele Ferdinand I”
Muzeul Municipiului Bucuresti: sediul central, Muzeul „Theodor Aman”, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, Palatul Voievodal Curtea Veche
Muzeul National de Arta Contemporana
Muzeul National de Arta al României
Muzeul National al Aviatiei Române
Muzeul National Cotroceni
Muzeul National de Geologie
Muzeul National „George Enescu”
Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi
Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”
Muzeul National de Istorie a României
Muzeul National al Literaturii Române
Muzeul National al Pompierilor – Foisorul de Foc
Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”
Muzeul National Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”
Muzeul National al Taranului Roman

Alte institutii culturale ce fac parte din programul Noaptea Muzeelor in Bucuresti sunt:

Arhivele Nationale ale Romaniei
Biblioteca Centrala Universitara „CAROL I”
Centrul Cultural ArtSociety
Fundaţia Löwendal
Galeria Galateca
Romanian Design Week Preview – Palatul Ştirbei

Am trecut pe lista mea cateva dintre muzeele de mai sus si poate ne vedem acolo! Voi unde vreti sa mergeti?

povestidecalatorie

Blog de travel si evenimente din industria de turism.

You may also like...

3 Responses

  1. 18 May, 2013

    […] Muzeul Pompierilor face parte din muzeele ce se pot vizita gratis in data de 18 mai 2013, in cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor 2013! […]

  2. 24 May, 2013

    […] Cred ca sunt ceva ani de când îmi doream să vizitez Muzeul Naţional al Aviaţiei Române, reuşind să îl ratez de fiecare dată în Noaptea Muzeelor. […]

  3. 12 May, 2014

    […] Hai sa vedem care sunt muzeele care sărbătoresc această noapte și ce modificări sunt față de anul trecut: […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hide picture